Рейдери «Київметробуду» не звертались в АМКУ за дозволами на купівлю акцій
20.11.2018   //  

Протягом 2018 року до Антимонопольного комітету України не надходили заяви про концентрацію у вигляді придбання акцій ПАТ «Київметробуд». Про це стало відомо з офіційної відповіді першого заступника голови АМКУ Марії Ніжнік на запит «Наших грошей».

У вересні у «Київметробуду» повністю змінився склад акціонерів, а у жовтні компанія отримала нового керівника, який раніше не був пов’язаний з метробудом. Після цього «Київметробуд» 8 листопада виграв аукціон КП «Київський метрополітен» на будівництво метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар за 5,98 млрд грн.

А вже через тиждень 15 листопада мер Києва Віталій Кличко у відповідь на депутатське клопотання про рейдерське захоплення «Київметробуду» доручив провести термінову нараду щодо цих торгів за участі керівників правоохоронних структур і депутатів усіх фракцій.

Від «Наших грошей»: за неофіційними даними, нові акціонери і керівник «Київметробуду» можуть представляти інтереси будівельної групи «Укрбуд», пов’язаної з нардепом Максимом Микитасем.

Нагадаємо, багаторічного керівника метробуду Олександра Метелицю на посаді керівника змінив маловідомий будівельник Василь Кобіль. Раніше він працював технічним директором ТОВ «Едельвейc БАУ» Петра Кобіля, а до того очолював відділи капітального будівництва ТОВ «Київ Сiтi Молл» і ТОВ «Міжнародна логістична компанія», бенефіціаром яких є гендиректор російської «Amtel Group» Даніель Гупта.

Пакет у 15% акцій «Київметробуду» придбав невідомий донині приватний фонд «Сан Капiтал Прайвiт Фаундейшн» із Панами. Судячи з розміру пакету, панамському офшору перейшли акції, що раніше належали ТОВ «КУА АПФ «Далiз-Фiнанс» (ЗНПВІФ «Альфа-Прiоритет»), а до того – компанії «Березаніа Холдинг Лтд» із Кіпру. Цей офшор «Березаніа» був одержувачем коштів у схемі ТОВ «Прем’єр Лізинг» часів Януковича.  «Прем’єр Лізинг» отримував мільярдні замовлення в системі «Укрзалізниці», а «Berezania Holding Ltd» отримувала відсотки за позикою, котру «Прем’єр Лізинг» узяв у британської «Burlesk Entertainment LLP».

Також у вересні по 23% акцій «Київметробуду» купили кіпрська «Катсана Лтд» («Catsana Ltd») та британська «Контемпорарi Констракшн Сiстемз Ллп» («Contemporary Construction Systems Llp»). До того цими пакетами володіли ПрАТ «Iнтровест» і ПрАТ «Вестiнтро».

За даними реєстру Британії, фірмою «Contemporary Construction Systems Llp» до вересня управляла белізька «Gevers Invest Ltd». Остання до 2015 року опосередковано володіла ТОВ «Смайл Холдінг Україна». Цей холдинг раніше належав доньці екс-голови СБУ Валентина Наливайченка, а він сам керував групою радників холдингу в 2010-2012 роках.

В Україні «Contemporary Construction Systems Llp» також є основним акціонером ПрАТ «Страхова компанія «Укрпромстрах» і ПрАТ «Страхова компанія «Софійська брама».

Крім того, 23% акцій «Київметробуду» володіє вірґінський офшор ««Вантаріс Лтд» («Vantaris Ltd»), а 8% акцій – домініканський офшор «T&A Industries Ltd».