Прокуратура вважає, що у Кличка дозволили розікрасти кошти на будівництві Подільського моста за півмільярда
11.02.2019   //  

Прокуратура підозрює, що службовці КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» допустили розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах з боку ПАТ «Мостобуд» та ТОВ «Еко-Буд-Трейд» під час будівництва Подільського моста. Про це написала Анна Камєліна у виданні «KиевVласть».

Слідство встановило, що у липні 2017 р. КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» уклало угоду з ТОВ «Еко-Буд-Трейд» про додаткові роботи з будівництва Подільсько-Воскресенського мостового переходу через річку Дніпро на 444,59 млн грн. Фірма мала збудувати лівоповоротний з’їзд та укріпити тимчасові опори ділянки над Дніпром МО-1, МО-2, МО-3, МО-4.

В подальшому «Еко-Буд-Трейд» уклало аналогічний договір підряду на виконання окремих видів та комплексів робіт по Подільському мосту з ТОВ «Україно-Європейська будівельна група», яке в свою чергу уклало аналогічний договір субпідряду з ТОВ «Спецпідводбуд-7».

Слідчі вважають, що службовці комунального підприємства допустили розтрату бюджетних коштів з боку ПАТ «Мостобуд» та ТОВ «Еко-Буд-Трейд», оскільки не контролювали діяльність генпідрядників при виконанні робіт по зобов’язаннях, які виникли при отриманні авансової виплати, завищенні вартості виконаних робіт і матеріалів, що підтверджено аудиторським висновком КМДА.

Видання зазначило, що ПАТ «Мостобуд» не приймало участь в проведення робіт у 2017 р., але має безпосереднє відношення до цієї історії, оскільки вела будівництво моста у 2004-2016 рр.

Слідство встановило, що для виконання робіт ТОВ «Спецпідводбуд-7» у 2017 р. уклало контракт поставки з компанією «Global Aviation Limited» (Об’єднані Арабські Емірати) і закупило сітки (10,7 тис штук) з композитних матеріалів (Сітка Нейлон (ПА) по 17,6 тис грн., які були встановлені. Виробником сітки є турецька компанія «Yunuslar Su Urunleri ve Ag Sanayi Ticaret AS».

«З незрозумілих причин зазначена сітка закуплена не у фактичного виробника, а у компанії з Об’єднаних Арабських Еміратів при тому, що фактично ця сітка поставлялася від виробника», – йдеться в матеріалах справи.

Суд надав слідчим доступ до однієї з сіток з композитних матеріалів, які використовуються для будівництва моста, а також до банківських рахунків «Еко-Буд-Трейд» та «Спецпідводбуд-7».

Наразі засновником ТОВ «Еко-Буд-Трейд» вказано Максима Половка, керівник Сергій Драч.

Керівником та власником ТОВ «Україно-Європейська будівельна група» є Сергій Чеботько.

Директором та засновником ТОВ «Спецпідводбуд-7» є Володимир Шикун. Раніше в цій фірмі мала частку екс-голова Голосіївської РДА Наталія Бондар. Про це йдеться в її декларації, поданої в вересні 2018 року.

ПАТ «Мостобуд» пов’язана з екс-нардепом-«регіоналом» Володимиром Продивусом.

З 2015 по листопад 2018 року КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва» керував Максим Калінін. Наразі в.о. директора підприємства є Михайло Харнам, підписант Роман Лісневський.

З початку будівництва Подільського моста (станом на 1 вересня 2018 р.) воно профінансоване на 5,33 млрд грн. Відзначається, що необхідність у фінансуванні складає ще 5,91 млрд грн. Подільський мостовий перехід будується з 1993 р.

У 2017 р. Департамент внутрішнього контролю та аудиту КМДА з’ясував, що у 2004 році ПАТ «Мостобуд» при будівництві моста допустило фінансових порушень на 129,48 млн грн.

Від «Наших грошей»:

Першозасновником «Еко-Буд-Трейд» був Дмитро Кириченко із с. Росава на Київщині. Нинішній власник Максим Половко через ланцюжок партнерів пов’язаний із компаніями, близькими до заступника голови КМДА Віталія Кличка В’ячеслава Непопа та Михайла Голиці – екс-очільника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА та екс-директора «Київміськбуду».

Директор «Еко-Буд-Трейду» Сергій Васильович Драч, колишній перший заступник Голови Держархбудінспекції України, а до того – голова наглядової ради вищезгаданого «Київміськбуду».