Схема близької до «регіонала» фірми принесла їй 96 комунальних приміщень
22.09.2013   //  

ТОВ «Солярис» внаслідок банкрутства дніпропетровського комунального підприємства заволоділо 96 комунальними об’єктами нерухомості, що розташовані у центрі Дніпропетровська. Про це пишуть Ольга Юдіна і Віталій Теплов у виданні «Фраза.ua».

Банкрутство КП «Спеціалізований ремонтно-будівельна дільниця» («СРБД») було розпочате у грудні 2012 року. Виявилося, що будівельні бригади комунальників заборгували приватним фірмам «Агроінвест-Україна» і «Фуд-Сервіс Дніпро» 67 млн грн.

24 липня цього року господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду, за якою комунальники розрахувались з ТОВ «Солярис», якому «Агроінвест-Україна» і «Фуд-Сервіс Дніпро» переуступили право вимоги, 96-ма будівлями та приміщеннями в центрі міста. Ці будівлі КП «СРБД» отримало практично перед банкрутством – восени 2012 року за рішенням виконкому міськради. Їх забрали у КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю», яке було створене спеціально для збереження міського майна.

За даними суду, оціночна вартість вказаної нерухомості складає 42,54 млн грн. «Це ті гроші, які вже не потраплять до міського бюджету. А могли б, якби будівлі і приміщення продавалися за ринковими цінами, та ще й через аукціон», – наголошують журналісти. При цьому вони додають, що суд оцінив вартість одного квадратного метра цих приміщень у 500-900 грн., тоді як за даними ріелторів справжня вартість такого метра – від 10 до 21 тис грн. Тобто, «загальну суму збитків можна оцінити як мінімум в 1-1,5 млрд грн.».

Ще один кредитор комунального підприємства ПП «Інфоспектр», згідно з мировою угодою, погодився почекати 3 місяці, щоб отримати свою частину боргу грошима – 493,51 тис грн.

Журналісти припускають, що банкрутство комунального підприємства має ознаки фіктивності. Зокрема, кредиторські вимоги засновані не на матеріальних цінностях, а на наданні «послуг», чого не перевіриш.

За даними видання, фірми-кредитори пов’язані із колишнім головою КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» Геннадієм Гуфманом, який є депутатом Дніпропетровської міськради від ПР.

Зокрема, екс-директор КП «СРБД» Володимир Туренок був власником ТОВ «ПЕК», близької, за даними ЗМІ, до Гуфмана, і ПП «КБТ». Директором «КБТ» є Микола Чорний, засновник ПП «Інфоспектр». «Інфоспектр» деякі ЗМІ також пов’язують з Гуфманом. Це підприємство фігурувало у схемі банкрутства (схожого з банкрутством КП ««СРБД»») Дніпропетровського державного дослідного заводу в лютому 2012 року.

Ще один цікавий факт. ТОВ «Солярис» першу операцію з продажу отриманого майна здійснило в суботу, 27 липня. Вже 28 липня, у неділю, фірма отримала виписку з реєстру. Оформила угоду приватний нотаріус Яна Гуфман, дружина депутата Гуфмана.

Крім того, представник міськради в суді 25-річна Ірина Лавриненко була власником одного з екс-кредиторів КП «СРБД» – ТОВ «Агроінвест-Україна». Ще одним власником цієї фірми був Сергій Діденко, який також є бізнес-партнером секретаря Дніпропетровської міськради Максима Романенка по фірмі «Апостоловагромаш». Діденко також був власником фірми «Солярис».