«Добропіллявугілля» за 55 мільйонів уперше найняло приватну фірму добувати вугілля
18.03.2024   //  

ДП «Добропіллявугілля-Видобуток» 5 березня за результатами тендеру замовило ТОВ «Гірничодобувна компанія «Наутілус» послуги з виїмки вугілля на 54,89 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тендер провели з другої спроби після того, як за згодою сторін розірвали попередній договір із цією ж фірмою на трохи більшу суму 54,96 млн грн. Інших тендерів «Добропіллявугілля» на послуги з виїмки вугілля у «Прозорро» знайти не вдалось, тобто їх замовили вперше з 2020 року. Тоді уряд погодився прийняти шахту назад у розпорядження держави від групи Ріната Ахметова, яка орендувала шахту у держави за часів Януковича. А коли вона перестала бути вигідна олігарху, то він повернув її назад та ще й отримав від держави компенсацію 397,8 млн грн.

До 31 серпня 2024 року мають надати послуги з виїмки вугілля у 10 північній лаві похилу пл.m 5 1в гор.450м шахти «Добропільська» із використанням матеріалів та устаткування замовника. Видобуте вугілля належить замовнику. Роботи будуть оплачувати протягом місяця після їхнього виконання. Коефіцієнт рентабельності виконаних робіт складає 10%.

Вартість послуг становить 457,38 грн за тонну рядового вугілля. У тому числі заробітна плата – 191,70 грн, загальновиробничі витрати – 97,75 грн, ПДВ – 76,23 грн, загальні накладні витрати – 40,55 грн, прибуток – 34,65 грн, адміністративні витрати – 16,50 грн.

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Для участі в тендері треба було надати довідку, яка підтверджує наявність робочих згідно паспорта видобутку для забезпечення обсягу робіт із темпами, згідно графіку та наявністю документів, що підтверджують кваліфікацію. Робочі мали бути з досвідом роботи не менше двох років. При підготовці пропозиції необхідно було спуститися в шахту і ознайомитися з умовами роботи та доставки робітників до місця. Вимагались дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки в підземних умовах з переліком робіт на підземні гірничі роботи, а також на експлуатацію задіяних машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

Київською «ГК «Наутілус» володіють кияни Ігор Алипов і Василь Міщенко, директором є Максим Трітейніков, а підписантом – Олег Шахраюк. До 2023 року Міщенко мав реєстрацію в окупованому Єнакієвому. До 2020 року його партнерами по фірмі були Віталій Єгорченко із Києва, Михайло Якіменко з Єнакієвого та Олександр Неплях із окупованого Харцизька.

За даними системи «YouControl», фірма має спільний номер телефону +38(095)-515-83-51 із ТОВ «Укр Коал Енерджи» із Петропавлівської Борщагівки під Києвом, яким володіє і керує Максим Трітейніков, зареєстрований в окупованому Донецьку. До вторгнення «Укр Коал Енерджи» приходила на тендери державних шахтоуправлінь щодо збагачення вугілля із субпідрядником ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» Віталія Кропачова.

Алипов у 2000-их роках керував ДП «Вугілля України». Крім того, він мав незначну частку статутного капіталу в ТДВ «Шахта «Білозерська», яке входить в групу «СКМ» Ахметова.

Неплях у 2011 році очолював комітет конкурсних торгів згаданого ДП «Вугілля України».

Шахраюк свого часу разом із купою інших фізичних осіб мав незначну частку статутного капіталу в ТДВ «Орендне підприємство «Добропіллявугілля», яке наразі припинене.

«ГК «Наутілус» була зареєстрована в 2017 році, але державний підряд отримала вперше.

Анна Сорока, «Наші гроші»