Хто з готелів по Україні зможе претендувати на казино – 2
24.03.2021   //  

23 березня продовжила роботу Комісія з встановлення категорій готелям (результати першого засідання тут). Розглянули 15 заявок, з них частина була від готелів, що подавались для встановлення категорії вперше. Одному з них відразу відмовили – готелю «Дніпропетровськ». Ще по трьом розгляд призупинили для надання усіх необхідних документів і 12 готелям погодили бажані ними зірочки – «Reikartz Colleсtion Дніпро», «Експрес» (Київ), «Reikartz Аврора Кривий Ріг», «Будинок артистів цирку» (Київ), «Шафран» (Суми), «Раціонель Ямська» (Київ), «Maristella Marine Residence» (Одеса), «Олександрівський» (Одеса), «Park House Hotel» (Кривий Ріг), «City Holliday Resort and Spa» (Київ), «Прем’єр Палац» (Київ), «Місто» (Харків), «ДіАнна» (Львів).

Нагадаємо, за новим законодавством зали ігрових автоматів в  регіонах можуть у готелях від ***, у крупних містах – від ****. У цьому переліку не всі претендували на такі зірочки. Наприклад «Будинок артистів цирку» бажав підтвердити лише 1 зірку.

  • Готель «Reikartz Галерея Полтава» (м. Полтава, вул. Європейська, 7) на відповідність категорії *** (три зірки) – розгляд призупинено.

Рейкарц – це мережа готелів по Україні, Німеччині та Швеції. Історія компанії Reikartz почалася в Україні у 2003 році, коли група бельгійських архітекторів на чолі з Франсуа Рейкарц (Francois Ryckaerts) придбала старовинний особняк у центрі Львова на вулиці Друкарська. Як повідомляють у компанії, Франсуа Рейкарц залучив до роботи у проекті групу інвесторів і увійшов до ради директорів компанії Reikartz Hotel Management як головний архітектор проекту.

Інвестори невідомі.

  • Готель «Reikartz Colleсtion Дніпро» (ТОВ «Рейкарц хотел менеджмент» м. Дніпро, вул. Шевченка, 53-А) на відповідність категорії **** (чотири зірки) – погодили.

ТОВ «Рейкарц хотел Менеджмент» оформлене на Володимира Кашутіна (керівник служби безпеки Reikartz Hotel Group) – 99,9%, та Андрія Дему (був директором одного з готелів у Сумах) – 0,01%.

Керівником ТОВ «Рейкарц хотел Менеджмент» є Юрченко Анастасія Віталіївна.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Дніпропетровськ» (ТОВ «Готельний сервіс», м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, 33) на відповідність категорії *** (три зірки) – відмовили.

Власниками ТОВ «Готельний сервіс» є Євген Ліфшиць (10%) та Геннадій Гуфман (90%).

Гуфман у 2019 році балотувався до Верховної Ради від партії «Опозиційна платформа – За життя», членом якої він є. Гуфман очолює Дніпровську міську організацію партії.

У 2020 році Гуфман став депутатом Дніпропетровської обласної ради від ОПЗЖ – він був першим номером у списку. Гуфман став першим заступником голови Дніпропетровської облради.

У 2006-2015 рр Гуфман був депутатом Дніпропетровської міськради від Партії регіонів, очолював комісію з питань комунальної власності. Водночас з 2009-2011 рр він керував комунальним підприємством «Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю».

Як відомо, на початку 2010-х із цього КП було виведено 96 комунальних об’єктів нерухомості, якими у подальшому заволоділи компанії, що, за даними місцевих журналістів, пов’язані з Гуфманом. У 2016 році прокуратура повідомляла про розслідування кримінального провадження за цим фактом, серед фігурантів називали Гуфмана.

Відзначимо, що раніше основна частка готелю «Дніпропетровськ» належала КП «Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю», яке очолював Гуфман. У 2015 році в інтерв’ю Dsnews він розповів, що викупив частку міста за приблизно 12-13 млн грн.

Євген Ліфшиць є давнім бізнес-партнером Гуфмана. У своїй декларації за 2019 рік Гуфман вказав, що позичив Ліфшицю $850 тис.

Джерело фото: dniprograd.org

  • Готель «Торговий двір» (ТОВ «Тандем Плюс», Херсонська область, Великі Копані, вул. Соборна, 58) на відповідність категорії *** (три зірки) – призупинили.

Основними власниками ТОВ «Тандем Плюс» є родина гендиректора держпідприємства «Одеський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації» Антона Гукасяна – Марія Гукасян (51%), сини Олег Гукасян (9%) і Андрій Гукасян (14%), та дочка Гаяне Корольчук (14%).

Крім того, 12% ТОВ належить Олексію Костенку. Варто відзначити, що головою с. Великі Копані є його однофамільниця – Валентина Костенко, з якою Антон Гукасян дружить вже понад 10 років.

Поруч із готелем «Торговий двір» є кафе «Лебедине озеро», основним власником якого значиться Гаяне Корольчук.

Раніше видання 368.media повідомляло, що велике будівництво у Великих Копанях співпало із призначенням Антоном Гукасяном на посаду керівника ДП «Одесастандартметрологія» у лютому 2011 року.

Відомо, що Андрій Гукасян, колишній заступник начальника обласного кримінального розшуку, у 2013 році був виправданий у кримінальній справі щодо провалу затримання кілерів із банди Аслана Дикаєва у вересні 2011-го, коли загинули два працівники поліції, ще шестеро були поранені.

Джерело фото: vkopanivska-gromada.gov.ua

Розгляд документів щодо результату оцінювання готелів, які подаються для підтвердження категорії:

  • Готельний комплекс «City Holliday Resort and Spa» (ТОВ «Сіті Холідей», м. Київ, вул. Велика Кільцева, 5) на відповідність категорії ***** (п’ять зірок) –погодили.
  • Власником ТОВ «Сіті Холідей» є Леонід Дробиш з Харкова. Його син Геннадій Дробиш є власником ТОВ «Львів-Агротех», яке у 2015 році продало львівським комунальникам трактори за цінами, що були дорожчими, ніж у виробника.

Керівником ТОВ «Сіті Холідей» є Олександр Лазнюк.

Джерело фото: uahotels.info

  • Готель «Експрес» (АТ «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України», м. Київ, бульв. Т. Шевченка, 38/40) на відповідність категорії *** (три зірки) – погодили.

100% акцій «Українського центру обслуговування пасажирів на залізничному транспорті України» належить ТОВ «Солід-Актив».

Власником «Солід-Активу» є компанія «Трасті Інвестмент (Груп) Лімітед» з Гонконгу, кінцевим бенефіціарним власником якої є Георгій Кривопішин – син колишнього директора Південно-Західної залізниці Олексія Кривопішина.

Олексій Кривопішин очолюв цю філію «Укрзалізниці» майже 13 років з 2002 по 2015 рр (крім червня 2005 – січня 2006 р). Він запам’ятався мільйонними тендерами, які виграли пов’язані з ним компанії, а також захопленням майна залізниці і «оригінальними» патентами.

Зокрема, на 11 га землі у с. Ходосіївка поблизу Києва, що призначалися для відпочинку залізничників, Кривопішин збудував приватний комплекс відпочинку «Olimpic village». У Трускавці на землях, що були вилучені у ДТГО Південно-Західна залізниця, збудували готель «Свитязь», яким володіла фірма зятя Кривопішина. Більше про бізнес на майні залізниці читайте тут.

У 2012-2018 рр Кривопішин зареєстрував «винаходи» – спосіб пасажирських перевезень міською електричкою, а також сполучення місто-аеропорт. Фактично, він запатентував як корисну модель рух електрички по колу і, за даними ЗМІ, навіть отримував за це виплати від «Київпастрансу». Втім, мер Віталій Кличко оплату заперечив. Варто нагадати, що Кривопішин з лютого 2016 року по грудень 2017 року був радником Кличка.

У 2019 році СБУ повідомила про викриття екс-керівника одного з філіалів «Укрзалізниці» на розкраданні понад 50 млн грн. За даними ЗМІ, йшлося про Олексія Кривопішина. За даними слідства, держбюджет і ДП «УЦОП» за період 2001-2018 рр недоотримали вказані 50 млн грн внаслідок заниження ставки орендної плати. Також слідство розслідувало епізод про те, як залізниця у 2013 році оплатила 81 тис грн за мобільний зв’язок родича Кривопішина, а також досліджувало розкрадання майна залізниці на 1,2 млн грн при будівництві «Олімпік Вілладж». У «Судовій владі України» є дані про призначення розгляду кримінальної справи (№761/38030/20) в суді на 8 квітня, де Кривопішин є обвинуваченим, а Південно-Захдіна залізниця і ДП «УЦОП» – потерпілі.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Центральний» (ТОВ «ПАЛС» м. Кривий Ріг, вул. Мусоргського, 16) на відповідність категорії *** (три зірки) – розгляд призупинили.

Власницею ТОВ «ПАЛС» є Лідія Мовчан, дружина колишнього нардепа (2002-2005), екс-голови Кіровоградської облдержадміністрації з вересня 2009 по квітень 2010 рр Володимира Мовчана.

Керівником ТОВ «ПАЛС» є Владислав Шичанін, який разом із Володимиром Мовчаном є співзасновниками ГО «Підприємці Криворіжжя», яка зареєстрована у Кривому Розі на вул. Мусоргського, 16.

Володимир Мовчан має відзнаку виконкому Криворізької міської ради – нагрудний знак «За заслуги перед містом». Він очолював Центральний гірничо-збагачувальний комбінат у Кривому Розі, Криворізьке шляхо-будівне об’єднання «Кривбасасфальт» АТ «Дніпробуд», працював у кінці 1990-х – на початку 2000-х у міській раді.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Reikartz Аврора Кривий Ріг» (ТОВ «Венеція-Бест» пр-т. Металургів, 40, м. Кривий Ріг) на відповідність категорії *** (три зірки) – погодили.

Власниками ТОВ «Венеція-Бест» є Валерія Кісельова, Валентина Біндер, Жанна Гончарук і Руслана Самоткал (80%).

Руслана Самоткал є дружиною бізнесмена, президента групи компаній Dara Group Едуарда Самоткала, якого «Слідство-Інфо» називало одним із співвласників одеського ринку «Привоз». Самоткал є обвинувачем у справі САП та НАБУ щодо привласнення понад 27 млн грн на тендерах Южно-Української УАЕС.

Руслана Самоткал була співвласницею ТОВ «Ресторан «Купецький двір» – заміський елітний ресторан у Конча-Заспі, який у 2020-му, попри карантин, регулярно приймав відвідувачів. Нещодавно частку у вказаній фірмі переписали на Давида Самоткала, сина Едуарда і Руслани Самоткалів.

Рейкарц – це мережа готелів по Україні, Німеччині та Швеції. Історія компанії Reikartz почалася в Україні у 2003 році, коли група бельгійських архітекторів на чолі з Франсуа Рейкарц (Francois Ryckaerts) придбала старовинний особняк у центрі Львова на вулиці Друкарська. Як повідомляють у компанії, Франсуа Рейкарц залучив до роботи у проекті групу інвесторів і увійшов до ради директорів компанії Reikartz Hotel Management як головний архітектор проекту.

Джерело фото: reikartz.com

  • Готель «Мирний-Курорт» (ТОВ «Інвест-Курорт-1», м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 71-А (вул. Каманіна, 2/2)) на відповідність категорії *** (три зірки) – розгляд призупинили.

ТОВ «Інвест-Курорт-1» у 2009 році створили Людмила Калишук і Вячеслав Миколюк. У 2011-му до них приєдналася Вероніка Плахотнюк. За даними Youcontrol, з 2016 року власниками компанії є киянин Василь Бартків (20%) та одесити Микола Рубля (40%), Алла Рубля (20%) і Володимир Гоценко (20%).

Василь Батків – нардеп від «Нашої України» у 2002-2006 рр, директор Департамент держзакупівель Міноборони у 2008-2009 рр, підприємець.

У свою чергу Микола Рубля з 2005 року очолював Управління житлово-комунального господарства Одеської міськради, був депутатом Одеської міськради

Керівником «Інвест-Курорт-1» є Оксана Єрьоменко, а представником з правом підписувати договори – Тетяна Трандасір.

Трандасір у середині 2000-х рр керувала пансіонатом «Мирний», що належав «Укрпрофоздоровниці». За даними ЗМІ, будівля була відчужена за класичною схемою договору про спільну діяльність, зокрема, з ТОВ «Інвест-Курорт-1» і Одеською юридичною академією. У 2008-9 рр останні через суд визнали право власності на будівлю пансіонату. Також за рішенням суду будівлі присвоєно нову поштову адресу замість вул. Фонтанська дорога, 71-А – вул. Каманіна, 2/2.

У 2018 році була спроба шахрайського заволодіння будівлею через незаконні реєстраційні дії.

У лютому 2020 року суд задовольнив позов Головного  управління   державної  служби  України  з  надзвичайних  ситуацій в  Одеській  області і зобов’язав «Інвест-Курорт-1» повністю зупинити роботу підприємства по вул. Каманіна, 2/2 шляхом відключення від джерел електропостачання до повного усунення порушень, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров’ю людей. Наприкінці 2019 р у ході перевірки було виявлено 43 порушення.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Будинок артистів цирку» – ДП «Національний цирк України» на відповідність категорії * (одна зірка), Київ, вул. Дмитрівська, 27 – погодили.

У 2018-2019 роках «Національний цирк України» замовив проведення капітального ремонту балконів і вікон «Будинку артистів цирку», а також підтримання працездатності систем відеоспостереження готелю загалом на 3,61 млн грн.

У липні 2020 року держпідприємство заплатило Науково-технічному центру сертифікації Київського національного торговельно-економічного університету 6,5 тис грн за проведення та оцінювання відповідності послуг тимчасового розміщення в готелі «Будинок артистів цирку» вимогам категорії * (одна зірка).

Джерело фото: Anastasiya Maruschak, фото від 27.10.2016

  • Готельно-ресторанний комплекс «Шафран» (ТОВ «Шафран і К», м. Суми, вул. Замостянська, 1/4) на відповідність категорії **** (чотири зірки) – погодили.

Власниками ТОВ «Шафран і К» є Олена Жукаускас (99,9%) і Світлана Стельмах.

Джерело фото: shafran-hotel.phnr.com

  1. Готель «Либідь-Плаза» (ПП «ЕН» м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 21) на відповідність категорії ***** (п’ять зірок) – запропонували зменшити зірки до 3*** та звернутись до ограну сертифікації щоб він оцінив на відповідність трьом зіркам.

Власником ПП «ЕН» є Ганна Мельник (Кольгофер). До неї власником підприємства була Катерина Залуцька. Обидві є дочками Оксани Кольгофер – дочки екс-голови Вінницької (2002-2004) і Хмельницької облдержадміністрацій (2004-2005) Віктора Коцемира.

Оксана Кольгофер тричі була депутатом Хмельницької міськради, очолювала фракцію Партії регіонів. Вона була одним із організаторів мітингу із лозунгами «Янукович наш президент!», «Ядуха – наш губернатор!», у ході яких виникли сутички у 2012 році.

Її чоловік Валерій Кольгофер керував Летичівською і Хмельницькою РДА.

Із фірмою «Укрбудінвест К», що належала Валерію та Оксані Кольгоферам, пов’язані найрезонансніші угоди купівлі-продажу комунального майна у Хмельницькому, що супроводжувалися інформаційними скандалами. Співвласником «Укрбудінвест К» був 21-річний Олександр Ядуха, син тодішнього голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи.

У 2014 році Оксана Кольгофер безуспішно балотувалась до Верховної Ради як самовисуванка.

У 2018 році Оксані Кольгофер було оголошено підозру у заволодінні майном у великих розмірах. У справі, яку пов’язували з махінаціями під час будівництва ТЦ «Квартал» у центрі Хмельницького, фігурує фірма «Укрбудінвест». У серпні 2018-го Кольгофер була оголошена в розшук. Втім, за даними держреєстру судових рішень, у травні 2020 року з ЄРДР виключили відомості про повідомлення їй про підозру, відтак вона вже не є підозрюваною по справі. У серпні 2020 року Кольгофер розмістила фото разом з чоловіком на святкуванні 50-річчя Хмельницького академічного обласного театру ляльок.

Керівником ПП «ЕН» є Вадим Антуф’єв. На нього зараз оформлене ТОВ «Либідь», яким раніше володіли Оксана Кольгофер і Валерій Кольгофер. Також із Катериною Залуцькою Антуф’єв володіє ПП «Науково-консалтинговий центр «Єва».

Джерело фото: ua.hotels.com

  • Готель «Раціонель Ямська» (ТОВ «Рейкарц хотел менеджмент», м. Київ, вул. Ямська, 52) на відповідність категорії *** (три зірки) – погодили.

ТОВ «Рейкарц хотел Менеджмент» оформлене на Володимира Кашутіна (керівник служби безпеки Reikartz Hotel Group) – 99,9%, та Андрія Дему (був директором одного з готелів у Сумах) – 0,01%.

Керівником ТОВ «Рейкарц хотел Менеджмент» є Юрченко Анастасія Віталіївна.

Рейкарц – це мережа готелів по Україні, Німечч  ині та Швеції. Історія компанії Reikartz почалася в Україні у 2003 році, коли група бельгійських архітекторів на чолі з Франсуа Рейкарц (Francois Ryckaerts) придбала старовинний особняк у центрі Львова на вулиці Друкарська. Як повідомляють у компанії, Франсуа Рейкарц залучив до роботи у проекті групу інвесторів і увійшов до ради директорів компанії Reikartz Hotel Management як головний архітектор проекту.

Інвестори невідомі.

Джерело фото: 101hotels.com

  • Готель «Maristella Marine Residence» (ПП «Веллнес-готель», м. Одеса, вул. Бернардацці, 2-А) на відповідність категорії ***** (п’ять зірок) – погодили.

Власником ПП «Веллнес-готель» є Галина Кир’якіді. Керівником підприємства з 2014 року є Аліна Мочалова.

У жовтні 2020 року тодішній кандидат на посаду міського голови Чорноморська Юрій Крук, розповідаючи про свій бізнес, зазначив, що готельно-ресторанний бізнес «Maristella Marine Residence» належить йому.

У декларації за 2016 рік Крук вказував невеликий дохід від ПП «Веллнес-готель».

У 2018 році слідчий Генпрокуратури просив суд накласти арешт на майно, передане Круком в оренду ПП «Веллнес-готель» (що було задекларовано), однак суд відмовив. Це здійснювалося у рамках кримінального провадження, у якому Круку у жовтні 2014 року було повідомлено про підозру у справі щодо замаху на розтрату коштів ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України». За даними слідства, у серпні 2014 керівники ДПЗКУ вирішили придбати корпоративні права ТОВ «Українська Національна Стивідорна Компанія» за $15 млн, і ціна була суттєво завищена. Втім, контракт не було виконано. Влітку 2018-го кримінальна справа була закрита. Як відомо, Юрій Крук орієнтовно до 2015 року був співвласником вказаної стивідорної компанії.

Юрій Крук у 2015-2020 рр був депутатом Одеської міської ради від партії «Довіряй ділам» Геннадія Труханова. З 15 листопада 2016 року також був заступником міського голови Чорноморська.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Cityhotel» (ТОВ «Біком» , м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 56-А) на відповідність категорії **** (чотири зірки) – розгляд призупинили.

Власником ТОВ «Біком» є австрійська компанія «Ельсана Холдінг Гмбх». Її кінцевим власником є Міщенко Солона Олена, яка зареєстрована у Мадриді (Іспанія).

Міщенко Солона Олена є власником 13% акцій ПАТ «Дружківський завод металевих виробів». За даними Smida, цим пакетом акцій володіла Олена Рощенко; зміна прізвища відбулася у четвертому кварталі 2020 року.

Олена Рощенко – це дочка колишнього високопосадовця МВС і ДФС Сергія Міщенка. Так, з 2012 по 2014 рік він очолював Державну службу по боротьбі з економічною злочинністю МВС України, яким на той момент керував Віталій Захарченко, а у 2014 році Міщенка призначили на посаду директора координаційно-моніторингового ДФС.

У червні 2018 року журналісти програми «Схеми» помітили Міщенка з візитом до будівлі за адресою Електриків 29-А у Києві. В цій будівлі розташовувався офіс найближчого бізнес-партнера Петра Порошенка – екс-нардепа Ігоря Кононенка.

Дружина Кононенка та донька Міщенка входять до президії Федерації боулінгу, очолюваної самим Ігорем Кононенком.

Керівником ТОВ «Біком» є Людмила Драгомирецька, яка до 2017 року працювала начальником управління ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві.

Джерело фото: moduscg.com

  • Готель «Олександрівський» (ТОВ «Фудмаркет Олександрівський», м. Одеса, проспект Олександрівський, 12) на відповідність категорії *** (три зірки) – погодили.

Власником ТОВ «Фудмаркет Олександрівський» з 2019 року є Елена Андріаді. До цього власниками компанії були Павло Куліковський, Артур і Наталя Шалімови, Віталій Тамарцев та Сергій Каражелясков.

Куліковський і Шалімови раніше були співвласниками ТОВ «Фудмаркет», єдиним власником і керівником якого надалі став Валерій Вайнерман. Ця фірма володіє приміщеннями у циркульній будівлі – колишньому домі контр-адмірала Завадовського у центрі Одеси. Вайнерман також був раніше власником ТОВ «Рея Руж», що зараз належить Куліковському, Шалімовим і Каражеляскову, а директором цієї фірми є Олена Іванова, що керує також компанією «Фудмаркет Олександрівський».

У 2016 році одеські ЗМІ повідомили про рейдерську атаку на магазин мережі «Віртус» у Чорноморську. Директор магазину звинуватила у спробі захоплення, зокрема, одеського бізнесмена Валерія Вайнермана. За даними ЗМІ, від власників нібито вимагали оформити продаж магазину на ім’я Ольги Андріаді, сестри Елени Андріаді. «Репортер» повідомив, що Ольга Андріаді є дружиною Валерія Вайнермана.

Суддя Касаційного господарського суду Олександр Мамалуй з 2017 року орендує у Елени Андріаді квартиру у Києві.

Джерело фото: uahotels.info

  • Готель «Park House Hotel» (ТОВ «Паркі», м. Кривий Ріг, вул. Дишинського,11 Дніпропетровська обл.) на відповідність категорії **** (чотири зірки) – погодили.

Власником ТОВ «Паркі» є ТОВ «Нара», яким володіють Наталія Євсюкова, Надія Любоненко і Ганна Лаврешина з Кривого Рогу.

Гендиректором «Нари» є колишній мер Кривого Рогу та екс-нардеп від Партії регіонів Юрій Любоненко, який наразі є депутатом Дніпропетровської облради (фракція «Пропозиція»).

Нинішнім керівником «Нари» є Олександр Євсюков, а до нього був Ігор Лаврешин. Обидва були помічниками народного депутата Костянтина Павлова (Партія регіонів, Опозиційний блок; 2012-2019). Влітку 2019 року він безуспішно балотувався до Верховної Ради як самовисуванець.

А у грудні 2020 року Павлов обраний мером Кривого Рогу від ОПЗЖ. Його підтримав колишній мер Юрій Вілкул, який знявся із виборів. Павлов пропрацював у команді Вілкула близько десяти років, на момент обрання нардепом у 2012 році він був першим заступником Вілкула.

Ганна Лаврешина є співвласницею (33%) ТОВ «Весташляхбуд», яке входить у концерн «Веста» одеського бізнесмена Сурена Сардаряна, якого пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси із колишнім криворізьким мером Юрієм Вілкулом, а також його сином, екс-губернатором Дніпропетровщини, екс-нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом. Фірма є монополістом на поточний ремонт і утримання доріг у Кривому Розі та поставляє асфальтобетон іншим підрядникам.

Керівником ТОВ «ПАРКІ» є Людмила Дібрівна.

Джерело фото: http://krlife.com.ua

  • Готель «Премєр Палац» (ПрАТ «Готель «Прем’єр Палац», бульв. Т. Шевченка/вул. Пушкінська, 5-7/29, м. Київ) на відповідність категорії ***** (п’ять зірок) – погодили.

Власниками ПАТ «Готель «Прем’єр Палац» є кіпрська компанія «Пуморі Ентерпрайзес Інвестментс Лтд» (Pumori Enterprises Investments Ltd) (62%), ТОВ «Східно-європейська готельна компанія» (24%) і ТОВ «Готельний комплекс «Русь» (13,5%).

Власником «Східно-європейська готельна компанії» є ця ж кіпрська компанія Pumori, кінцевим власником якої значиться громадянка Франції Наталія Селіванова.

Власниками «Готельного комплексу «Русь» є кіпрська компанія «Бакрел Ентерпрайзес Лімітед» (Bacrel Enterprises Limited) і ТОВ «Венчурні інвестиційні проекти», яке діє за рахунок та в інтересах ПЗНВІФ «Прем’єрний». Кінцевим власником «Русі» значиться киянин Сергій Корнієнко.

Наталія Селіванова значиться також кінцевим власником ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» ім. А.М. Кузьміна». За даними ЗМІ, контроль над заводом належить, зокрема, російській VS Energy Олександра Бабакова, екс-депутата Держдуми Росії від партії «Единая Россия».

У 2018 році «Бізнес.Цензор» зазначав, що власником готелю «Прем’єр Палац» є російська компанія «VS Energy» Євгена Гінера, Михайла Воєводіна і Олександра Бабакова.

Як відзначає Liga, Наталія Селіванова з 2009 по 2014 рр була співвласницею словацької компанії Rokosan s.r.o. разом із дочкою Бабакова – Іриною Бабаковою.

Джерело фото: booking.com

  • Готель «Місто» (ТОВ «Місто-готель», вул. Клочківська, 190-А, м. Харків) на відповідність категорії ***** (п’ять зірок) – погодили.

Власниками ТОВ «Місто-готель» є Маргарита Кожухова (35%), колишній мер Харкова у 2002-2006 рр Володимир Шумілкін (25%), Діна Устинова (10%), Валерій Клюковський (5%), а також Олександр Нечипоренко, його дружина Світлана Нечипоренко, та їхні сини Антон Нечипоренко і Сергій Нечипоренко (всі по 6,25%).

Керівником ТОВ «Місто-готель» є Олександр Устинов.

За даними Youcontrol, ТОВ «Місто-готель» входить до «Групи родини Шумілкіних», основними напрямами діяльності компаній якої є нерухомість, торгівля паливом та сільське господарство.

Син Володимира Шумілкіна Олексій Шумілкін є депутатом Харківської районної ради від партії «Блок Світличної «Разом!». Депутатом цієї ж ради від цього ж блоку є Антон Нечипоренко.

У свою чергу його брат Сергій Нечипоренко є депутатом Люботинської міськради від «Блоку Світличної «Разом!». Юлія Світлична раніше працювала в команді Ігоря Райніна в Харківській ОДА, і стала керівником області після того, які він перейшов на роботу в Адміністрацію президента. У 2020 році «Українська правда» писала, що союзниками блоку Світчиної є один з лідерів ОПЗЖ Сергій Льовочкін, чий телеканал «Інтер» активно її піарив, а також глава МВС Арсен Аваков.

Нагадаємо, що Володимир Шумілкін з’явився в італійській компанії Europomella spa, у засновниках якої був сам Арсен Аваков.

Олександр Нечипоренко у 2008-2010 рр очолював Харківську райдержадміністрацію, у 2011-2012 рр – Департамент з питань підготовки Євро-2012 з футболу Харківської міської ради. Також він очолював Благодійну організацію «Майбутнє будуємо разом – Володимир Кацуба» з 2012 року і до його ліквідації. Нечипоренко був помічником нардепа від ПР Володимира Кацуби у 2012-2014 рр. Олександр Нечипоренко у 2015-2019 рр був депутатом Харківської районної ради від БПП. У середині 2000-х Нечипоренко працював у фонді «Харків – ХХІ століття», керівником і співзасновником якого є Володимир Шумілкін.

Маргарита Кожухова раніше була співвласником ТОВ «Казино місто», яке ліквідується, вже ліквідованого ТОВ «Єврослот», а також є співзасновником ГО «Клуб спортивного покеру «Мір».

  • Готель «ДіАнна» (ТОВ «Геліос Лтд», вул. С. Бандери, 5, Львівська обл., Східниця) на відповідність категорії **** (чотири зірки) – погодили.

Власниками ТОВ «Геліос Лтд» є брати Олександр Бєлий (90%) і Володимир Бєлий (10%). Компанія зареєстрована у Кривому Розі.

Керівником компанії є Олена Бєла.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»