Дві компанії «Укрбуду» оштрафовані за тендерну змову – тепер атомники можуть відсудити у них подвійну шкоду
12.08.2020   //  

Тендерна колегія АМКУ 27 липня покарала компанії ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» та ПрАТ «Укренергомонтаж» за змову на чотирьох процедурах закупівель ДСП «Чорнобильська АЕС» та ДП «НАЕК «Енергоатом». Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення Колегії.

На компанії накладено штраф у сукупному розмірі 116,65 млн. грн., а також вони позбавляються права протягом трьох років брати участь у процедурах публічних закупівель.

Підтвердження узгодженості дій та поведінки компаній ґрунтується на таких доказах. Вони прописані за однією адресою, мали спільних працівників, однакові властивості файлів з документами тендерних пропозицій, використовували однакові IP-адреси для податкової звітності, надавали взаємну фінансову допомогу і працювали на одних і тих же генпідрядників – членів корпорації.

Узгодивши таким чином свої дії під час підготовки та участі у закупівлях компанії замінили ризик, що породжує конкуренція, на координацію своєї поведінки. А отже, цінові пропозиції ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» та ПрАТ «Укренергомонтаж» фактично були вищими, а ніж могли би бути за конкурентних умов змагання суб’єктів господарювання на торгах. Внаслідок чого замовники оплатили завищену вартість робіт.

За результатами перевірки СБУ встановило, що «БК «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж» значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело до необґрунтованого виділення понад 26 млн.грн. державних коштів. А тому ДСП «Чорнобильська АЕС» та ДП «НАЕК «Енергоатом» мають право у судовому порядку стягнути із будівельних компаній 52 млн.грн. заподіяної шкоди.

«Конкурентне законодавство передбачає механізм отримання компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок порушення. Для цього особи, як фізичні, так і юридичні,  можуть звернутися до господарського суду із заявою та отримати компенсацію у подвійному розмірі завданої шкоди. Отже, ДСП «Чорнобильська АЕС» та ДП «НАЕК «Енергоатом», які оплатили вартість робіт компаній у розмірі, який не був визначений у чесній конкурентній боротьбі, а отже є завищеним, мають право на звернення до суду за відшкодуванням заподіяної шкоди», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Довідково

Таким способом захисту своїх інтересів у 2015 році вже скористалося ПАТ «Укртрансгаз», звернувшись  до Господарського суду Київської області з позовом до ТОВ «МК Інжиніринг» про стягнення з останнього заподіяної шкоди у розмірі 101 172 150,00 грн.

В обґрунтування своїх вимог ПАТ «Укртрансгаз» посилалося на порушення з боку ТОВ «МК Інжиніринг» законодавства про захист економічної конкуренції, чим ПАТ «Укртрансгаз» було заподіяно збитки, спричинені перевитрачанням ПАТ «Укртрансгаз» коштів на суму 50 586 075,00 грн. при проведенні процедури закупівлі, у зв’язку з чим ПАТ «Укртрансгаз просило суд стягнути з ТОВ «МК Інжиніринг» 101 172 150,00 грн. шкоди у подвійному розмірі.

22.10.2015 рішенням Господарського суду Київської області позовні вимоги ПАТ «Укртрансгаз» було задоволено та за вчинення ТОВ «МК Інжиніринг» антиконкурентних узгоджених дій, які стосувалися спотворення результатів торгів, було стягнуто з останнього на користь ПАТ «Укртрансгаз» відповідної суми заподіяної шкоди у подвійному розмірі.