Хазяї історичних будинків Хмельницького (фото)
27.04.2016   //  

На початку лютого один з активних мешканців Хмельницького опублікував у «Фейсбуці» знімки пам’ятки архітектури місцевого значення — цегляного будинку на вул. Подільська, 81, яка зазнала фізичних руйнувань. Як з’ясувалося, комунальники розібрали фронтон, чим заробили на дисциплінарні стягнення від градоначальника Олександра Симчишина. Цей випадок одразу змусив мерію латати діри на ходу — в штат управління культури ввели відповідальну особу за нагляд за пам’ятками місцевого значення.

Щоправда, маємо великий скептицизм, що «відповідальна особа» у реальному часі може одночасно володіти станом усіх 115 пам’яток архітектури місцевого значення, що нараховується у Хмельницькому. Адже більшість з них давно розглядаються крізь комерційну призму, а їхня історична цінність відходить на задній план.

Так було зі скандальним нежитловим приміщенням площею 159 кв. м на вулиці Проскурівська, 1 (будинок купця Барака, кінець ХІХ ст.), яке занесене до Переліку виявлених об’єктів архітектури та містобудування. Його у 2012 році шляхом викупу за 1,2 млн. грн прибрало до рук приватне підприємство «Укрбудінвест К» колишніх «регіоналів» – сім’ї Кольгоферів. Таким чином, квадратний метр в історичній будівлі у самісінькому центрі Хмельницького обійшовся новим власникам у 7965 гривень.

Так є з історичною пам’яткою кінця XIX ст. (ресторан «Слон») на вулиці Проскурівська, 15. Держархбудінспекція оштрафувала на 509 тис. грн хмельницьке ТОВ «НРС Україна», яке без отримання дозволу на виконання будівельних робіт, розпочало роботи з демонтажу несучих конструкцій у цій будівлі.

ПРОСКУРIВСЬКА, 15

Власником ТОВ «НРС Україна» є місцева мешканка Ольга Моцна. Директором зазначається Ірина Гакало. Моцна і Гакало є також співзасновниками підприємства «Комплекс Поділля».

У Хмельницькому подружжя Валентина та Ірини Гакалів більше відоме, як власники торгової марки «Насолода». Валентин Гакало був депутатом Хмельницької міської ради.

Як підтвердила провідний спеціаліст управління культури і туризму Хмельницької міської ради Аліна Баськова, здебільшого, огляд технічного стану пам’яток культурної спадщини проводиться раз на п’ять років. Результати таких перевірок носять, в основному, формальний характер.

Наведемо витяг з акту технічного стану від 27 квітня 2015 року пам’ятки кінця XIX ст. (ресторан «Слон») на вулиці Проскурівська, 15: «Прибудова виконана ПФ «Діта» (фірма належить екс-депутату міськради від «Батьківщини» Михайлу Кіперману — авт.) з піноблоків з монолітом, через яку будинок втрачає свою автентичність та оригінальність, що дисгармоніює із сусідніми будинками, які зберегли свій початковий вигляд».

Пропонуємо зупинитися на аналізі деяких історичних об’єктах центральної частини Хмельницького, що стали приватною власністю.

Будинок на вулиці Кам’янецька, 14. Місце привабливе близькістю до центрального парку відпочинку імені Чекмана, міського пляжу і центрального продуктового ринку. У 2013-2014 роках тут відбувся грандіозний розпродаж нежитлових приміщень колись потужного комунального підприємства обласної ради «Фармація». Їх пустили шляхом викупу, без проведення аукціонів. Так, власником 58 кв.м виявилося ТОВ «Грін-Агро», яке сплатило до бюджету 100 тис грн. Власниками фірми є хмельничанин Віктор Філіпчук і киянин Сергій Сидоренко. Пан Філіпчук наразі працює головою правління Хмельницької облспоживспілки, а в 2010-2015 роках був депутатом Хмельницької облради від Партії регіонів.

КАМ_ЯНЕЦЬКА, 14

Щасливчиком «фармацевтичних» 72 кв.м став теперішній директор Хмельницької обласної бази спеціального медичного постачання, син начальника Держфінінспекції у Хмельницькій області Олександр Крупа. Він заплатив до бюджету 397 тис грн.

Ласі 188,5 кв. м за 295 тис. грн відійшли ТОВ «Поділля інвест сіті» з Хмельницького. З 2011 року засновниками підприємства значились Сергій Бицик і Олександр Ступніцький. У 2013 році власником фірми став Віктор Турчин.

Водночас прокуратура Хмельницької області судиться з Хмельницькою облрадою і ТОВ «Поділля-Інвест Сіті» на предмет визнання недійсним договору купівлі-продажу частини нежитлового приміщення комунальної власності  на Кам’янецькій, 14. У Господарському суді Києва справу програли. Зараз її розглядає Вищий госпoдарський суд України.

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, тут «засвітилася» ще одна фірма, яке купила трохи більше 200 кв. м. Це — ТОВ «Версаль Груп». Сьогодні засновниками значаться мешканці міста Славути — Людмила Бицик і Тамара Прокопчук. Раніше серед засновників була Лідія Колеснік, яка є матір’ю керівника ДП «Хмельницька обласна служба єдиного замовника» Андрія Колесніка, що підпорядковується Хмельницькій ОДА. Через службу єдиного замовника проходили численні закупівлі і безтендерні угоди на ремонт доріг та об’єктів соціальної інфраструктури Хмельниччини.

Будинок на вулиці Кам’янецька, 58/1. Двоповерхова будівля належить Хмельницькій іудейській релігійній громаді. За цією адресою зареєстрований Хмельницький благодійний фонд «Хесед Бешт». Фонд заснований 1999 року нині покійною віце-президентом Асоціації адвокатів України Кларою Маргулян. Директором працює Ігор Ратушний. На місцевих виборах-2015 пан Ратушний балотувався до обласної ради від партії «За конкретні справи», яка контролюється нардепом-мільйонером Олександром Герегою.

КАМ.ЯНЕЦЬКА, 58-1

КАМ_ЯНЕЦЬКА-66Будинок на вулиці Кам’янецька, 66. Розташований за 100-150 м від центральної площі міста та близько кілометра — від речових ринків. За відомостями майнового реєстру, офісні приміщення площею 406 кв. м і земельна ділянка площею 0,03 га є приватною власністю Олександра Ядухи, сина колишнього губернатора Хмельниччини від Партії регіонів.

Чи не єдиним орендарем всіх приміщень Ядухи виступають структури народного депутата від групи «Воля народу» (188 виборчий округ) Сергія Лабазюка. Тут відкрита його громадська приймальня та працюють два підконтрольні телеканали — «Ексклюзив» і TV7+.

Будинок на вулиці Володимирська, 63. Тут розміщений цегляний будинок початку XX століття, збудований проскурівським нотаріусом Ісааком Шпігелем для власного проживання. У радянський період це місце служило приміщенням облкниготоргу.

ШПIГЕЛЬ_ВОЛОДИМИРСЬКА,-63

За даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, теперішніми власниками приміщень цього будинку є ТОВ «Видавничо-торгівельним підприємством «Хмельницьккнига», ТОВ «Проскурівкнига». Ще 106 кв. м площі викупив Володимир Діль. Також цей добродій через сесію міськради оформив право користування земельною ділянкою  площею 64 кв. м на 10 років для обслуговування будівель торгівлі на вулиці Володимирська, 63. За цією ж адресою функціонує заклад харчування «Ресторація Шпігеля».

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»