Колія до сховища ядерних відходів від «укрбудівців» подорожчала через зміни технологій до 118 мільйонів
24.01.2018   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 18 січня уклало угоду з ПрАТ «Укренергомонтаж» про додаткові роботи з будівництва під’їзної залізничної колії за 83,37 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У лютому 2017 р. фірма виграла 83,37 млн грн. на колію сьомої категорії від існуючої залізничної гілки Вільча – Янів до майданчика будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з улаштуванням автодороги.

Нинішню закупівлю додаткових робіт провели за переговорною процедурою. В обґрунтуванні сказано, що категорію колії покращили до шостої, щоб врахувати інтенсивніший рух потягів для перевезення високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Це призвело зокрема до зміни фракції щебеню баласту із 5-25 мм на 25-60 мм, а отже, до зміни виробника, відстані доставки зі 106 км до 160 км і транспорту доставки із залізничного на автомобільний. Також змінили технологію укладання верхньої будови колії на більш прогресивну, додали маневрування для ввезення на охоронний периметр ЦСВЯП лише одного вагону з паливом та виключили можливість тарану і проникнення на майданчик за допомогою залізничного транспорту. Крім того, для суміщення проектів будівництва колії та ЦСВЯП довелось змінити водовідведення. Гарантійний строк становить три роки.

За підсумковою відомістю ресурсів, рейки ІІ групи типу Р65 зі сталі М76 замовили по 24 047 грн./т (тут і далі тендерні ціни вказано без ПДВ і доставки).

У вересні 2017 р. на тендері «Енергоатому» щодо ЦСВЯП вони були на 7% дорожчими – 25 797 грн./т.

Щебеневий баласт коштує 785 грн./куб. м, а гравійно-піщаний – 599 грн./куб. м. Натомість сам щебінь коштує 183-406 грн./куб. м.

Шпали Ш1-1, Ш1-2, Ш2-1 для колії 1 520 мм коштує 716 грн./шт. У вересні 2017 р. Адміністрація Білгород-Дністровського морського порту замовила залізобетонні шпали Ш-1-1 по 686 грн./шт. із ПДВ і доставкою.

На заробітну плату піде 1,23 млн грн., тобто 4% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 403 тис грн.

Загальна вартість угод складає 117,94 млн грн., що на 41% більше від ціни першої угоди.

ПрАТ «Укренергомонтаж» (не плутати з ПрАТ КП «Укренергомонтаж») входить до складу державної корпорації «Укрбуд». Фірма на 99% належить Артему Лескову з Дрогобича Львівської обл. Ще 1% має ТОВ «КУА «Інститут портфельних інвестицій» Ольги Сухановської.

Лесков до квітня 2016 р. був ревізором ПрАТ «Інститут розвитку передових технологій», яким володіють Марина Аксьонова і та ж КУА в інтересах ВЗНПІФ «Дивiденд А». Ці самі КУА і фонд володіють ТОВ «Інститут біохімічних технологій» із Богданом Гребенюком. Раніше їхнім партнером замість Гребенюка був Олег Дерев’янко – брат позафракційного нардепа Юрія Дерев’янка.

Наглядову раду переможця раніше очолював Віктор Микитась – батько народного депутата Максима Микитася, президента «Укрбуду».

Усього з листопада 2016 р. «Укренергомонтаж» отримав підрядів на 274,96 млн грн., усі – в «Енергоатому», ДСП «Чорнобильська АЕС», ДСП «Північна Пуща» і ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами».