Зубик намагається отримати дозвіл на чергові дві висотки на переповненому Печерську
02.02.2021   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України у січні двічі відмовила ТОВ «Міська будівельна компанія» у видачі дозволу на будівництво житлового будинку з торговельно-офісними приміщеннями і підземним паркінгом на вул. Василя Тютюнника (раніше – Анрі Барбюса), біля будинку 5-Б. Про це свідчать дані Порталу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва від 6 січня та 26 січня.

Підставами для відмови стали:

  • відсутність погодження проекту Міністерством культури;
  • недотримання вимоги п.1 Містобудівних умов та обмежень щодо узгодження проектних рішень з визначення граничнодопустимої висоти будівель;
  • недотримання вимоги закону про погодження проекту об’єкта, який розташовується в історичному ареалі, головним архітектором міста;
  • ненадання витягу щодо наявного права власності або землекористування земельними ділянками;
  • ненадання плану трас зовнішніх інженерних мереж та комунікацій масштабом 1:2000;
  • ненадання наказу про призначення відповідального виконавця робіт.

Будівництво заплановане на двох ділянках загальною площею 0,47 га. Відповідно до Генплану Києва – це територія житлової середньоповерхової забудови.

Разом з тим в лютому 2015 року Департамент містобудування КМДА видав ТОВ «Міська будівельна компанія» Містобудівні умови та обмеження на будівництво будинків висотою 16-26 поверхів. Це суперечить Генплану, адже є вже багатоповерховою забудовою.

Крім того, вказані ділянки знаходяться в межах Центрального історичного ареалу, а також Центральної планувальної зони столиці, де діє обмеження по висоті – не вище 27 метрів.

«Міська будівельна компанія» отримала дві ділянки 0,22 га і 0,26 га в оренду у 2004 і 2006 роках. У 2009 році Київрада поновила оренду ще на 6 років. У 2016 році компанія через суд визнала укладеними додаткові угоди про поновлення договорів оренди цих ділянок.

Власником ТОВ «Міська будівельна компанія» є ПВІФ «Інтергалбудінвест» (14,2%) і ПВІФ «Інтергалбудактив» (10%) нвзт ТОВ «КУА «Крістал Ессет Менеджмент», Юрій Ліщишин (1%), ТОВ «Рєнт-Сервіс» (16,9%), ТОВ «Джі Ді Сі Україна» (18%), ТОВ «Розвиток нерухомості» (15%), ТОВ «Фірма «Інтергал» (15%), ТОВ «Вторполімери» (9,9%).

КУА «Крістал Ессет Менеджмент» пов’язане із екс-нардепом Володимиром Зубиком, який є президентом Асоціації «Підприємств будівельників «Інтергал-Буд». На сайті продажу нерухомості, будинки на вул. А. Барбюса, 5-Б рекламуються як ЖК «Стиль» – об’єкт від «Інтергал-Буд».

Нагадаємо, що внаслідок хаотичної забудови всупереч Генплану Печерську загрожує транспортний колапс, вирішити який в кварталах поблизу метро збираються за рахунок прокладення руху автотранспорту по прибудинкових територіях житлових будинків. Крім того, під загрозою знищення пам’ятки та існуючі житлові будинки.