Стали відомі фірми, з яких «Укравтодор» формує картель підрядників на 100-мільярдні дорожні ремонти
04.03.2020   //  

Всього вісім компаній у 2018-2019 роках отримали половину усіх ремонтних підрядів у системі «Укравтодору» – 54,86 млрд грн з загальної суми 112,58 млрд грн. Однак не всі з них можуть претендувати на нові підряди у 2020 і наступних роках. Про це повідомили учасники круглого столу Всеукраїнської автодорожньої асоціації (ВАД) 3 березня.

За підрахунками платформи «Ліга антитрасту», фаворитами дорожнього ринку в цей час були компанії «Автомагістраль-Південь» (16,27 млрд грн в сумі на підрядах «Укравтодору» і облдержадміністрацій), група компаній «Онур» (13,27 млрд грн), група «Ростдорстрой» (10,85 млрд грн), «Техно-буд-центр» (5,65 млрд грн), «ПБС» (5,36 млрд грн), «ШРБУ-48» (4,43 млрд грн), «Автострада» (3,20 млрд грн), «Альтком» (2,73 млрд грн). Презентацію можна скачати тут: Дороги UA-2020_copy

Розмір отриманих у останні роки підрядів матиме критичне значення для можливості компаній брати участь у ремонтних тендерах у найближчому майбутньому. «Укравтодор» розробив нові кваліфікаційні критерії до учасників ринку і вже у квітні Мінекономіки як уповноважений орган по закупівлям може підписати розроблені автодорівцями Методичні рекомендації для підготовки типової тендерної документації. Планується, що по певним видам робіт для участі в тендері необхідно довести, що фірма в останні роки мала сумарний досвід по цьому виду робіт також у такому ж розмірі по такому ж типу доріг і такому ж виду ремонту. Якщо умовно на тендер зараз буде виставлятись капітальний ремонт ділянки 2-ї категорії дороги очікуваною вартістю 1 млрд грн, то треба довести, що фірма в останні роки мала сумарний досвід по капремонтам доріг перших категорій на 1 млрд грн. Присутній на круглому столі ВАД керівник ДП «ДерждорНДІ» підтвердив, що в «Укравтодорі» взято курс на укрупнення ділянок, що будуть виставлятись на ремонт. Таким чином у подальшому зайти на тендер зможе все менше компаній, які встигли отримати відповідні контракти раніше. За даними ВАД, відповідний досвід по капремонту мали ще менше компаній:

При цьому голова «Укравтодору» Олександр Кубраков на прес-конференції 3 березня повідомив, що агентство матиме можливість в ручному режимі регулювати відносини з окремими фірмами, які можуть потерпати від нових обмежень, що вже застосовуються по пілотним тендерам.

Наприклад, по реконструкції ділянки траси Н-03 Житомир-Чернівці оголошено тендер очікуваною вартістю 392,95 млн грн. І в ньому ще до офіційного прийняття вищевказаних Методичних рекомендацій вже застосовано нові кваліфікаційні критерії: «хочеш отримати підряд на реконструкцію траси, доведи що в останні п’ять років отримав підрядів на таку саме по реконструкції аналогічних трас, та ще й з використанням визначеної марки щебенево-піщаної суміші та щебенево-мастикового асфальтобетону». Тобто якщо підрядник мав досвід реконструкції схожої дороги, але тоді на вимогу самого «Укравтодору» робив її трохи з іншої марки асфальтобетону – на новий тендер він вже не пройде.

Під такі кваліфікаційні критерії не пройшли такі крупні і відомі фірми як «Альтком» (вони навіть входять у число 8 найбільших сумарних підрядників «Укравтодору», але не проходять по окремим видам робіт) і «ДСТ № 4 г.Брест» (білоруська компанія, яка і будує відомі своєю якістю дороги Білорусі). Ці фірми оскаржили в Антимонопольному комітеті дискримінаційні вимоги «Укравтодору» і розгляд скарг призначений на 12 березня.

На питання журналіста щодо того чи вважає голова «Укравтодору» ці фірми також «тендерними троллями», Кубраков відповів:

«Мені доповіли, що вони (білоруси – НГ) відмовилися від виграного тендеру на ділянці в Рівненській області, де, можливо, демпінгували. Ми запланували зустрітися з керівництвом «Белавтодору», поговорити… А покине ця ситуація не врегульована їх поведінка може нагадувати «троллінг» на ремонті Н-03. Що стосується «Альткому», то у них були непрості часи, пауза. Але я думаю, що компанія зможе повернутися на свій рівень».

«Наші гроші» готові надати представникам «ДСТ № 4 г.Брест» і «Альткому» можливість висловити свою позицію з приводу заяви Кубракова.

За підрахунками «Ліги антитрасту» на основі даних системи «Прозорро», найбільші підрядники «Укравтодору» останніх років фактично поділили між собою регіони України. Якщо якась з компаній групи «Ростдорстрой» вигравала підряди в певній області, то тут майже не вигравали підряди фірми «Онур» і «Автомагістраль-Південь», які без значної конкуренції на торгах між собою та тиску з боку «Ростдорстрою» ділили між собою підряди в інших регіонах:

Юрій Ніколов, Юрій Школяренко, «Наші гроші»