ДАБІ видала фірмі Зубика сертифікат готовності будинку, який зведено з порушенням Генплану
06.09.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 30 серпня видала сертифікат про прийняття в експлуатацію житлового будинку № 2 комплексу у пров. Приладний, 10 у Святошинському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Згідно із сертифікатом, цей житловий будинок на 24 поверхи (184 квартири) є частиною «багатофункціонального комплексу». Насправді це звичайний житловий комплекс під назвою «Академ-Квартал». Це проект компанії «Інтергал-Буд» екс-нардепа Володимира Зубика.

Назва «багатофункціональний комплекс» взята для того, щоб обійти обмеження по Генплану, відповідно до якого ділянка площею 4,26 га, де будується вказаний ЖК (загалом буде 9 будинків на 16-24 поверхів), за функціональним призначенням є територією частково промисловою і частково громадських будівель і споруд. Це означає, що на ній можна будувати адміністративний центр і неможливо будувати житло. Про те, що це землі промисловості вказано як у дозволі ДАБІ, так і у сертифікаті готовності.

Нагадаємо, що дозвіл на його будівництво був виданий у листопаді 2020 року. На той момент вказаний будинок № 2 вже був зведений, тривали облицювальні роботи.

Містобудівні умови та обмеження на свій об’єкт у пров. Приладному, 10 забудовник отримав теж із запізненням, коли два будинки вже були практично збудовані, а саме – у липні 2020 року.

Будівництво ЖК «Академ-Квартал» у пров. Приладному, 10 почалося у 2017 році без відповідних дозвільних документів. Так, у 2017 році забудовник повідомив столичну ДАБІ про початок будівельних робіт з реконструкції існуючих виробничих приміщень, заявивши клас наслідків СС1 (незначні), що не відповідає 24-поверховим житловим будівлям, адже за законом до СС1 не можуть бути віднесені житлові будинки понад чотири поверхи. Повідомлення про початок будівельних робіт (СС1) не дає права будувати багатоквартирні житлові будинки.

За даними Держреєстру судових рішень, Державне бюро розслідувань розслідує кримінальне провадження № 62019000000000575 від 03.05.2019 за фактом зловживання службовим становищем службовцями  Київради, КМДА та ДАБІ України, які протягом 2017-2019 років вчинили протиправні дії в інтересах ТОВ «Будівельна компанія «Інтергал-Буд», ПАТ «Київський дослідно-експериментальний завод «Вугілля» і ТОВ «Термогальванічний завод», направлені на незаконну забудову ділянок у пров. Приладний, 10 (ЖК «Академ-квартал») і просп. Перемоги, 67 (ЖК «Нивки-Парк») у Києві.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»