Литовці без перешкод виграли 58 мільйонів на харчування школярів Дарниці
12.02.2019   //  

Управління освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації 5 лютого за результатами тендеру замовило ТОВ «Понтем.УА» кейтерингові послуги на 58,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року фірма буде організовувати шкільне харчування у 39 закладах загальної середньої освіти Дарницького району. Порція коштує 20 грн. для учнів 1-4 класів і 22 грн. для учнів 5-11 класів з числа пільгових категорій.

Передбачене забезпечення виконання договору в розмірі 2% від його вартості. Ціна угоди на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 58,47 млн грн.

«Понтем.УА» – це філіал литовського підприємства, бенефіціаром якого є литовець Ірмантас Норкус. У грудні 2017 року під час українсько-литовського бізнес-форуму на сайті президента України був опублікований матеріал, у якому Петро Порошенко відзначив роботу «Понтем» як фірми, яка за останні два роки «налагодила систему якісного харчування у школах України». Із 2016 року вона отримала підрядів на 246,23 млн грн.

Єдиним конкурентом було дніпровське ТОВ «Дніпрпродсервіс» Наталії Миронович на чолі з Маргаритою Медведевою, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Раніше Медведева керувала ТОВ «Київпродсервіс», яким тоді володіли нинішня власниця Ольга Ларіна та Валентин Даниленко, а першозасновником фірми була Олена Березенко.

Загалом із червня 2016 року суперник отримав державних підрядів на 86,43 млн грн.

Раніше «Наші гроші» повідомляли, як «Понтем» оскаржував у АМКУ закупівлі шкільного харчування в Оболонському районі Києва, Полтаві, Харкові та Дніпрі. Адмінколегія 19 грудня за його скаргою зобов’язала Управління освіти Оболонської РДА вказати кількість посадових місць у школах і дозволити залучення необхідної кількості працівників за цивільно-правовими договорами. Відтоді освітяни не змінювали документацію тендеру очікуваною вартістю 43,85 млн грн. Він завис на стадії подання пропозицій, хоча кінцевий строк подання пропозицій 12 грудня і дата початку аукціону 17 січня давно минули.

Між поданням й розглядом скарги освітяни оголосили інші відкриті торги очікуваною вартістю 4,22 млн грн., а після розгляду скарги відмінили їх через відсутність потреби.