Лікарню підремонтують за 13 млн з 15-30% завищенням цін і «заточкою» щодо аналогічних договорів
01.03.2024   //  

Департамент капітального будівництва Дніпровської міської ради 26 лютого за результатами тендеру замовив ТОВ «Техбудресурс» ремонт лікарні за 13,55 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року повинні закінчити поточний ремонт окремих приміщень першого та другого поверхів «Міської клінічної лікарні №16».

У підсумковій відомості ресурсів профіль СД 60/27 без зазначення товщини врахували по 70 грн/м. «Епіцентр» продає такий профіль товщиною 0,4 мм по 42 грн/м, що на 40% дешевше, а «Інтербудсервіс» пропонує такий профіль товщиною 0,6 мм по 54 грн/м, що на 23% дешевше.

Інтер’єрну фарбу Ceresit IN 52 врахували по 275 грн/кг. Виробник «Хенкель Баутехнік (Україна)» продає її по 222 грн/л, що на 19% дешевше.

Мідний кабель ВВГнгд перерізом 3х2,5 врахували по 59 грн/м. Крупний постачальник «Укрпровід» продає його по 39 грн/м, що в півтора рази дешевше.

Керамічну плитку Atem Mono розміром 300×600 мм врахували по 641 грн/кв. м. «Епіцентр» продає таку по 489 грн/кв. м, що на 24% дешевше. Керамічну плитку Megalit Bronze Sugar розміром 600х600 мм врахували по 791 грн/кв. м, а «Епіцентр» пропонує її по 659 грн/кв. м, що на 17% дешевше.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі в них треба було принести аналогічний договір на поточний ремонт. Його вартість мала бути не менше 100% очікуваної вартості закупівлі, тобто 13,70 млн грн. Крім того, за кожним із цих договорів необхідно було вказати посилання на номер оголошення у «Прозорро». Це означає, що договір із приватним замовником, або виконання робіт у якості субпідрядника замовник би не врахував. «Техбудресурс» приніс аналогічний договір за 2023 рік із нинішнім замовником щодо поточного ремонту приміщень Дніпровського центру первинної медико-санітарної допомоги №9 вартістю 14,07 млн грн.

Аналогічні вимоги щодо надання посилання на номер закупівлі оскаржувались в АМКУ. Тоді колегія зобов’язала КП «Інженерний центр» Київради змінити тендерну документацію, бо такі вимоги є дискримінаційними по відношенню до інших суб’єктів господарювання.

Ще нині треба було підтвердити річний дохід за останній звітний період на 100% очікуваної вартості. Нагадаємо, торік Держвідновлення оприлюднило методику проведення тендерів на відбудову цивільних об’єктів. Воно радить при очікуваній сумі до 100 млн грн вимагати обсяг річного доходу та суму аналогічних договорів не менше 80% очікуваної вартості закупівлі.

Середньомісячну зарплату робітника при розряді робіт 3,8 у кошторисі вказали 22 639  грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії нижчий – 16 837 грн. Середня зарплата за вакансіями на порталі «Work.ua» в Дніпрі ще нижча – 19 500 грн.

Департамент капітального будівництва Дніпровської міськради очолює Марина Діброва, уповноваженою особою є Наталя Світлична.

Дніпровським «Техбудресурсом», який зареєстрований у житловому будинку із статутним капіталом 3 750 грн, керує і володіє Наталія Ніколаєвська. Фірма відома своєю причетністю до скандалу про підробку документів. «Техбудресурс» звинувачувався у наданні неправдивих документів для отримання неправомірної вигоди у вигляді бюджетного фінансування. Її дозволи та ліцензії використовувалися іншою фірмою – «Компанія АНТ-Строй». Обидві фірми активно брали участь у тендерах, конкуруючи одна з одною за державні підряди. При цьому виявлено випадки, коли фахівці однієї фірми з’являлися в документації іншої, що вказує на можливий обмін фахівцями між ними.

Усього з 2016 року фірма натендерила 491,83 грн, найбільше – в нинішнього замовника.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»