«Микитасі» дали підроблений відгук з «Уркаїною» та довідку чужої фірми на торги за 600 мільйонів по Шулявському мосту (додано)
22.05.2018   //  

(додано про оскарження торгів)

КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» 4 травня розглянуло тендерні пропозиції на торгах щодо реконструкції Шулявського шляхопроводу на очікувану суму 608,57 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Із чотирьох фірм, що подали пропозиції, до аукціону допустили лише дві – ТОВ «Північно-український будівельний альянс» і ТОВ «Спецбуд-Плюс». Пропозиції ТОВ «Альтіс-Спецбуд» і ТОВ «Мостобудівельне підприємство «Мостострой» були відхилені (про причини відхилення та оскарження в АМКУ – нижче).

При цьому в документах «Спецбуд-Плюс» є низка розбіжностей.

По-перше, компанія принесла аналогічний договір субпідряду за 2012 рік із ДП «Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України» (ДБК) про будівництво розв’язки на Печерську на замовлення «Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» (скріншот з підписами праворуч). До нього вона додала недатований позитивний відгук про виконання робіт (ліворуч).

Однак підписи тодішнього директора ДБК Віктора Аніна під цим договором і відгуком візуально дуже відрізняються.

 

Крім того, у шапці офіційного бланку ДБК, на якому надруковано відгук, помилково написано «Уркаїни» замість «України».

По-друге, «Спецбуд-Плюс» чомусь разом із копією свого лютневого звіту про Єдиний соціальний внесок завантажив завірену ним же копію лютневого звіту про ЄСВ іншої юридичної особи – ПрАТ «Укренергомонтаж». На скріншоті видно, що печаткою «Спецбуд-плюсу» завірено першу сторінку довідки з «Укренергомонтажем», на інших сторінках довідки вже вказують назву «Спецбуд-плюсу».

Ці дві ознаки можуть свідчити про підробку документів, які завантажені фірмою «Спецбуд-Плюс»  у систему «Прозорро».

Нагадаємо, торік ДП «НАЕК «Енергоатом» замовило «Укренергомонтажу» будівництво колії в Чорнобильській зоні. А той найняв субпідрядника «Північно-український будівельний альянс», який приніс цей договір субпідряду як аналогічний на нинішній тендер щодо Шулявського мосту.

Нині київський «Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу – позаштатному помічнику нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася. А в 2016 році фірму, за даними системи «YouControl», було записано на белізьку «Ніретта Бізнес Лтд».

Засновником столичного «Спецбуд-Плюс» є белізький офшор «Міуріт Бізнес Лімітед», а кінцевим бенефіціаром – директор Олександр Єфімчук. До лютого керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко.

Зараз Бородавко очолює «Укренергомонтаж» Артема Лескова, чий звіт «Спецбуд-Плюс» завантажив разом зі своїм і чиїм замовленням «Північно-український будівельний альянс» підтвердив свій досвід.

Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» зі складу вищезгаданої держкорпорації «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат вищезгаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказав у своїй декларації.

«Мостострой» маріупольського бізнесмена Михайла Беккера не приніс додатки до аналогічного договору, який до того ж не містив даних про будівництво, реконструкцію чи капремонт штучних споруд, і подав банківську гарантію з обмеженнями щодо виплати замовнику тендерного забезпечення. Фірма поскаржилась на своє відхилення в АМКУ, заявивши, що додатки не є частиною аналогічного договору субпідряду, який включав будівництво мостів, а гарантія була правильною. Розгляд скарги відбудеться 30 травня.

«Альтіс-Спецбуд» Олександра Глімбовського, тестя екс-голови Державної фіскальної служби Роману Насірова, вказав у відповідній довідці 67 працівників, а в звіті про ЄСВ йшлося про 56 застрахованих осіб. Раніше ця фірма безуспішно оскаржувала в АМКУ вимогу щодо підтвердження інформації про наявність працівників звітом про ЄСВ.

Натомість до пропозицій фірм «Північно-український будівельний альянс» і «Спецбуд-Плюс» у замовника не виникло ніяких претензій.

30 травня в АМКУ відбувся розгляд скарги «Мостосрою». Фірму відхилили за претензії до банківської гарантії та неподачу невідємних додатків до угоди щодо аналогічного досвіду. АМКУ погодився з правомірністю рішення замовника. При цьому «Мостострой» вирішив взагалі не оскаржувати допуск конкурента з підробленими документами, відтак «Спецбуд-Плюс» залишився допущеним до тендеру.