«Микитасі» по схемі Шулявського мосту будують арсенали для Міноборони за 700 мільйонів
16.10.2019   //  

Міністерство оборони замовило в 2018 році ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» будівництво арсеналів для зберігання боєприпасів  на загальну суму 694,78 млн грн. Замовник вибрав підрядника за між пов’язаними фірмами з орбіти екс-нардепа Максима Микитася.

Про це йдеться в матеріалі Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В жовтні 2018 року після вибухнув боєприпасів на складах в Ічні Чернігівської області були виділені кошти  на  реконструкцію і будівництво 15 нових сховищ спеціального призначення на потенційно небезпечних об’єктах зберігання ракет і боєприпасів. Відбір будівельних компаній для виконання цих робіт в Міноборони було проведено таємно.

На інформаційний запит в Генеральному штабі МО відповіли, що без оголошень залучили до відбору чотири компанії: ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс», ТОВ «БК «Укрбудмонтаж»», ТОВ «БК «Ольвія» та ТОВ «Рубікон-Моноліт». Дві останні фірми були відсіяні, переможця в підсумку обрали серед підприємств, що пов’язані з екс-президентом держкорпорації «Укрбуд» Максимом Микитасем.

Так, співвласницею ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» до березня 2019 року була дружина Микитася – Наталія Микитась, ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» належить Андрію Якусевичу, який працював помічником Максима Микитася у Верховній Раді.

Переможцем була визначена ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс», як єдина фірма, що мала доступ до робіт, пов’язаних з державною таємницею.

За умовами контракту ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» були виділені 374 млн грн. за будівництво нових сховищ на  арсеналі у Хмельницькій області і ще 320 млн грн. за будівництво сховищ на арсеналі у Кіровоградській області. Усі роботи мають бути завершені до 2021 року.

У 2017-му, коли власником  «Північно-Український Будівельний Альянс» була

белізька компанія «Niretta Bisines Ltd.», кінцевим бенефіціаром української фірми став згаданий Андрій Якусевич, який у 2013 році був директором ТОВ «БК «Укрбудмонаж»

Фактична адреса ТОВ «Північно-Український Будівельний Альянс» – Богданівська, 10 – збігається з адресою офісів ТОВ «Укрбуд Девеломпент» і Державного ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд».

Журналісти зафіксували, що будівництво на території військової частини замість «Північно-Український Будівельний Альянс» ведуть співробітники корпорації «Укртрансбуд», що пов’язана Державною корпорацією «Укрбуд», президентом якої протягом шести років був Максим Микитась. При цьому «Укртрансбуд» взагалі не розглядалася Генштабом і Міноборони як імовірний виконавець робіт на будівництві сховищ.

Крім складів на військових арсеналах, ТОВ «Північно-Український будівельний Альянс» є підрядником на будівництві Шулявського мосту у Києві.

Наппочатку жовтня Микитася була оголошена підозра за схему з обміном квартир для національної гвардії.

Від «Наших грошей»

Нагадаємо, «Північно-український будівельний альянс» отримав в 2018 році підряд на реконструкцію у результаті розіграшу тендеру з ще однією пов’язаною з «Укрбудом» фірмою ТОВ «Спецбуд-плюс». Остання фірма використала для участі в торгах документи з ознаками фальсифікації (слово «Україна» на бланку державного підприємства, податкова довідка іншої фірми). Загальна вартість замовлення склала 598,50 млн грн.

В травні Тимчасова адміністративна колегія АМКУ оштрафувала компанії на загалом 112 млн грн за змову на торгах щодо реконструкції Шулявського мосту у Києві. Змова фірм була визнана ще на двох тендерах. У другій половині вересня цього року представник будівельного холдингу заявив, що Микитась вийшов з будівельного бізнесу. Одночасно з цією заявою у соцмережах пролетіли повідомлення про фактичну зупинку будівельних робіт на Шулявському мосту. Після цього керівник КМДА Віталій Кличко 7 жовтня підписав розпорядження про перезатвердження проекту реконструкції Шулявського мосту зі збільшеною до 1,05 млрд грн кошторисною вартістю робіт.