ДАБІ видала дозвіл на 2-поверховий багатофункціональний комплекс над м. «Іподром», де насправді буде щонайменше 15 поверхів
01.09.2021   //  

Державна будівельно-архітектурна інспекція України 26 серпня видала дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу з приміщеннями конгрес-холу, прес-центру, медіа-центру та паркінгом за адресою: просп. Академіка Глушкова, 5 у Голосіївському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

У техніко-економічних показниках зазначено поверховість комплексу – 2 поверхи, загальна площа об’єкту – 88 тис кв м.

Втім, зауважимо, що містобудівними умовами та обмеженнями, виданими забудовнику у квітні 2020 року на цей об’єкт, дозволена гранична висота є вищою. Так, вона становить 275 м у Балтійській системі висот (БСВ) відповідно до Детального плану території (просп. Ак. Глушкова, вул. Ак. Заболотного та західна межа території НК «Експоцентр України»), затвердженого у липні 2015 року.

Згідно з ДПТ, нульовою відміткою у БСВ для цієї території є відмітки поверхні землі від 177,79 м до 183,66 м. Тобто, гранична висота об’єкту від поверхні землі становить понад 90 м, що відповідає 30-поверховій будівлі.

За даними ДПТ, на просп. Ак. Глушкова, 5 було заплановане будівництво готельного комплексу, висота приміщень якого вказана 1, 2, 14 та 15 поверхів.

Разом з тим, у МУО назва «готельний комплекс» зникла, натомість вихідні дані видано на багатофункціональний комплекс. Як відомо, у Києві під виглядом багатофункціональних комплексів часто будуються житлові.

Будівництво заплановане на трьох ділянках загальною площею 3,71 га. Вони розташовані безпосередньо біля входу на станцію метро «Іподром».

Замовниками будівництва є ТОВ «Укрсоцбудінвест» і ПП «Альтернатива Плюс».

Власниками ТОВ «Укрсоцбудінвест» є шведська компанія «Стадсіс АБ» (Stadsis AB) та ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Рентал», власниками якого є Томс Пер Андерс зі Швеції і Геннадій Левінський з Німеччини. Кінцевим бенефіціарним власником «Укрсоцбудінвесту» значиться Томс Пер Андерс, який також є бенефіціарним власником кіпрської компанії «Іксорія Бізнес Лімітед», що володіє ТОВ «ТРЦ Лавина» (Київ, вул. Берковецька, 6-Д). Він же є кінцевим власником ТОВ «Блокбастер Молл». Томс Пер Андерс і Геннадій Левінський також володіють швецькою компанією «Нортвок АБ», що є власником ТОВ «БЦ Парус». Компанія Stadsis AB є власником ПАТ «Мандарин плаза». За даними Youcontrol, у 2017 році власником Stadsis AB був Вагіф Алієв.

Власником ПП «Альтернатива Плюс» є ТОВ «Укрсоцбудінвест».

Генпідрядником будівництва є ТОВ «БК «Будівельні технології», власником якого є Валентин Пінчук.