АМКУ зніс «укрбудівців» разом із тендером по сховищу ядерних відходів на півмільярда
27.08.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 7 серпня вдруге оголосив тендер на добудову Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) реакторів ВВЕР АЕС України очікуваною вартістю 655,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Атомники хочуть замовити добудову ЦСВЯП зі строком виконання до кінця 2020 року.

Закупівлю оголосили вже вдруге, оскільки перший тендер із такою ж очікуваною сумою було відмінено 30 липня через допущення до оцінки менше двох тендерних пропозицій.

На нього прийшло чотири фірми: ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» (генпідрядник будівництва сховища), ПрАТ «Укренергомонтаж», ТОВ «Будівельна група Євромонтажсервіс» і ТОВ «НВО Укрсовпроект». Замовник допустив до аукціону перші дві, а другі дві відхилив, бо:

  • «Будівельна група Євромонтажсервіс» не подала документи про досвід, працівників та обладнання, а також завантажила архів із банківською гарантією, який не відкрився.
  • «НВО Укрсовпроект» не подав документ «Інформація про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі» та не підтвердив права на зазначене обладнання.

Відхилені фірми поскаржились в АМКУ, що документи допущених учасників теж мали недоліки. Адмінколегія погодилась і наказала відхилити їх та відмінити торги, оскільки:

  • «БК «Укрбудмонтаж» не надав додатки до аналогічного договору, відгук про стан виконання аналогічного договору та техумови чи техзавдання на обладнання. Крім того, компанія не принесла довідку про наявність у неї персоналу, який має необхідні допуски до державної таємниці. Це персонал залучатиметься до виконання робіт зі створення комплексу інженерно-технічних засобів фізичного захисту ЦСВЯП і буде використовувати при цьому проектну документацію під грифом «Таємно».
  • «Укренергомонтаж» не зазначив умови розрахунків за поставлене обладнання у «Інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі».

Після відхилення допущених фірм і відміни тендеру замовник оголосив новий тендер.

Днями СБУ заявила, що викрила «БК «Укрбудмонтаж» і «Укренергомонтаж» зі складу державної будівельної корпорації «Укрбуд» на мільйонних зловживаннях під час тендерів на зведення об’єктів зберігання та переміщення радіоактивних відходів у зоні відчуження.

Раніше, у липні АМКУ оштрафував «БК «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж» загалом на 116,65 млн грн. за змову на чотирьох процедурах закупівель «Енергоатома» і ДСП «Чорнобильська АЕС». Їм заборонили брати участь у відкритих торгах на три роки.

ДБР також веде по «Укрбуду» справу, яку описано тут. А торік екс-президента державної корпорації Максима Микитася арештували за підозрою в організації корупційної схеми з квартирами для Нацгвардії. Він вийшов із СІЗО, бо за нього внесли 80 млн грн. застави.

Столична «Будівельна група Євромонтажсервіс» зі статутним капіталом 2 тис грн. була створена в січні 2019 року. Зараз компанією володіє Віта Савченко, а керує Володимир Савченко. Раніше директором був Максим Гончарук, а до того фірму було зареєстровано на директорку Валентину Люлевич за адресою масової реєстрації по вул. Зоологічна, 4-А.

Зараз столичний «НВО Укрсовпроект» належить Любові Мірошниченко, а раніше співвласниками також були Євгеній і Віталій Мірошниченки, останній з яких лишився директором фірми. Віталій Мирошніченко з Вараша також володіє ПП «Науково-виробниче об’єднання «Фіненергопроект» сам і ТОВ «Аудиторська фірма «Інтер Аудит Плюс» із Галиною Моженет, а Євгеній Мирошніченко у 2017 році очолював відділ електротехнічного обладнання ВП «Атомкомплект» ДП «НАЕК «Енергоатом».

Довідково:

ЦСВЯП у Чорнобильській зоні на замовлення «Енергоатома» будує генпідрядник «БК «Укрбудмонтаж» спільно з фірмою «Holtec International» (США). На 20 липня майданчик готовий на 85%, а інженерні мережі – на 95%. Крім того, закуплено обладнання фізичного захисту на 100% і радіаційного контролю на 30% поки без монтажу і пусконалагодження. Система зв’язку та система контролю й управління взагалі не готові, тому їхня поставка, монтаж і пусконалагодження серед усього іншого передбачені нинішнім тендером.

Нагадаємо, спершу відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС охолоджують у пристанційних басейнах витримки. Потім воно із Запорізької АЕС направляється у пристанційне проміжне сховище сухого типу, а з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС – на переробку в Росію до введення в експлуатацію ЦСВЯП.