Будівництво Шулявського мосту стоїть після отримання 99,5% передоплати і втечі Микитася з «Укрбуду»
20.09.2019   //  

ТОВ «Пiвнічно-український будiвельний альянс» з групи Максима Микитася 16 вересня отримало черговий транш 25 млн грн на реконструкцію Шулявського мосту. Після цього представник будівельного холдингу заявив, що Микитась взагалі вийшов з будівельного бізнесу. А за свідченнями у соціальних мережах – будівельні роботи на мосту фактично зупинились.

За даними системи «007«, фірма-забудовник почала отримувати оплату з 26 липня 2018 року, тобто через місяць після укладання угоди на реконструкцію вартістю 598,50 млн грн. У червні 2019 року вартість була зменшена додатковою угодою на вартість розробки проекту виконання робіт (ПВР) на демонтаж конструкцій шляхопроводу та на повний комплекс монтажу прогонових будов шляхопроводу (в т.ч. складальних та зварювальних робіт) – до 586,85 млн грн.

У свою чергу КМДА звернулась до Кабміну за дозволом на 100% передоплату по реконструкції Шулявського мосту. І станом на 16 вересня 2019 року вже перераховано 583,44 млн грн, тобто 99,5% від вартості підряду.

Згідно с уточненим графіком виконання робіт, улаштування конструкцій мосту і облаштування чотирьох зїздів має бути завершено у січні 2020 року.

Разом з тим, очевидці повідомляють у соцмережах про затримки з будівництвом в останні тижні.

У свою чергу 19 вересня гендиректор корпорації «Укрбуд» Олег Майборода, з якою повязане ТОВ «Пiвнічно-український будiвельний альянс», повідомив, що екс-президент корпорації «Укрбуд» Максим Вікторович Микитась вийшов із будівельного бізнесу.

«Він не є більше власником компанії «Укрбуд Девелопмент», яка веде всі об’єкти житлового будівництва в Києві, і не управляє ніякими іншими активами «Укрбуду».

Він не повідомив, хто є новим власником компанії, проте відповів у коментарях, що ця людина раніше не була представником будівельного бізнесу.

Він зазначив, що менеджмент компанії змінюватися не буде, а управління здійснюватиме рада директорів.

«Подробиці розголошувати не можу, але на будівельні процеси це негативно не вплине. Після літнього зниження темпів роботи на всіх майданчиках набирають обертів, а процеси фінансуються в необхідному обсязі.

Додано: після публікації цієї інформації сам Микитась у фейсбуку повідомив, що нібито давно готувався до виходу з бізнесу, однак жодних даних про нових власників “Укрбуду” не повідомив.

​Максим Микитась у минулому відомий столичний забудовник, який, як фіксували «Схеми», літав разом із мером Києва Віталієм Кличком на одному чартерному літаку. Також Віталій Кличко публічно виступав на захист скандального будівництва фірми Микитася «Укрбуд» – «Сонячної Рів’єри».

Напередодні заяви про вихід Микитася з бізнесу група опозиційних до Кличка депутатів Київради заявила в НАБУ про корупційні ознаки тендеру на реконструкцію Шулявського мосту. Репортаж про візит депутатів зробив телеканал «1+1» Ігоря Коломойського. Керівник каналу Олександр Ткаченко вважається можливим кандидатом від «Слуги народу» на пост мера Києва на майбутніх виборах.

Додано: 11 вересня новим головним військовим прокурором замість Анатолія Матіоса став Віктор Чумак, у якого є родинні зв’язки з сім’єю Микитася. Чумак раніше заявляв, що між його сватом Юрієм Ільченко та Максимом Микитасем є давній конфлікт. Докладніше у матеріалі «Виктор Чумак: у меня нет общего бизнеса с Микитасем, для меня дело чести его посадить»

Від «Наших грошей»: У складі так званої групи «Приват» є низка будівельних компаній, що можуть замінити «Укрбуд» на будівництві у Києві. Одна з цих фірм «БК Роял Хауз» цього року вже почала отримувати будівельні підряди в столиці. У Дніпрі і сусідніх регіонах будівельні підряди отримують компанії «Рубікон-моноліт» та «Аеробуд».

Нагадаємо, «Північно-український будівельний альянс» отримав підряд на реконструкцію у результаті розіграшу тендеру з ще однією пов’язаною з «Укрбудом» фірмою ТОВ «Спецбуд-плюс». Остання фірма використала для участі в торгах документи з ознаками фальсифікації (слово «Україна» на бланку державного підприємства, податкова довідка іншої фірми).

Антимонопольний комітет у травні 2019 року оштрафував на 150 млн грн обидві ці фірми за розіграш інших тендерів на будівництво лікарні Амосова та гімназії у Києві. В ході розслідування були встановлені зв’язки між «Спецбуд-плюсом» і «Північно-українським будальянсом».

У день винесення рішення про штраф під АМКУ кілька сотень будівельників влаштували мітинг на захист оштрафованих компаній. А сам Максим Микитась у фейсбуку закликав голову АМКУ Юрія Терентьєва вийти до будівельників.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»