«Укрзалізницю» може очолити Кривопішин, який має бізнес з соратником Януковича
16.10.2014   //  

Якщо правлячу більшість у Верховній Раді після виборів сформує «Блок Петра Порошенка» і уряд очолить вінничанин Володимир Гройсман, гендиректором «Укрзалізниці» може стати керівник Південно-Західної залізниці (ПЗЗ) Олексій Кривопішин. Про це пише Сергій Головньов у «Інсайдері» з посиланням на джерело в «Укрзалізниці».

Кривопішин очолює найбільшу з регіональних залізниць з 2002 року. Також він є депутатом Вінницької облради, обраним від Партії регіонів.

Його сім’я контролює низку об’єктів, які раніше належали очолюваній Кривопішиним залізниці (наприклад, готель «Експрес» в центрі Києва). З моменту заснування «Вісника держзакупівель» було опубліковано дані про тендери на суму щонайменше 758 млн грн., які виграли структури, пов’язані з родиною Кривопішина, його партнерами та підлеглими.

Оточення Кривопішина також заробляє на столичному вокзалі, який очолює ставлениця директора ПЗЗ Ірина Харіна.

Заснована дружиною Кривопішина Любов’ю Бєловою та дружиною його брата Інною Поліщук «Агенція «Експрес» орендує підземний тунель біля виходу зі станції метро «Вокзальна». Нині агенцію перереєстровано на гонконгську фірму «Trader Investment Development Limited».

Тій же офшорці належить фірма «Нео-бізнес системи». У 2007 році Київрада передала їй будівлю по вулиці Івана Федорова, 32 під офісно-складський комплекс. Спочатку передбачалося, що тут мала бути їдальня для співробітників ПЗЗ.

Невістка Кривопішина і його дочка Марія управляють заміським спорт-клубом Olympic Village, яким володіє ФОП Поліщук. Рекламу цього клубу можна побачити на вокзалі «Київ-Пасажирський».

Окрім цього сім’я Кривопішиних через ланцюжок засновників контролює фірму «Інтервеб», який минулого року було передано в оренду вагони-ресторани ПЗЗ.

Для забезпечення вагонів-ресторанів продовольством фермерське господарство «Лагуна плюс» збудувало ферму біля села Вишеньки під Києвом, поряд з дачею покійного керівника «Укрзалізниці» Григорія Кирпи. За даними «Інсайдеру», ферму зводили працівники Козятинського та Фастівського будівельно-монтажних управлінь дороги.

Є у сім’ї Кривопішина і спільний бізнес із великими залізничними бізнесменами. У 2007 році була створена експедиторська компанія «Сіті Вей». 10% її статутного капіталу належать невістці Кривопішина Інні Поліщук, а ще 25% – австрійської компанії TSL – Trading and Shipping Logistics GmbH. За даними австрійського реєстру, вона належить Антону Пригодському – колишньому соратнику Віктора Януковича.