ДАБІ видала компанії підсанкційного Фукса дозвіл на житлову 32-поверхівку в зоні, де діє обмеження по висоті
26.08.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 20 серпня видала ТОВ «Інтерстрой груп» дозвіл на будівництво житлових будинків з паркінгом та вбудовано-прибудованими адміністративними приміщеннями і закладами громадського харчування на вул. Електриків, 28 у Подільському районі м. Києва (ІІ черга будівництва). Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Дозвіл видано на будинки висотою 32 поверхи, кількість квартир – 1322.

Між тим, у грудні 2019 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА затвердив межі і режими використання зон охорони пам’ятки ландшафту, історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро».

Рибальський півострів входить в зону охорони цієї пам’ятки, де діє обмеження по висотності забудови. Зокрема, для ділянок, де відбувається зведення вказаного 32-поверхового житлового комплексу, встановлене обмеження по висоті не вище 20 метрів, що відповідає 6-7 поверхам.

Нагадаємо, будівництво відбувається на трьох ділянках загальною площею 5,08 га на вул. Електриків, 28, що перебувають в оренді ТОВ «Інтерстрой груп» з 2017 року. Київрада передала землю в оренду цій фірмі у зв’язку із тим, що у 2015 році вона купила там майновий комплекс. До речі, за нібито пошкодження цього комплексу «Інтерстрой Груп» намагався відсудити у київських комунальників понад 80 млн грн.

У травні 2017 року «Інтерстрой груп» отримав містобудівні умови та обмеження забудови ділянок. Відповідно до них передбачається будівництво трьох будинків, в одному з яких має розміщуватися дитячий садок. Максимальну висоту і поверховість забудовник повинен був визначити на підставі висновків історико-містобудівного обґрунтування (ІМО), затвердженого Мінкультом. Втім, у лютому 2018 року вимога стосовно розроблення ІМО була скасована. І забудовники керувалися Детальним планом території (ДПТ), затвердженим у 2016 році, відповідно до якого на ділянках проектування передбачено багатофункціональний комплекс з різною поверховістю (24-33 поверхи). Про те, як затверджували цей ДПТ, що суперечить чинному Генплану м. Києва, читайте тут.

Як свідчать дані судового реєстру, у 2019 році забудовники отримали в Міністерстві культури погодження проектної документації об’єкта будівництва на вул. Електриків, 28. Це відбулося за принципом мовчазної згоди: забудовник подав документи в Мінкульт 23 травня 2019 року, але жодної відповіді не отримав; і з 1 липня 2019 року проектна документація вважається погодженою за принципом мовчазної згоди (після спливу 30 календарних днів (на прийняття рішення) плюс 5 робочих днів (на відправлення рішення) з дня реєстрації заяви забудовника).

Аналогічним чином забудовник у грудні 2019 року отримав в Мінкульті за принципом мовчазної згоди дозвіл на проведення земляних робіт на об’єкті.

Між тим, ще до отримання цих погоджень у Мінкультури ДАБІ у грудні 2018 року видала «Інтерстрой груп» дозвіл на будівництво на вул. Електриків, 28 32-поверхового будинку на 377 квартир (І черга будівництва).

Як відомо, на вул. Електриків, 28 будується ЖК OASIS. Девелопером проекту виступає група bUd development, пов’язана із нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром та головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

Власниками ТОВ «Інтерстрой груп» є віргінська компанія «Бейнберрі Груп Лімітед» (Baneberry Group Limited) (62%) і Володимир Кошак (38%). Кінцевим власником Baneberry Group Limited є бізнесмен Павло Фукс, який у червні цього року потрапив під санкції РБНО України. Зокрема, Фуксу на три роки встановлено блокування активів, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, наявність яких є умовою здійснення певного виду діяльності і т. д.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»