Топ-5 схем заробітку у Харкові агента ФСБ Мусєєва
04.10.2018   //  

Заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко 3 жовтня на брифінгу заявив, що спецслужба виявила агента російської ФСБ, яким виявився голова однієї з районних держадміністрацій Харківської області. Агент мав доступ до державної таємниці, збирав та передавав інформацію російським кураторам. Щоправда, затримати його не вдалося – він втік до Росії.

Кононенко прізвище агента не назвав. Але «UA: Харків» з посиланням на власні джерела стверджує, що мова йде про голову Холодногірської РДА Харкова Максима Мусєєва, який також є депутатом Харківської міськради від партії «Відродження» (першим номером виборчого списку партії до міськради був мер Харкова Геннадій Кернес). Мусєєв також відомий з повідомлень харківських ЗМІ як «диригент» тітушок під час акцій протесту 2013-2014 років.

Попри цю інформацію Мусєєва зберігав до останнього посаду голови РДА, яку він отримав ще в 2012 році.

Нижче бізнес-історії Мусєєва в той період, коли він, за версією СБУ, вже був агентом російської спецслужби.

Заробіток на метрополітені

Батько Максима Сергій Мусєєв з 2006 року очолював «Харківський метрополітен», загинув у ДТП у 2010 році. Після смерті батька Максим отримав крісло заступника директора «Харківського метрополітену», де пропрацював майже рік.

З 2009 року підряди метрополітену почало на стороні замовляти роботи, які комунальники раніше виконували самостійно. Саме тоді замовлення на 1,15 млрд грн отримало ТОВ «Ваго-Рев», серед засновників якого був Андрій Артеменко, син екс-начальниці рекламного відділу «Харківського метрополітену». Певний час єдиним засновником «Ваго-рев» була Зінаїда Кірсанова, яка подарувала квартиру в елітному житловому комплексі в Харкові матері Максима Мусєєва. Зараз підприємство оформлена ізраїльського аудитора Євгена Ананченка.

«Ваго-Рев» є фігурантом кримінального провадження за підозрою в ухилянні від сплати податків.

Заробіток на прибирання міста

Нинішній власник «Ваго-реву» Євген Ананченко та його земляк Александр Бернштейн є власниками ТОВ «Системи прогресивної очистки». З моменту свого заснування в 2010 році фірма отримала від комунальників Харкова та мерії замовлень на 247 млн грн. В основному комунальники замовляли фірмі прибирання вулиць, в тому числі, триразове прибирання сміттєвих мішків. Замовляли і прибирання парку Горького, який є одним з наймасштабніших проектів мера Кернеса.

Для виграшу в тендерах «Системи прогресивної очистки» комунальники відхиляли більш дешевші пропозиції клінкерних фірм.

Свого часу АМКУ підозрювало «Системи прогресивної очистки» та ТОВ «Санітарно-профілактична компанія «Ліквідатор» у змові на тендері комунального «Підземне місто». Але в «чорному списку» АМКУ ці фірми нині відсутні.

Отримання замовлень в обхід тендерів перед ліквідацією фірми

В листопаді 2017 року Департамент житлового господарства Харківської міськради уклав з ТОВ «Спеціалізований «Проектно будівельний монтажний поїзд-753» низку угод щодо ремонту житлових будинків та ліфтів на загальну суму 4,08 млн грн. Загалом ця сума була розбита на 51 договір. За два тижні до укладання угод фірма почала процедуру ліквідації

«СПБМ-753»  спочатку було зареєстровано на Світлану Керро, а потім переписано на Олега Стальмакова. Обоє наближені до Мусєєва. «СПБМП-753» також фігурує у низці кримінальних проваджень щодо корупційних правопорушень. Зокрема, в справі про виведення 25 млн грн. з КП «Жилкомсервіс».

Купівля в мерії нерухомості по заниженим цінам

В вересні 2015 року Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки і комунального майна Харківської міської ради продало ГО «Громадський рух «Разом-Уперед!» приміщення за 370 тис грн. по ціні 1 866 грн/кв м. Це майже вдвічі дешевше, ніж вартість приміщень, що потребують серйозного ремонту, в цьому районі міста. Продане громадській організації приміщення знаходиться в Холодногірському районі Харкова. Саме там, де райдержадміністрацію очолював Мусєєв.

Під час Революції гідності представники руху виступали проти Євромайдану, Мусєєва був одним з лідерів ГО.

Заробіток на депутатстві

Восени 2015 року Максим Мусєєва став депутатом Харківської міськради. А уже в лютому наступного року міськрада проголосувала про зміну цільового призначення земельної ділянки площею 0,59 га, яка перебувала в користуванні фірми «Фронт», та прийняли додаткову угоду до договору оренди. Це фірма матері Мусєєва, раніше  засновником підприємства був сам Максим. Попри всі ці факти Мусєєва як депутат позитивно голосував за питання «Фронт» і зміг довести у суді, що це була не корупція, а турбота про громаду.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»