Після новини «Наших грошей» правоохоронців зацікавив коштовний трамвайний переїзд від оточення заступника Кернеса
23.06.2020   //  

Суд надав прокуратурі доступ до документів Департаменту інфраструктури Харківської міської ради щодо тендеру на реконструкцію трамвайного переїзду за 29,70 млн грн. Про це стало відомо з ухвали Ленінського районного суду м. Харкова від 21 лютого.

У квітні 2019 року ТОВ «Сучасні Технології Інфраструктури» виграло підряд стосовно реконструкції трамвайного переїзду вул. Котляра – заїзд на розворотне коло «Південний вокзал» за 29,70 млн грн. Причому бетон був удвічі дорожчий від прайсу на сайті групи «Ковальська», а рейки – на 16% дорожчі від тендерів КП «Київпастранс» у 2018 році.

У листопаді 2019 року Холодногірський відділ Харківської місцевої прокуратури №1 та Холодногірський ВП ГУНП в Харківській області розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 ККУ, а саме щодо привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем повторно або за попередньою змовою групою осіб.

Підставою для цього в ухвалі вказана публікація «Наших грошей» під назвою «Оточення заступника Кернеса взяло 90 мільйонів на трамвайні переїзди з коштовним бетоном».

Слідство виявило, що спершу за угодою в 2019 році мали виконати роботи на 50 тис грн., а в 2020 році – на решту 29,40 млн грн. Але в кінці 2019 року графік змінили додатковою угодою. Тепер у 2019 році мали виконати роботи на 25,68 млн грн., а в 2020 році – на решту 4,02 млн грн. Отже, за даними слідства, більша частина робіт фактично виконана, в тому числі по заміні рейок для трамвайних колій, які придбали за завищеними цінами.

Поліція та прокуратура попросила суд надати доступ до документів Департаменту щодо тендеру. На думку прокурора, існувала реальна загроза зміни або знищення документів.

Так, на вимогу прокурора на адресу директора «Сучасних Технологій Інфраструктури» від 24 січня щодо надання необхідних документів відповіді не було надано, а на вимогу прокуратури від 24 січня щодо надання документів листом № 969/9-20 від 6 лютого  прокурора повідомлено щодо необхідності і надання ухвали слідчого судді або суду.

Суд задовольнив клопотання і надав прокурору доступ до необхідних документів.

На час підписання договору харківські «Сучасні Технології Інфраструктури» належали місцевому Аркадію Микитасю, а нині записані на місцевого Дмитра Футоряна. Керує ними Костянтин Марченко. До лютого 2019 року фірма носила назву «Елавтопас».

Як повідомляє «Харківський антикорупційний центр», раніше засновницею «Елавтопасу» була Ольга Голінка, а директором – Ірина Ладиженська. За даними системи «YouControl», Голінка входила до кооперативу «Маленька Швейцарія» разом із родичами директорів харківських транспортних КП – Оленою Палант, Валерієм Липовим і Тетяною Дорош. А Ладиженська була директором ТОВ «Транс-Техно-Сервіс», яке вже виконувало роботи з реконструкції трамвайних переїздів у 2011 році. До цього підприємства також мав стосунок екс-директор КП «Горелектротранс» Олексій Палант і Вадим Сингуцький.

Ще раніше засновником «Елавтопасу» був Євгеній Ліберман – сусід, родич Євгенія Водовозова, нинішнього заступника міського голови Харкова Геннадія Кернеса з питань інфраструктури міста, та людина, яка дає віце-меру кататися на своїй елітній автівці.

Із 2015 року підрядник отримав замовлень виключно Департаменту на 543,5 млн грн.