Забудовники отримали дозвіл ДАБІ на 26-поверховий ЖК на Печерську, знявши всі заборони через адмінсуди
18.08.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 11 серпня видала дозвіл на будівництво житлово-адміністративного комплексу з вбудованими та прибудованим приміщеннями громадського і торговельного призначення з об’єктами соціальної сфери та наземним і підземним паркінгами по вул. Євгена Коновальця, 30 у Печерському районі міста Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Комплекс матиме 26 надземних поверхів і 2 підземних. Заплановано 491 квартира. Даних про паркомісця не вказано. Загальна площа будинку становитиме майже 61 тис кв м.

Відзначимо, що новий житловий комплекс значно збільшує щільність і без того густонаселеного району поблизу станції метро «Печерська». Зокрема, місцеві мешканці вже стикнулися з проблемою автомобільного перевантаження існуючих доріг.

Містобудівні умови та обмеження для проектування цього житлово-громадського комплексу Департамент містобудування КМДА видав у січні 2020 року. У цих МУО було встановлено обмеження по висоті будинку – не вище 27 метрів, оскільки ділянка по вул. Є. Коновальця, 30 знаходиться в межах історичного центру міста, Центральної планувальної зони, історичного ареалу.

Щоб зняти це обмеження, забудовник звернувся до Окружного адмінсуду м. Києва, який у липні 2020 року визнав протиправним та скасував граничне обмеження у 27 метрів для забудови. У листопаді того ж року апеляційний суд залишив рішення ОАСК без змін, і воно набуло законної сили.

Варто додати, що ОАСК іншим рішенням скасував ще низку абзаців містобудівних умов та обмежень, які стосувалися знаходження ділянки по вул. Є. Коновальця, 30 в центрі столиці і необхідності отримати відповідні висновки від органів охорони культурної спадщини. Це рішення також залишив без змін апеляційний суд. Правда, ця справа дійшла до касаційної інстанції, де розгляд триває.

Житлово-адміністративний комплекс на вул. Є. Коновальця (раніше – Щорса), 30 будується на ділянці площею 0,59 га. Раніше 0,43 га цієї ділянки перебувало у користуванні хлібзаводу №1 – на ній передбачалося будівництво дитячого садка. На підставі рішення Київради 2007 року цю ділянку було продано ТОВ «Житловисотбуд». Вартість ділянки у рішенні була визначена у розмірі 9 млн грн. Зауважимо, що разом із «Житловисотбудом» право забудови ділянки (суперфіцій) має ТОВ «Будгруппроектінвест-7». Крім того, «Житловисотбуд» також орендує поруч ще 0,11 га.

Генпідрядником будівництва є ТОВ «Інвестрембуд». А проектну документацію розробляло ТОВ «Едельбург Архітектс».

Власником ТОВ «Житловисотбуд» Мехмет Вахіт Сачаклиоглу. Він очолює правління компанії Metal Yapi Konut Ukraine – це холдинг, який понад 30 років працює на ринку нерухомості Туреччини. До грудня 2020 року Мехмет Вахіт Сачаклиоглу володів «Житловисотбудом» через лондонську компанію «Апворд Девелопментс Лімітед» (Upward Developments Limited).

Власниками ТОВ «Будгруппроектінвест-7» є ПП «Студія-Лада» (50%) і ТОВ «Едельбург Девелопмент» (50%).

Керівником і власником ПП «Студія-Лада» (м. Перемишляни, Львівська обл.) є Роман Тарасюк зі Львова. Він також є співвласником ГО «Байкервський клуб «Ріел», керівником якого є Ростислав Мельник. Разом із Мельником Тарасюк значиться одним із співвласників АТ «ЗНВКІФ «Берклі» і АТ «ЗНВКІФ «Реноваціо». Також Тарасюк очолює «Благодійний фонд Ростислава Мельника».  Ростислав Мельник є президентом Корпорації Нерухомості РІЕЛ, є членом президії Федерації тенісу України, очолював львівську обласну федерацію тенісу понад 5 років до 2020 року. У 2019 році балотувався до Верховної Ради по 116 округом (м.Львів) від партії «Слуга народу», не пройшов.

Власниками ТОВ «Едельбург Девелопмент» є ТОВ «Київська універсальна будівельна» (50%) та Ірина Сімончук (50%). Власниками «Київської універсальної будівельної» є Ольга Солоп (50%) і брати Валерій Лєвцов і Сергій Левцов (50%). Останні є відповідно підписантом і керівником ТОВ «Едельбург Девелопмент»; а у 2017-2020 роках керівником цієї фірми був екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер. Сергій Левцов у 2006-2008 рр був помічником Кучера, коли той був депутатом Київради. Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні.

Ірина Сімончук, родич Ольги Солоп – Олександр Солоп і Катерина Кучер – родичка Сергія Кучера є співвласниками ТОВ «КУА «Інвестиційний дім». У 2017-2018 рр Кучер сам був співвласником КУА «Інвестиційний дім».

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”