Топ-10 скандальних дозволів ДАБІ за 2021 рік
22.09.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 15 вересня припинила своє існування. З початку року цей орган встиг видати понад 2 тисячі дозволів на будівництво, частина з яких – з порушеннями.

За даними Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, у період з 1 січня по 15 вересня 2021 року в системі наявні 2052 діючих дозволи на виконання будівельних робіт, 431 з яких (або 21%) внесено у вересні.

«Наші гроші» відібрали 10 дозволів, виданих Держархбудінспекцією на скандальні об’єкти, в основному – житлові комплекси у столиці. Деякі з них – з явними порушеннями.

1. На території НАУ всупереч Генплану оточення Кубракова збудує житловий комплекс на 1660 квартир

Об’єкт: житлові будинки з підземним паркінгом та спортивним комплексом на проспекті Любомира Гузара, 1 у Солом’янському районі Києва (14 пускових комплексів, 1659 квартир)

Ділянка: 38,23 га – земля держвласності, що перебуває у постійному користуванні Національного авіаційного університету

Дата видачі дозволу: 14 вересня

Проблема: відповідно до чинного Генплану м. Києва вказана ділянка є територією громадських будівель і споруд, де будівництво житла не дозволяється. Це функціональне призначення чітко вказане у містобудівних умовах та обмеженнях, виданих у вересні 2014 року.

Генпідрядником робіт виступить ТОВ «Атмосфера інжиніринг сістемз», власниками якого є Наталія Берест, Євген Івінський, Вікторія Коробенко і ТОВ «Роксвіл», яким володіє Михайло Петрик – партнер по бізнесу Артема Петрощука, рідного брата Євгена Петрощука – одного з непублічних, проте ключових радників екс-голови Укравтодору (листопад 2019-травень 2021), а нині міністра інфраструктури Олександра Кубракова. У 2019 році Євген Петрощук напряму володів часткою у ТОВ «Атмосфера Інжиніринг Сістемз».

Відзначимо, що на ділянці, по якій університет отримав дозвіл на будівництво, вже будуються 24-поверхові житлові будинки.

2. Під виглядом багатофункціонального комплексу на бульварі Лесі Українки з’явиться ще чотири житлові 34-поверхівки

Об’єкт: багатофункціональний комплекс на бульварі Лесі Українки, 7-9 у Печерському районі Києва (шестирівневий стилобат, 4 пускових комплекси, 34 поверхи, 289 квартир)

Ділянки: 0,51 га і 0,07 га

Дата видачі дозволу: 07 вересня

Проблема: відповідно до чинного Генплану м. Києва вказані ділянки є територією громадських будівель та споруд, територією вулиць і доріг, де будувати житло не дозволяється. Саме тому житловий комплекс будується під назвою «багатофункціональний».

У запланованій будівлі у 2,5 рази перевищено максимально дозволену щільність мешканців на земельній ділянці, де проводиться будівництво.

Ділянка потрапляє в межі Історичного центру Києва, зони регулювання забудови першої категорії.

Забудову проводить ПАТ «Позняки-Жил-Буд», власником якого значиться Рузанна Каграманян – матір Артура Мхітаряна, сина колишнього народного депутата від Партії регіонів Нвера Мхітаряна.

Як відомо, у складі проекту житлового комплексу на бульварі Лесі Українки, 7-9, «Позняки-Жил-Буд» побудували елітний ЖК «Jack House», де отримав службову квартиру екс-заступник голови СБУ Віктор Кононенко, пізніше оформивши її собі у власність.

3. Син Омельченка і «людина» Комарницького збудують 21-поверховий «готель» з кодом житлової багатоповерхівки

Об’єкт: будівлі готельного, офісного та багатофункціонального призначення на вул. Генерала Шаповала, 1-3 у Солом’янському районі Києва

Ділянки: 1,19 га і 0,08 га

Дата видачі дозволу: 10 вересня

Проблема: вихідні дані на цю забудову видані на підставі Детального плану території, що суперечить Генплану. Так, відповідно до чинного Генплану столиці – це комунально-складські території, а у ДПТ вони стали зоною «громадської забудови». За цільовим призначенням ділянки – для будівництва адмінбудинків, офісів, будівель громадської забудови, автотранспорту. Очевидно, з огляду на це – у техніко-економічних показниках вказується, що будується 21-поверховий «апарт-готель». Разом з тим, код об’єкта у дозволі ДАБІ – будинки багатоквартирні масової забудови.

Замовниками будівництва є ТОВ «Смарт-Девелопмент» і ТОВ «Міськбудальянс».

Співвласником «Смарт-Девелопмент» є син колишнього мера Києва, а нині депутата Київради Олександра Омельченка – Олександр Омельченко. А «Міськбудальянсом» володіє Максим Половко, який також є співвласником ТОВ «Еко-Буд-Трейд», яке, зокрема, відоме як субпідрядник будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. «Еко-Буд-Трейд» і сам Максим Половко в документах з «комп’ютера Комарницького» марковані як «наші».

4. Компанія Зубика збудує 26-поверховий ЖК на ділянках на Печерську, де по Генплану середньоповерхова забудова

Об’єкт: житловий будинок з вбудованими та прибудованими торговельно-офісними приміщеннями і підземним паркінгом на вул. Анрі Барбюса, біля будинку 5-Б у Печерському районі м. Києва

Ділянки: 0,22 га і 0,26 га

Дата видачі дозволу: 10 вересня

Проблема: відповідно до Генплану Києва, вказані ділянки є територією житлової середньоповерхової забудови. Крім того, ділянки знаходяться в межах Центрального історичного ареалу, а також Центральної планувальної зони столиці, де діє обмеження по висоті – не вище 27 метрів (9 поверхів). Разом з тим там будуть збудовані два будинки на 21-26 поверхів.

У січні цього року ДАБІ двічі відмовила «Міській будівельній компанії» у видачі дозволу на будівництво цього житлового будинку з низки причин. Зокрема, через недотримання вимоги п.1 Містобудівних умов та обмежень щодо узгодження проектних рішень з визначення граничнодопустимої висоти будівель.

На сайті продажу нерухомості, будинки на вул. А. Барбюса, 5-Б рекламуються як ЖК «Стиль» – об’єкт від «Інтергал-Буд» екс-нардепа Володимира Зубика, який є президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд».

Відзначимо, що у цієї компанії не на одному об’єкті є проблеми із документацією. Приміром, у серпні цього року ДАБІ України видала фірмі Зубика сертифікат готовності будинку у пров. Приладний, 10 у Києві, який зведено з порушенням Генплану.

Зубик зібрався будувати офіси-житло біля ст.м. «Шулявська» на основі дозволу ДАБІ, що суперечить вихідним даним

5. Оточення «слуги народу» біля метро «Славутич» зведе «храмовий комплекс» з апартаментами

Об’єкт: багатофункціональний храмовий комплекс в м. Київ, вулиця Зарічна, 45

Ділянки: 1,07 га

Дата видачі дозволу: 31 серпня

Проблема: відповідно до Генплану м. Києва вказана ділянка є частково територією громадських будівель та споруд та частково зелених насаджень загального користування. За цільовим призначенням – для будівництва, експлуатації та обслуговування храму Святого Євангелиста Іоана Богослова. І цей храм вже збудований. А об’єкт із назвою «багатофункціональний храмовий комплекс» матиме щонайменше 10 поверхів і  включатиме 176 апартаментів. Як відомо, у Києві під виглядом багатофункціональних комплексів часто будуються житлові, а квартири продають як апартаменти.

Замовником будівництва є ТОВ «Столичний актив», власником якого є Віта Камаєва. Вона також є керівником ТОВ «Статус Буд-Прайм», яке є замовником будівництва ЖК Podil Plaza & Residence на вул. Глибочицькій, 73-79, девелопером якого є Status Group. Власником цього торгового знаку є ТОВ «Компанія «Статус Групп», власником якої до обрання в парламент був Андрій Стріхарський – нині народний депутат від партії «Слуга народу».

6. ДАБІ видала дозвіл на 2-поверховий багатофункціональний комплекс над м. «Іподром», де насправді буде не менше 15 поверхів

Об’єкт: багатофункціональний комплекс з приміщеннями конгрес-холу, прес-центру, медіа-центру та паркінгом за адресою: просп. Академіка Глушкова, 5 у Голосіївському районі м. Києва

Ділянки: 1,71 га, 1,82 га, 0,18 га – ділянки розташовані безпосередньо біля входу на станцію метро «Іподром»

Дата видачі дозволу: 26 серпня

Проблема: ДАБІ видала забудовнику дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу, що суперечить вихідних даним на будівництво. Так, містобудівні умови та обмеження були видані на готельний комплекс. Основна небезпека «багатофункціональних» комплексів у Києві, що вони у результаті стають просто житловими.

У дозволі ДАБІ зазначено поверховість об’єкта – 2 поверхи. Разом з тим, згідно із Детальним планом території, його висота може бути 15 поверхів. А якщо дивитися в МУО – то і взагалі 30 поверхів.

Замовниками будівництва є ТОВ «Укрсоцбудінвест» і ПП «Альтернатива Плюс».

Власниками ТОВ «Укрсоцбудінвест» є компанії, що були пов’язані із відомим бізнесменом Вагіфом Алієвим, і володіють також «ТРЦ Лавина», «Блокбастер Молл», «БЦ Парус», «Мандарин плаза».

7. ДАБІ «не побачила» порушення по щільності забудови 32-поверхового «багатофункціонального» комплексу на Жилянській

Об’єкт: багатофункціональний комплекс на вул. Жилянській, 81, вул. Гайдара, 5 у Голосіївському районі м. Києва (32 поверхи, 392 квартири).

Ділянки: 0,1 га і 0,21 га

Дата видачі дозволу: 26 серпня

Проблема: під виглядом багатофункціонального комплексу будується житловий.

Зазначені у техніко-економічних показниках дозволу параметри перевищують встановлені державними будівельними нормами нормативи, які інспектор будівельного нагляду обов’язково перевіряє при видачі дозволу. Зокрема, перевищено показники щільності забудови.

Ділянки знаходяться в межах центральної планувальної зони, де, відповідно до чинного Генплану м. Києва, діє обмеження висотності для нової забудови не вище 27 метрів (9 поверхів). Крім того, наміри забудови не відповідають Генплану, однак цю перепону забудовнику вдалося обійти через адмінсуд.

Замовником будівництва є ТОВ «Будресурс», кінцевим власником якого є відомий будівельник, власник будівельної корпорації «Альтіс-Холдинг» Олександр Глімбовський. Глімбовський є тестем колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого зараз судять за оборудки у ПАТ «Укргазвидобування».

8. ДАБІ видала компанії підсанкційного Фукса дозвіл на житлову 32-поверхівку в зоні, де діє обмеження по висоті

Об’єкт: житлові будинки з паркінгом та вбудовано-прибудованими адміністративними приміщеннями і закладами громадського харчування на вул. Електриків, 28 у Подільському районі м. Києва (ІІ черга будівництва) (32 поверхи, 1322 квартири)

Ділянки: 4,13 га, 0,67 га, 0,29 га

Дата видачі дозволу: 20 серпня

Проблема: висотність цього житлового комплексу суперечить обмеженню в зоні охорони пам’ятки ландшафту, історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро», межі і режими використання якої були затверджені ще у 2019 році. Зокрема, для ділянок, де відбувається зведення вказаного 32-поверхового житлового комплексу, встановлене обмеження по висоті не вище 20 метрів, що відповідає 6-7 поверхам.

Зауважимо, що дозвіл на першу чергу будівництва цього ЖК ДАБІ видала забудовнику у 2018 році – ще до отримання погоджень у Мінкульті.

Як відомо, на вул. Електриків, 28 будується ЖК OASIS. Девелопером проекту виступає група bUd development, пов’язана із нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром та головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

Замовником будівництва є ТОВ «Інтерстрой груп» є віргінська компанія «Бейнберрі Груп Лімітед» (Baneberry Group Limited) (62%) і Володимир Кошак (38%). Кінцевим власником Baneberry Group Limited є бізнесмен Павло Фукс, який у червні цього року потрапив під санкції РБНО України.

9. Забудовники отримали дозвіл ДАБІ на 26-поверховий ЖК на Печерську, знявши всі заборони через адмінсуди

Об’єкт: житлово-адміністративний комплекс з вбудованими та прибудованим приміщеннями громадського і торговельного призначення з об’єктами соціальної сфери та наземним і підземним паркінгами по вул. Євгена Коновальця, 30 у Печерському районі міста Києва (26 надземних поверхів, 2 підземних поверхи, 491 квартира)

Ділянка: 0,59 га

Дата видачі дозволу: 11 серпня

Проблема: вихідні дані на цю забудову містили обмеження по висоті будинку – не вище 27 метрів, оскільки ділянка знаходиться в межах історичного центру міста, Центральної планувальної зони, історичного ареалу. Забудовник «зняв» їх через адмінсуд.

Також відзначимо, що новий житловий комплекс значно збільшує щільність і без того густонаселеного району поблизу станції метро «Печерська». Зокрема, місцеві мешканці вже стикнулися з проблемою автомобільного перевантаження існуючих доріг.

Замовниками будівництва є ТОВ «Будгруппроектінвест-7» і ТОВ «Житловисотбуд». Співвласником «Будгруппроектінвест-7» є ТОВ «Едельбург Девелопмент», пов’язане із екс-очільником столичного Держардбудконтролю у 2010-2014 рр Сергієм Кучером і сином екс-мера столиці Степаном Черновецьким.

10. Зубик зібрався будувати офіси-житло біля ст.м. «Шулявська» на основі дозволу ДАБІ, що суперечить вихідним даним

Об’єкт: Реконструкція адміністративної будівлі з надбудовою та прибудовою без зміни функціонального призначення будівлі по проспекту Перемоги, 52/2 Шевченківського району м. Києва

Ділянки: 0,46 га

Дата видачі дозволу: 28 травня

Проблема: дані дозволу ДАБІ суперечать вихідним даним на цю реконструкцію. Так, відповідно до МУО реконструкція полягає у збільшенні будинку з 4 до 7 поверхів, що в показниках площі будівлі відповідає таким цифрам: з 3625 кв м до 6275 кв м. Разом з тим у дозволі ДАБІ площа будівлі дорівнює майже 31,5 тис кв м. Орієнтовно така будівля може мати понад 17 поверхів. Така площа будівлі більше відповідає новим містобудівним умовам, які забудовники отримували через суд. Втім, даних про наявність нових МУО на момент видачі дозволу ДАБІ немає. Відзначимо, що в суді Департамент містобудування заявив, що видача нових МУО суперечить затвердженому у 2017 році Київрадою Детальному плану території, в межі якого входить ділянка на просп. Перемоги, 52/2.

Генпідрядником будівництва на цій ділянці у дозволі ДАБІ вказано ТОВ «Проджект Буд Інжиніринг», кінцевими власниками якого є підприємства, пов’язані із екс-нардепом Володимиром Зубиком.

Нагадаємо, що уряд видав постанову про ліквідацію ДАБІ України у березні 2020 року.

Із 16 вересня цього року повноваження і функції здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду перейшли до Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ).

«ДІАМ – це не заміна ДАБІ, а повноцінний новий орган, з відмінною структурою, повноваженнями, а головне – принципами роботи», – запевняє міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

За його словами «жоден співробітник цього органу (ДАБІ – ред.) не буде працевлаштованим у новостворену ДІАМ».

«Це один з важливих кроків реформування цілої галузі, яка протягом останніх років потерпала від корупції. Спротив був потужний, але ми це зробили, попереду – законодавчі зміни та завершення реформи містобудування», – заявив міністр.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”