Начальник Південно-Західної залізниці збудував собі приватний комплекс, зруйнувавши відомчий санаторій
04.03.2015   //  

Очільник Південно-західної залізниці Олексій Кривопішин збудував приватний комплекс відпочинку «Olimpic village» на землі, яка призначалася для відпочинку залізничників. Будівництво проводили співробітники залізниці з використанням залізничних коштів, з’ясувала телепрограма «Наші гроші».

ГРФ1

Комплекс побудований на 11 гектарах землі у с.Ходосіївка, поблизу Києва. Раніше на цьому місці була база оздоровлення, яка належала державному підприємству «Український центр обслуговування пасажирів на залізничному транспорті» (УЦОП). Це підприємство — реорганізований в 1993 році Центральний залізничний вокзал Південно-Західної залізниці. З 2010 року УЦОП реорганізували у відокремлений підрозділ Південно-Західної залізниці, після чого державне підприємство закривають.

Керівником Південно-Західної залізниці з 2002 по 2010 рік практично весь час є Олексій Кривопішин. Раніше він очолював УЦОП.

У березні 2010 ДП «УЦОП» ліквідовують, а майно ДП отримує однойменне акціонерне товариство «УЦОП». Першим керівником приватного УЦОПу значиться Олексій Кривопішин, а нині 70% акцій належать ТОВ «Солід-актив». Першозасновницями цієї фірми були дружина Олексія Кривопішина Любов Бєлова та дочка Марія.

ГРФ2

У перелік «переданого» майна потрапила і база відпочинку у с.Ходосіївка, земельна ділянка поблизу Києва належала ДП «УЦОП». В 2004 році договір оренди на цю ділянку з Київською обласною адміністрацією укладає вже ЗАТ «УЦОП».

З цього моменту будівництво веде вже приватна компанія родини Олексія Кривопішина. Але за свідченнями працівників залізниці, будують усе одно співробітники Південно-Західної залізниці із використанням державних матеріалів та коштів. У доповідній прораба будівельного управління йдеться про вивантаження підрозділом Південно-Західної залізниці 44 вагонів (3092 тонни) щебеню на місці будівництва майбутнього комплексу відпочинку.

«З липня 2006 року щебінь почали використовувати для виробництва, але замовник заявив, що це їх щебінь, а фактично він у мене на підзвіті, і в мене його не відписують, хоча беруть для проведення робіт. У нинішній час у мене в підзвіті по об’єкту «База оздоровлення» с. Ходосіївка числиться 1324 м. куб. щебню на суму 43 799 грн, якого наявності нема», – йдеться у документі.

ГРФ4

Нинішній керівник управління залізничних будівельників, Олександр Миколюк, розповів програмі «Наші гроші», що весь залізничний щебінь, який використали для будівництва комплексу Кривопішина, на Південно-Західній залізниці просто списали. Миколюк запевняє – Південно-Західна залізниця роками працює на приватний комплекс Кривопішина.

«Київські організації, відокремлені підрозділи, які мають стосунок до залізниці, вони всі задіяні на влаштуванні. Кожен по своєму напрямку. Хто веде будівельні роботи, хто займається електроенергією, хто зв’язком. БМЕУ-1 виконувало там роботи в 2013-му році, і в 2014 році, так що там кожного року люди задіяні», – говорить будівельник.

Хоча комплекс відпочинку вже давно працює, будівництво та ремонти тривають і досі. Витрачені матеріали списують на збитки залізниці, або на благодійну допомогу. Так, у 2014 році Південно-Західна залізниця начебто надала благодійну допомогу Києво-Печерській Лаврі купила монахам систему зрошення газонів за 1 750 000 грн. Залізничники запевняють – цю систему встановлювали у «Olimpic village».

ГРФ3

«Була команда побудувати там полив футбольного поля. Закінчили ми — вже морози були. Працювала моя бригайда й ніжинська дільниця водопостачання на чолі з майстром. Слюсарі, зварювальники. Що інтересно, що дані матеріали якимось дивним чином були начебто передані Київській Лаврі. Ну, як фінансова допомога. Хоча я ж знаю, ми не робили на території Лаври. А робили на території бази відпочинку цієї», – свідчить заступник начальника БМЕУ-1 Південно-Західної залізниці Віктор Сухов.

Силами залізниці в «Olimpic village» працівники залізниці облаштували полив футбольного поля, тенісних кортів, насосну станцію. Для цього навіть їздили дивитися, як працює система поливу на стадіоні «Динамо». Також залізничники у свій робочий час фарбували в комплексі кривопішиних паркан — він тягнеться на всі 11 гектарів.

Водночас відомчий санаторій залізничників у Пуща-Водиці лежить у руїнах. Точніше – розвалилася державна частина санаторію, одна з будівель – переведена у власність фірм родини О.Кривопішина.

Комплекс на вул.Курортній в рекреаційній зоні Києва був санаторієм у 2000-х. 2006 року залізниця продала найкращу будівлю санаторію фірмі «Шпіль». Засновник «Шпіля» – кривопішинська фірма «Солід-актив». 2007 року «Шпіль» орендує 0,7 гектара землі санаторію для будівництва власного курортного центру. Вже через рік державний санаторій в документах називають «виробничою базою».

Олексій Кривопішин (праворуч) пережив чотирьох президентів включно з т.в.о. голови держави Олександром Турчиновим.

Олексій Кривопішин (праворуч) пережив чотирьох президентів включно з т.в.о. голови держави Олександром Турчиновим.

У 2012 році «Шпіль» вимагає визнати право власності на передану йому у оренду будівлю. Для цього проводиться судовий процесс з юристами, які сидять в одному офісі з фірмами кривопішинської родини: Юридичною фірмою Станицького. Сам власник юркомпанії Олександр Станицький спільно з зятем Кривопішина Андрієм Снєжком заснував ГО «Фонд соціальної допомоги». Також «супротивник» був засновником «Юридичної компанії «Міжнародний правовий альянс». Ця фірма – засновник ТОВ «Кубертен», яке обслуговує клієнтів в «Olimpic village». А ще Станицький — керував фірмою «Сефора» зятя Олексія Кривопішина Андрія Снєжка.

Судовий процес із своїм власним юристом дозволив фірмі «Шпіль» отримати будівлю держсанаторію на підставі рішення суду.

Зараз, у цій будівлі – офісний центр наближених до родини Кривопішина фірм, хоч цільове призначення землі — будівництво санаторно-курортного центру. Серед компаній, які розмістились у санаторії залізничників: «Асігнат-2011», «Станицький, Санін і партнери», «Фонд соціальної допомоги», холдинг «Сільгосппродукт». А ще ТОВ «Еліт» (ТМ «Ажур», «Левада» і «Троянда»), дистрибуцією цих товарів займається «Торговий дім «Еліт», засновником якого був зять Кривопішина.

Сам санаторій залізничників майже знищений. Єдина його діяльність – постачати електроенергію до офісної будівлі, тому що власного договору з Київенерго ТОВ «Шпиль» не має. За словами працівників Південно-Західної залізниці наприкінці року офісного центру перед залізницею складав 150 тис. грн.