У офісі Кононенка засікли екс-податківця, чия дружина продає «Укрзалізниці» болти через «прокладку» «Максмед»
18.07.2018   //  

Колишній директор координаційно-моніторингового департаменту Державної фіскальної служби України Сергій Міщенко є частим відвідувачем бізнес-центру, де розташований офіс нардепа Ігоря Кононенка.

Про це йдеться в розслідуванні Михайла Ткача для програми «Схеми».

Знімальна група програми 6 червня 2018 року помітила,  як Міщенко в супроводі бізнесмена Ігоря Шкрібляка зайшов до будинку на вул. Електриків 29,а.

Анатолій Шкрібляк (ліворуч) та Сергій Міщенко (праворуч)

В цій будівлі розташовано також робочий офіс найближчого бізнес-партнера президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. І до цього бізнес-центру приїздили також бізнесмени Павло Фукс (бенефіціар «Укррослізінгу», якому «Київський метрополітен винен 1,96 млрд грн. по рішенню суду) та Віталій Кропачов (після Майдану став найбільшим вугільним бізнесменом України після Ахметова).

Сергій Міщенко

З 2012 по 2014 рік Міщенко очолював Державну службу по боротьбі з економічною злочинністю МВС України, яким на той момент керував Віталій Захарченко, а у 2014 році Міщенка призначили на посаду директора координаційно-моніторингового департаменту ДФС.

Дружина Кононенка та донька Міщенка входять до президії Федерації боулінгу, очолюваної самим Ігорем Кононенком. Вони також разом беруть участь у спортивних змаганнях, що може свідчити про їх приятельські стосунки.

Від «Наших грошей»

За даними «Smida», дружина та дочка Сергія Міщенка – Ірина Міщенко та Олена Рощенко – є найбільшими акціонерами ПАТ «Дружківський завод металевих виробів», їм належить майже 38% акцій підприємства. Ще 15% у Олексія Спиридонова, жоден інший акціонер не володіє більше 5% акцій.

«ДЗМВ» є виробником метизів (болтів та гайок для скріплення колії), які «Укрзалізниці» останні три роки постачає ТОВ «Максмед Інтернешнл». Перше крупне замовлення ця фірма отримала 2016 року, тоді їй замовили постачання метизів на 91 млн грн. Вартість цієї партії була на 11 млн грн. вищою від прайс-листів заводу-виробника.

«Максмед Інтернешнл» отримав замовлення після того, як Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальну справу стосовно кількох високопосадовців «Укрзалізниці» про закупівлю в 2014-2015 роках метизної продукції по завищеним цінам у ТОВ «Інкомм», що принесло збитків на понад 21 млн грн. Слідство також встановило, що до цих оборудок могли бути причетні народний депутат від БПП Валерій Іщенко та Михайло Бейлін, радник екс-голови адміністрації президента Бориса Ложкіна. Справу вже передано до суду.

«Максмед Інтернешнл» записане на Юлію Павлюченко. Фірма прописана у бізнес-центрі «Євразія» на вул. Жилянській, 75. У цій же будівлі знаходиться громадська приймальня народного депутата від БПП Олександра Грановського, який входить до найближчого оточення Кононенка. Торік ця фірма масово оскаржувала тендери “Укрзалізниці” по різним товарним групам. Одномоментно фірма блокувала закупівлі на суму до 10 млрд грн. Після публічних скарг прем’єр-міністра Володимира Гройсмана «Максмед» перестав блокувати закупівлі.

Ірина Міщенко є співвласницею ТОВ «Легіон», ТОВ «Теплобуд», Виробничий кооператив «Санаторій «Золотий берег» (зареєстрований в Євпаторії в 2011 році), ПАТ «Кордон».

Олена Рощенко є співвласницею ТОВ «Мінеком», ТОВ «Сантехспецстрой», ТОВ «Роуп-ленд» (зареєстроване в Криму) та власницею ТОВ «Сітімама».

Після реорганізації ДФС, координаційно-моніторинговий департамент зник з переліку підрозділів Апарату ДФС, а на сайті НАЗК відсутня декларація Міщенка. Крім роботи в податковій мав великий досвід роботи в структурах МВС, має звання генерал-лейтенанта міліції.