Дніпровський суд не повірив, що «Понтем» збирався брати участь у оскарженому ним тендері на 310 мільйонів
10.07.2018   //  

Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у задоволенні позову ТОВ «Понтем.Уа» щодо стягнення з департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради 5 тис. грн, сплачених за тендерну скаргу в АМКУ. Про це свідчить рішення суду від 25 червня.

Йдеться про закупівлю послуг з організації харчування для школярів Дніпра очікуваною вартістю 310,04 млн грн, яку Департамент гуманітарної політики Дніпровської міськради оголосив у листопаді 2017 року.

Ще на етапі подання пропозицій фірма «Понтем.Уа» двічі успішно оскаржила дискримінаційні вимоги тендерної документації замовника. 15 березня 2018 року департамент відмінив закупівлю з обґрунтуванням «відсутність подальшої потреби у закупівлі» (детальніше у матеріалі «В Дніпрі мають годуватись лише дніпровські, або школярі в заручниках у патріотів»).

Суд вирішив, що позивач не довів власний намір взяти участь у згаданій закупівлі, тож не може претендувати на фінансове відшкодування витрат за подану скаргу.

На переконання суду, згадана закупівля «була заблокована шляхом подання скарг в АМКУ». Тож, замовник відмінив «закупівлю, що блокується» та оголосив нові щодо кожного закладу окремо. При цьому, зазначив суд, «Понтем.Уа» не взяв участі у нових торгах, а отже, позивач не довів, що встановлені замовником дискримінаційні вимоги до процедури порушили його права.

Від «Наших грошей»: нові закупівлі на взамін були розбиті на окремі тендери, організаторами яких виступили школи (всього 160 навчальних закладів) і кожен з них містив попередні дискримінаційні вимоги, які раніше оскаржував «Понтем». Відтак оскарження тендерів вимагало б оплати кожної скарги окремо з оплатою державі 5 тис. грн за кожну скаргу. Таким чином оскарження коштувало б фірмі близько 1 млн грн і знову ж таки замовник міг би відміняти ці закупівлі у випадку перемоги небажаного постачальника.

Як повідомляли «Наші гроші», у березні цього року ТОВ «Стартрейдінг» відсудив у тендерного комітету управління освіти Дарницької районної в місті Києві держадміністрації 5 тис. грн за подану скаргу в АМКУ.

Своє тодішнє рішення Господарський суд Києва мотивував тим, що управління освіти прийняло неправомірне рішення, у відповідь на яке учасник торгів був вимушений звернутися в АМКУ, аби відновити свої порушені права, при цьому – зазнав відповідних втрат, які має покрити замовник.