#Крадуть_Но_Шось_Роблять. Кличко, Кернес, Труханов, Філатов
28.10.2020   //  

Фінансовий секрет перемоги найбільших мерів України криється у комунальних тендерах.

Мери Києва, Харкова, Одеси та Дніпра отримали впевнені виборчі перемоги. Дехто, як Кернес – вже у першому турі, а Кличку, Труханову і Філатову залишились формальності на другий. І це не зважаючи, а може навіть і завдяки популярним думкам, що команди саме цих мерів найбільше погрузли у корупційних скандалах та зв’язках.

Виборці довели, що в Україні продовжує працювати правило, винесене у заголовок. Ба, більше того, таке правило слугує і консервації еліти. Оскільки вказані градоначальники налагодили таку систему тендерів, при якій основні потоки отримують найближчі до них люди. А відтак основні місцеві «олігархи» підтримують статус-кво аби не ламати те, що працює на їх користь.

Оскільки така консервація потоків йде роками, а мова йде про мільярдні(!) суми, можна прогнозувати, що цей розклад надовго. У конкурентів таких грошей не може з’явитись. Тож на регіональному рівні має трапитись щось надзвичайне на кшталт смерті мера. Бо досягнення нового консенсусу місцевих еліт навіть з правоохоронною підтримкою з центру – це вкрай рідкісний для України сценарій.

Київ. #крадуть_но_шось_роблять

Найбільшими підрядниками КМДА на чолі з Віталієм Кличком стали фірми загальноукраїнського масштабу: «Київметробуд», «Київшляхбуд» і «Автомагістраль-Південь». Але у десятці – повно компаній з угрупування Комарницького, якому симпатизує і мер Києва Віталій Кличко, і голова Офісу президента Андрій Єрмак. Майже всі великі підрядники погрузли у кримінальних провадженнях різного ступеню успішності. Ось між ким менеджери Кличка поділили 21,40 млрд грн.

Топ-10 підрядників КМДА Кличка

Проаналізовано  46 813 угод комунальних замовників більших від 200 тис грн. на загальну суму 132,65 млрд грн., оприлюднених у «Прозорро» з 2017 року.

Підрядник

 

Загальна вартість договорів, млн грн. Примітки
1. ПАТ «Київметробуд» 6 976,25 Із цих коштів 5,99 млрд грн. припадає на будівництво лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар для КП «Київський метрополітен» із 2018 року. Нагадаємо, СБУ з 2019 року веде кримінальну справу щодо цього тендеру. Як вважає слідство, за допомогою «корупційних зв’язків в Кабінеті міністрів» генпідрядник отримав змогу отримати аванс у розмірі 95% замість 30% і користуватися ним два роки замість кварталу.

Крім того, у 2018 році КП «Київводоканал» замовило «Київметробуду» реконструкцію Бортницької станції аерації за 525,10 млн грн. та Дніпровської водопровідної станції за 78,17 млн грн. Решта коштів пішли на ремонт станцій метро, зокрема «Святошин».

Поліція Києва веде розслідування проти службових осіб «Київметробуду» і ПрАТ «Метробуд». Підставою для початку справи у травні 2018 року стала заява акціонера «Київметробуду» і «Метробуду» про вчинення двома службовцями цих фірм дій, спрямованих на розтрату довіреного їм майна в особливо великих розмірах.

Станом на 2 квартал 2020 року «Київметробудом», який очолює Михайло Мироненко, володіють британська «Contemporary Construction Systems Llp» (23%), кіпрська «Catsana Ltd» (23%), вірґінська «Vantaris Ltd» (23%), домініканська «T&A Industries Ltd» (8%) і панамська «Sun Capital Private Foundation» (15%). Детальніше про акціонерів читайте тут.

2. ПП «Київшляхбуд» 2 981,66 Отримувала дорожні  підряди від КК «Київавтодор». Найбільші стосувалися вулиці Борщагівської, Броварського проспекту і проспекту Любомира Гузара (Космонавта Комарова).

Ця фірма входить у велику групу RDS разом із ТОВ «Ростдорстрой» з орбіти мера Одеси Геннадія Труханова. Детальніше про одного з учасників картелю «укравтодорівських» фаворитів читайте у статті «Кримінальне досьє лідерів картелю. «Ростдорстрой».

3. ТОВ «Автомагістраль-Південь» 2 439,81 2,44 млрд грн. від КК «Київавтодор» отримала «Автомагістраль-Південь». У тому числі на проспекти Героїв Сталінграда та Бандери, вулицю Заболотного тощо.

Формально одеська фірма зі статутним капіталом 40 тис грн належить одеситам Олегу Наливанному і Валерію Короткову. Її директором є Микола Тимофеєв, член правління Національної асоціації дорожників України. «Автомагістраль-Південь» є лідером вищезгаданого картелю «укравтодорівських» фаворитів. Детальніше про неї можна прочитати у статті «Кримінальне досьє лідерів картелю. «Автомагістраль-Південь».

 

4. «Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S. A.» (Польща) 2 381,64 Польський завод «Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz S. A.» виграв два підряди КП «Київпастранс» на 2,38 млрд грн. У 2017 році йому замовили 40 трамваїв Pesa Twist Fokstrot 71-414K за 1,81 млрд грн., а в 2019 році – ще десять штук за 568,44 млн грн.
5. ТОВ «Еко-Буд-Трейд» 1 512,04 КП «Спецжитлофонд» замовило йому будівництво житла у Голосієво за 479,50 млн грн. Ще фірма отримала підряди КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» на додаткові роботи з будівництва Подільського моста за 444,59 млн грн. і Великої окружної дороги за 354,19 млн грн. Інші два договори «Еко-Буд-Трейду» з «Дирекцією…» стосувалася каналізації, але їх розірвали за листом Держаудитслужби.

Нагадаємо, прокуратура підозрює, що службовці «Дирекції…» допустили розтрату бюджетних коштів з боку «Еко-Буд-Трейду» і ПАТ «Мостобуд» в особливо великих розмірах під час будівництва Подільського моста. Йдеться саме про згадану угоду.

За даними народного депутата від «Слуги народу» Гео Лероса, екс-депутат Київради Денис Комарницький є кінцевим бенефіціаром «Еко-Буд-Трейду» разом із власником корпорації «Укрбуд» Максимом Микитасем (нині під слідством) і екс-головою ДАБІ Сергієм Кучером. На думку Лероса, після приходу до Офісу президента Андрія Єрмака, Комарницький став «смотрящим» у столиці, який курує будівництво, землю та інше.

6. ПрАТ Фірма «Фундамент» 1 347,14 Найбільші підряди від КП «Житлоінвестбуд-УКБ»: 802,84 млн грн. – на реконструкцію Київського зоопарку, а решту 544,31 млн грн. – на розбудову школи №42 по вул. Хорольській, 19 на Дарниці.

Зараз «Фундамент» належить Дмитру Алєксєєву (46%) і директору Олександру Ярошу (46%). Компанія пов’язана з ексдиректором КП «Житлоінвестбуд-УКБ», депутатом Київради і заступником голови КМДА Вячеславом Непопом та його родинним бізнес-партнером Михайлом Голицею, ексдепутатом Київради, ексначальником Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА та екс-директором «Київміськбуду».

7. ТОВ «БК Роял Хауз» 1 297,53 Фірма киянина Олександра Шершньова брала будівельні підряди КП «Спецжитлофонд» і КП «Інженерний центр». Колишній засновник «БК Роял Хауз» Олександр Степенко володіє ТОВ «Форма» і ТОВ «Скайбуд Груп». Останнє нардеп Гео Лерос теж пов’язував, як і «Еко-Буд-Трейд», із Денисом Комарницьким.
8. ТОВ «Варда Спецбуд Монтаж» 1 267,21 Замовниками були КП «Спецжитлофонд» , КП «Інженерний центр», КП «Київський центр розвитку міського середовища» та Управління освіти Оболонської райдержадміністрації.

Київську фірму зі статутним капіталом 1 тис грн. створили в 2014 році Артем Молчанов із села Доманівка на Миколаївщині та Олександр Кириченко з села Росава на Київщині. Наразі вона записана на киянина Максима Кузьменка, а директором є Руслан Біленко.

Дмитро Кириченко, прописаний в Росаві, був першозасновником «Еко-Буд-Трейду».

За даними Лероса, «Варда Спецбуд Монтаж» також зі сфери впливу Комарницького.

10. ТОВ «Будівельна компанія «ЗЗБК №1» 1 201,17 Отримало купу підрядів КП «Житлоінвестбуд-УКБ» на  будівництво житла, та демонтаж будинку на Позняках, пошкодженого вибухом у червні. Столична «БК «ЗЗБК №1» належить киянам Сергію Алексеєву та Василю Іванченку, директором є Сергій Воробей, а представником – Олег Огійчук.

Дніпро. #крадуть_но_шось_роблять

На виборах мера Дніпра лідирує діючий мер Борис Філатов, а на виборах до міської ради Дніпра – заснована Філатовим партія «Пропозиція». Десять найбільших підрядників мерії виграли чверть усіх комунальних тендерів з 2017 року – 8,86 млрд грн. Серед улюбленців, яким міськрада віддає сотні мільйонів грн., є фірми, пов’язані з оточенням мера Бориса Філатова.

Топ-10 підрядників мерії Філатова

Бюджетні установи та комунальні підприємства Дніпровської міської ради із 2017 року оприлюднили в системі «Прозорро» майже 10 тис. договорів на загальну суму 35,15 млрд грн. (йдеться про закупівлі вартістю понад 200 тис грн.).

Підрядник Основні замовники Загальна сума виграних тендерів, млрд грн
1. ТОВ «Група «Капітал строй» з Дніпра за 4 роки виграла  1,37 млрд грн.

Фірма виконує ремонти внутрішньо-будинкових мереж водопостачання, водовідведення та електропостачання, ремонтує об’єкти КП «Теплоенерго» Дніпровської міської ради.

Засновниками «Групи «Капітал строй» є Олександр Калінчук та естонська компанія «Транспорт енд Хаагіс», кінцевим бенефіціаром через останню – Андрій Ейдел з Естонії, а директором – Ірина Румянцева. Остання у 2015 році висувалась у Дніпровську міськраду від партії «Наш край». Раніше вона володіла і керувала ТОВ «Містокомбуд», яке входить у сферу впливу братів Леоніда та Володимира Дубинських.

У лютому 2018 року дніпровське видання «Бюро.UA» повідомляло, що Департамент гуманітарної політики Дніпровської міськради за 9,73 млн грн. замовив «Групі «Капітал строй» аварійні роботи в закладах освіти, де почали звільняти або перекваліфіковувати технічних робітників, що раніше виконували схожі роботи.

Департамент житлового господарства Дніпровської міської ради

КП «Теплоенерго» Дніпровської міської ради

1,37
2. ТОВ «Контракт Продрезерв 5» з Дніпра виграло 961 тендер щодо послуг з організації харчування на загальну суму 1,07 млрд. грн.

Співвласником «Контракт Продрезерв 5» є Діана Олександрівна Шаркун, яка живе в Новомосковську по вул. Радянська, 15, кв. 52. Там само прописана Тетяна Анатоліївна Шаркун. Вона є засновником ТОВ «ВП-Трейд», яке має спільний номер телефону з ТОВ «Наше майбутнє» Олени Полякової. Обидві фірми пов’язують з екс-депутатом Новомосковської міськради від «Батьківщини» Олександром Шаркуном.

Другим співвласником «Контракт Продрезерв 5» є Діана Петровська, дочка начальниці відділу аудиту платників Лівобережного управління аудиту ГУ ДФС у Дніпропетровській області Ярослави Петровської. «Контракт Продрезерв 5» орендує автомобілі у згаданої фірми «Наше майбутнє» і Сергія Петровського – чоловіка Ярослави Петровської.

Директорка «Контракт Продрезерв 5» Ганна Авілко керує ТОВ «Театр трапези» Євгенії Шелест, яка також володіє ТОВ «Гарна страва». До листопада 2018 року «Театр трапези» і «Гарна страва» належали Євгенії Храпливій, відомої як дружина прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області Андрія Храпливого. Він вказував її в деклараціях до 2016 року, але не вказав у 2017 році. У декларації за 2016 рік також зазначено цільову поворотну фінансову допомогу дружині від Олександра Шаркуна в розмірі 150 тис грн.

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради

 

1,07
3. ТОВ «Тракція Інфра» з Дніпра протягом 2018 року виграло 10 тендерів Департаменту благоустрою та інфраструктури на поточний ремонт доріг.

«Тракція Інфра» орендувала техніку в компанії «Майстер-буд» Дмитра Мішалова. Це батько Вячеслава Мішалова, який до кінця 2017 року був секретарем міськради Дніпра.

Крім того, раніше бенефіціаром «Тракція Інфра» через польську фірму значився литовець Рекашюс Роландас, який у 2016 році у якості директора з розвитку польської корпорації «Тракція» («Trakcja PRKII SA») зустрічався з мером Дніпра Борисом Філатовим у Литві.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

 

1,02
4. ТОВ «СМД-Інвест» з Новомосковська у 2017-2020 рр. вигравало тендери щодо капремонту елементів благоустрою вулиць Дніпра.

«СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

Як повідомлялося, поліція вважає, що службовці Дніпровської міськради у змові з «СМД-Інвест» та низкою інших компаній впровадили протиправну схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів при капремонті елементів благоустрою Набережної Перемоги.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

 

                                                            1,01
5. ТОВ «Автомагістраль 2016» з смт. Меліоративне Новомосковського району Дніпропетровської області у 2019-2020 рр. виграло 6 тендерів Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради щодо ремонтів доріг на загальну суму 963,99 млн грн.

«Автомагістраль 2016» належить Олегу Логвиненку, Юрію Остапенку, Володимиру Півню і Махмуду Бєсаєву. Останній керує ТОВ «Самарь-Автошляхсервіс» Еліни Бесаєвої, Ігоря Воронцова, Станіслава Остапенка та Анастасії Сорокіної з Новомосковська.

Переможець орендує частину техніки в криворізького ТОВ «Буд Регіон» Олексія Буріка, який у 2010-2013 роках працював у Департаменті ЖКГ та будівництва, дійшовши до посади директора. Потім він був заступником голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського до жовтня 2014 року та заступником голови Дніпропетровської облради щонайменше до липня 2015 року. Крім того, у ЗМІ він згадувався як позаштатний радник мера Дніпра Бориса Філатова. Також раніше особа на ім’я Олексій Сергійович Бурік була позаштатним помічником екс-нардепа від «Блоку Петра Порошенка» Вадима Нестеренка.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

 

0,96
6. ТОВ «Інкомеко» у 2018-2019 рр. (наразі прописане в м. Калуш Івано-Франківської обл.) отримало підряди щодо  послуг з утримання автошляхів міста

У червні 2017 р. засновником «Інкомеко» був Валерій Владиславович Литовський, а керівником – Наталія Станіславівна Литовська. Роком раніше, у червні 2016 р. фірмою володів Владислав Едуардович Литовський, а керувала Наталія Станіславівна Яворська (можливо, дівоче прізвище Литовської).

Литовський десь із літа 2016 р. до осені 2017 р. очолював Відділ транспорту управління ЖКГ та інфраструктури Департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів» Дніпровської міської ради

0,87
7. ТОВ «Будівельно-виробнича фірма «Елітпроект» у 2020 отримав два замовлення Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради щодо поточного ремонту автошляхів на 753,33 млн грн.

«Елітпроект» був зареєстрований у березні 2019 року в Києві на ТОВ «Тайкун АП» Олександра Голубєва з Ніжина Чернігівської області. Кінцевим бенефіціаром тоді значилась Юлія Голубєва, а директором – Ірина Кліміна. У листопаді 2019 року «Елітпроект» переоформили у Дніпрі на місцевого адвоката Олесю Бондаренко, а директором став Сергій Анатолійович Кіт.

Дніпровець із такими ПІБ значиться в реєстрі був директором КП «Теплотранс» Дніпровської міськради, проте вже звільнився. Його дружина Наталя Надха є заступником директора Департаменту забезпечення діяльності Дніпровської міськради.

Фірма орендувала чи залучала всю свою техніку в ТОВ «АТП-Дніпро» Андрія Гуркова, ТОВ «Рост-Автотранс» Інни Омельченко і ТОВ «Асфальт-Дніпро» Інни Полєщук.

Раніше фірма «Асфальт-Дніпро» мала назву «Тракція Асфальт», а володіли нею ТОВ «Тракція Україна» і АТ «Дорожньо-Мостове Підприємство «Білосток» (Польща). У свою чергу «Тракція Україна» була засновником згаданого ТОВ «Тракція Інфра».

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

 

0,75
8. ТОВ «Екологія-Д» у 2019-2020 рр. вигравало тендери щодо утримання автошляхів міста, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, утилізації сміття тощо.

Створена в серпні 2018 році дніпровська «Екологія-Д» належить директору Віталію Коваленку з Кам’янського. Машини «Екології-Д» за невеликим винятком перебували у власності або ТОВ «АТЦ», або ТОВ «Криничанський асфальтобетонний комбінат», або ТОВ «Бромтерм», або інших фірм, пов’язаних з бізнесменами братами Володимиром та Леонідом Дубинськими.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

Департамент екологічної політики Дніпровської міської ради

КП «Теплоенерго»

КП «Коменергосервіс

0,69
9. ТОВ «СК «Стройінвест» з Дніпра у 2018-2020 рр. отримувало підряди щодо ремонту спорткомплексів, їдалень та других приміщень.

Засновником і директором «СК «Стройінвест» є Юрій Кравченко, а раніше був Денис Островський.

Островський володіє ТОВ фірма «ВЛК» із радником, а до того – заступником директора КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради Павлом Похвалітовим. Останній також був відомий як начальник Дніпровського центру телекомунікаційних послуг ПАТ «Укртелеком» і працівник ДМП ВКГ «Дніпро-Західний Донбас».

Островський був засновником нині ліквідованих ТОВ «Вітолір» сам і ГО «Нова сила» з Андрієм Чеботарьовим та Іваном Лайваном. Лайван керував КолП «Дніпроуніверсал», директором якого нині є Лариса Островська, а засновником – Дмитро Герасимов.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради

 

 

0,56
10. ТОВ «Ла Страда» з Дніпра у 2020 році отримала два крупних тендера Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради щодо утримання автошляхів міста, у тому числі мостів та шляхопроводів та ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

«Ла Страда»  створена в липні 2019 р. Першозасновницею була тодішня директорка Тетяна Безугла. У грудні 2019 р. фірму переписали на Олену Мороз, а директором став Олександр Кіров.

Кіров раніше керував ТОВ «Пентагон-ЮА» і ТОВ «Ком+Транс», які також отримували дорожні підряди у Дніпрі та області. «Пентагон-ЮА» через ланцюжок пов’язана з колишнім віце-мером Дніпра та екс-начальником Департаменту комунального господарства і капітального будівництва Володимиром Лисим, а фірма «Ком+Транс» – із Геннадієм Корбаном, другом мера Дніпра Бориса Філатова.

Наразі директором «Ла Страда»  вказано Ігоря Мороза.

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради

 

0,55

Харків. #крадуть_но_шось_роблять

Хоч Геннадій Кернес проковідничав за кордоном усю виборчу кампанію та жодного разу не показався людям живцем принаймні у відео – харків’яни однаково віддали йому 61% і пролонгували ще на одну каденцію відразу з першого туру.

Серед топ-підрядників нема жодного несподіваного, чи то пак незрозумілого Кернесу юробличчя. Ось хто освоїв 8,82 млрд грн.

Топ-10 підрядників Кернеса

Проаналізовано комунальні тендери на загальну суму 41,79 млрд грн. з 2017 року (підряди розміром більше 100 тис грн).

Підрядник Сума підрядів, млн грн. Кому належить
1. ТОВ «Паркінг+» 1 619,06 Ціни цього підрядника – височенні. Ця фірма зайшла на підряди мерії по ремонту доріг ще у 2010 році, коли Кернес вперше став мером Харкова. Тоді фірма була оформлена на директора Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради Володимира Чумакова. Згодом фірму оформили на менш відомих менеджерів з оточення Кернеса – В’ячеслава Блінкіна і Олега Гончара, та ввели у структуру власності «Паркінг+» гонконгську «Dragon Investment Development Limited». А родина Чумакова завела бізнес у Чехії та купила будинок у Іспанії за 16 млн грн.
2. ПрАТ «Трест житлобуд – 1» 1 561,23 Фірма належить Олександру Харченку, члену виконкому Харківської міськради. Кошториси цього підрядника з давніх давен приховували, і підряди на зоопарк вона отримувала так само регулярно.
3. ТОВ «Інжинірингова компанія Планета буд» 1 424,76 Раніше «Планета буд» Валерія Мошенського була відома будівництвом у Києві. Але в останні пару років компанія записана на Сергія Мошинського і Євгена Вовка мігрувала у Харків і почала отримувати коштовні підряди на ремонт парків по завищеним цінам. Іноді – у п’ять разів.
4. ТОВ «Ваго-рев» 1 145,88 Отримує підряди на ремонти поїздів метро. Пов’язана з колишнім головою Адміністрації Холодногірського району, депутата Харківської міськради Максима Мусєєва. Як стало відомо від СДБУ у жовтні 2018 року,  Мусєєв – агент ФСБ, який мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він утік до Росії. А фірму оформили на удитора з Ізраїлю Євгена Ананченка та Віталія Журавльова.
5. ПП «Будівельна фірма «Промтекс» 1 059,18 Фірма отримує гроші на освоєння в зоопарку. Записана на людей з оточення екс-нардепа від Партії регіонів Анатолія Денисенка, пов’язаного з групою Кернеса-Добкіна.
6. ТОВ «Сучасні технології інфраструктури» 613,72 Освоює бюджети на ремонті трамвайних переїздів. Пов’язана з оточенням заступника мера з питань інфраструктури міста Євгена Водолазова.
7. ПрАТ «Південспецбуд» 361,57 Ця фірма також освоює кошти на трамвайних переїздах, і має складнішу структуру власності від попередньої. Однак раніше офіс «Піведнспецбуду» також був в Одному Місці з фірмою віце-мера Євгена Водовозова.
8. ТОВ «Рать» 360,75 Ремонтно-будівельна фірма записана на Антона Константинова. Це бізнес-партнер Олександра Настенка. Олександр Настенко є бізнес-партнером Романа Дружбіна по фірмам, які отримували спецдозволи на розробку корисних копалин в різних регіонах України. Дружбін – це колишній бізнес-партнер по ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія» Олександра Павлюченка, якого у ЗМІ називають «авторитетом» на призвісько Саша «Браслет». Павлюченко був помічником екс-нардепа від «Народного фронту» Ігоря Котвицького, який у свою чергу є давнім бізнес-партнером міністра МВС Арсена Авакова.
9. ТОВ «Дорожньо-будівельна компанія «Уровень» 341,51 Засновником фірми є КУА «Фінекс-капітал», від якої офіційно отримують дивіденди особисто Геннадій Кернес та його перший заступник Ігор Терехов.
10. ТДВ «Спецбуд-3» 329,77 Бенефіціаром є депутат Харківської міськради з оточення Кернеса – Віталій Ганжа. АМКУ забанив фірму за змову на будівельному тендері. І тоді Ганжа вивів на тендери мерії свою нову фірму «Спецбуд-3 Лтд», яку переписав на юрисконсульта Управління Пенсійного фонду в Комінтернівському районі міста Харкова Богдана Веремейченка.

Одеса. #крадуть_но_шось_роблять

В 2017-2020 роках структури Одеської міської ради уклали угод більше ніж на 18,32 млрд грн. (йдеться про закупівлі вартістю понад 200 тис грн). Третина цих коштів 5,30 млрд грн дісталася десятці найбільших підрядників, яким замовляли ремонт доріг та тротуарів, будівництво та капремонт житлових приміщень, харчування школярів та інші роботи і послуги. Ці фірми пов’язані з Одеською міськрадою та виконкомом або через депутатів та посадовців, або через спільні кримінальні провадження.

Топ-10 підрядників Одеської мерії

Підрядник Сума угод, млн грн. Власники
1. ТОВ «Ростдорстрой» 1 336 Входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова. Член Національної асоціації дорожників України, один з найбільших підрядників «Укравтодор»
2. ТОВ «Стройспецтехника» 908,52 Фірма з Біляївки Одеської області на чолі з Русланом Степановим належить Маріам Карапетян, власниці ТОВ «Орловський 2012». Раніше на електронному майданчики контактною особою переможця значилась Олена Анохіна, яка у 2015 році була провідним спеціалістом тендерного відділу КП «Теплопостачання міста Одеси».
3. Філія «Одесліфт» ПрАТ «Виробниче об’єднання «Стальканат-Сілур» 867,38 Одеський виробник канатів, строп, дротів і сіток «ВО «Стальканат-Сілур» належить колишньому голові Одеської ОДА Володимиру Немировському. За даними видання «Ні корупції!», він контролює Перший міський телеканал, який довгі роки був опозиційним до мера Одеси Геннадія Труханова, але з 2017 року став до нього дуже лояльним.
4. ТОВ Компанія «Екстер’єр-Дизайн» 485,32 Належить Анатолію Рагуліну. Раніше він був начальником Управління капітального будівництва Одеської міськради і членом постійної депутатської комісії з житлово-комунального господарства.
5. ТОВ «Проект Інвест ХХІ» 365,70 Засновником «Проект-Інвест ХХІ» є Наталія Фомина, яка також є співвласницею будівельного ТОВ «Ді Ес Джі Девелопмент енд інвестментс». Один з головних підрядників мерії з постачання харчів до закладів освіти.

За даними місцевих ЗМІ, ця фірма входить до групи ГЕРЦ Констятина Ткача, який користується підтримкою з боку мера Одеси Геннадія Труханова.

Поліція підозрює посадовців Департаменту освіти та науки Одеської міськради розкраданні коштів через завищення очікуваної вартості на тендрах та створення умов для перемоги в них, зокрема, «Проект-Інвест ХХІ».

6. ДочП «Лидер» 295,79 Директором фірми є одесит Анатолій Жураківський, а її власником – ТОВ «Фортуна», яким Жураківський володіє разом з іншим одеситом –  Антоном Гусаровим. Фірма фігурант кримінального провадження про можливе зловживання службовим становищем посадовців Управління кап будівництва Одеської міськради, яке є основним замовником ДочП «Лидер».

 

7. ТОВ ВКП «Таурус» 289,75 Фірма записана на Сергія Зеленюка. В 2019 році прокуратура відкрила кримінальне провадження за підозрою в зловживанні службовим становищем посадовцями Управління капбудівництва Одеської міськради і керівництвом «Таурус». Але вже рік судовий реєстр не містить жодної інформації про просування цієї справи.

 

8. ПАТ «РБД  «Одесголовпостач» 264,66 «Одесголовпостач» була заснована у 1998 році. Власниками найбільших пакетів акцій є Сергій Чаплік та Олександр Фрідман. За даними «Прозорро», майже всі договори компанія уклала зі структурами Одеської міськради.
9. ПП «Добробуд-Град» 256,93 До останнього часу фірма належала Михайлу Жученку, але з весни 2019 року її власником став Руслан Бовтрюк. Фірма була задіяна в ремонті будівлі заводу «Краян». НАБУ підозрює, що на цій схемі побудови нової «євромерії»  її організатори та виконавці заволоділи 92 млн грн.
10. ТОВ «Фабрика смаку»

 

229,69 Разом з вище згаданим «Проект-Інвест ХХІ» є головним постачальником харчів для закладів освіти Одеси  та фігурує в розслідуваннях правоохоронців. Фірма з уставним капіталом 1 тис грн. заснована Ігорем Левінзоном та Тетяною Голубіною. В ЗМІ цю фірму пов’язували з екс-нардепом Олександром Пресманом.

Юрій Ніколов, Анна Сорока, Юрій Школяренко, Віктор Волокіта, «Наші гроші»