«Микитасі» таємно розпиляли 600 мільйонів на Шулявський міст попри підроблений відгук з «Уркаїною»
29.06.2018   //  

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» 26 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «Північно-український будівельний альянс» реконструкцію Шулявського шляхопроводу за 598,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом року реконструюють розв’язку на перетині проспекту Перемоги з вулицею Гетьмана. Підсумкові відомості ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на несучі конструкції становить тридцять років, інженерні комунікації – десять років, будівельно-монтажні роботи – п’ять років, світлофори та елементи організації дорожнього руху – три роки. На заробітну плату піде 35,76 млн грн., тобто 6% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 4% – 22,75 млн грн. Сума угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 608,57 млн грн.

ТОВ «Альтіс-Спецбуд» і ТОВ «Мостобудівельне підприємство «Мостострой» не допустили до аукціону (про причини відхилення та оскарження в АМКУ – тут).

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Спецбуд-Плюс», яке принесло аналогічний договір субпідряду за 2012 рік із ДП «Державний будівельний комбінат» Управління справами Апарату Верховної Ради України (ДБК) про будівництво розв’язки на Печерську на замовлення «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва». До нього суперник додав недатований позитивний відгук про виконання робіт. Однак підписи тодішнього директора ДБК Віктора Аніна під цим договором і відгуком візуально дуже відрізняються. Крім того, у шапці офіційного бланку ДБК, на якому надруковано відгук, помилково написано «Уркаїни» замість «України».

ДБК на запит ГО «Антикорупційний штаб» відповів, що в нього відсутня інформація щодо укладеного договору між ним і фірмою «Спецбуд-Плюс». Директор ДБК Анатолій Серпутько зазначив, що бланк, на якому виготовлений відгук, не є та не був офіційним бланком підприємства, а через відсутність на ньому дати та вихідного номеру є підстави говорити про те, що відгук не має відношення до ДБК. При цьому ДБК не зміг надати журнал обліку кореспонденції, бо 5-річний термін зберігання в архіві вже збіг.

Також «Наші гроші» писали, що на нинішні торги «Спецбуд-Плюс» чомусь замість свого звіту про Єдиний соціальний внесок завантажив завірену ним же копію лютневого звіту про ЄСВ іншої юридичної особи – ПрАТ «Укренергомонтаж».

Якби «Спецбуд-плюс» не було допущено до торгів, тендер довелось би відміняти через відсутність щонайменше двох допущених компаній до участі у відкритих торгах.

Нині київський «Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу – позаштатному помічнику нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася. А в 2016 році фірму було записано на белізьку «Ніретта Бізнес Лтд».

Засновником столичного «Спецбуд-Плюс» є белізький офшор «Міуріт Бізнес Лімітед», а кінцевим бенефіціаром – директор Олександр Єфімчук. До лютого керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко.

Зараз Бородавко очолює «Укренергомонтаж» Артема Лескова, чий звіт «Спецбуд-Плюс» завантажив разом зі своїм і чиїм замовленням «Північно-український будівельний альянс» підтвердив свій досвід.

Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» зі складу вищезгаданої держкорпорації «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат вищезгаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказав у своїй декларації.