Суд усупереч практиці АМКУ вирішив, що наймані працівники не є рівнею «штатникам»
24.07.2019   //  

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Управління освіти Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації проти АМКУ щодо скасування рішення органу оскарження за скаргою ТОВ «Понтем.Уа» у межах харчових торгів від 2018 року. Про це свідчить рішення суду від 26 червня.

Йдеться про закупівлю послуг з організації гарячого харчування для школярів Оболонського району Києва, що була оголошена восени 2018 року Управлінням освіти Оболонської РДА у Києві.

19 грудня 2018 року Тендерна колегія АМКУ задовольнила скаргу ТОВ «Понтем.Уа», визнавши одну із умов документації у межах спірної закупівлі дискримінаційною.

Йшлось про вимогу щодо надання довідки про наявність штатних працівників для укомплектування 36 шкільних їдалень, а саме: не менше 36 кухарів та 36 мийників посуду або 36 кухонних працівників, які мають досвід роботи у сфері харчування.

В АМКУ вирішили, що така вимога є дискримінаційною відносно тих підприємств, які не мають необхідної кількості працівників у своєму штаті, проте мають можливість укласти відповідні угоди з необхідною кількістю працівників.

Натомість, на переконання замовника, така вимога не є дискримінаційною, адже «особа, яка працює за цивільно-правовою угодою не уважається працівником». З цією позицією замовник і пішов до суду.

І суд підтримав позивача. В обґрунтування рішення лягли тези про те, що саме за трудовим договором особа набуває статусу «працівник» і виконує не «якусь індивідуально-визначену роботу, а роботу з визначеної однієї або кількох професій, посади відповідної кваліфікації».

«Тоді як виконавець за цивільно-правовим договором отримує оплату не за процес праці, а за результат. Його не включають до штатного розпису, він не підпорядковується правилам трудового розпорядку», – пояснив суд.

Резюмувавши, суд відзначив, що вимога чиновників не обмежувала конкуренції учасників на спірній закупівлі, а Колегія – необґрунтовано визначила таку вимогу протиправною, свого часу задовольнивши скаргу «Понтему».

Нагадаємо, ТОВ «Понтем.УА» – це філіал литовського підприємства, бенефіціаром якого є литовець Ірмантас Норкус.

Раніше «Наші гроші» повідомляли, як «Понтем» оскаржував у АМКУ закупівлі шкільного харчування в Оболонському районі Києва, ПолтавіХаркові та Дніпрі, успішно зносивши «заточки» у тендерних документаціях замовників.