Законопроект 1076: лазівки в обхід «24 годин»
10.09.2019   //  

Автор публікації – колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Продовжимо розгляд статті 31 законопроекту №1076, яка регламентує підстави для відхилення.

«24 години» не передбачають виправлення недоліків у «інших документах» 

Четверта підстава для відхилення, передбачена статтею 31 законопроекту:

«не надав забезпечення тендерної пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником, та/або забезпечення тендерної пропозиції не відповідає умовам, що визначені замовником у тендерній документації до такого забезпечення тендерної пропозиції».

Така редакція норми передбачає, що учасник процедури не може виправляти невідповідності в забезпеченні тендерної пропозиції. З одного боку, це у порівнянні з «оборонними закупівлями» звужує перелік інформації та документів, помилки в яких можна виправляти. З іншого боку такий підхід відповідає прагненням перш за все замовників, які наполягали на тому, що в банківських/страхових гарантіях помилки виправлятись не можуть.

В цілому, думаю, це не є критичним. Та може бути елементом компромісу між замовниками та учасниками.

Невирішеним в цьому аспекті залишилось питання – до якої категорії документів будуть відноситись ті, що вимагаються замовником зазвичай на підтвердження наявності повноважень у особи, що підписала гарантію, а також дозвільні та звітні документи фінансової установи. Скоріш за все, цей перелік документів замовники будуть відносити до «інших документів». Але незалежно від того, чи будуть це «інші документи», чи все ж таки будуть сприйматись як «пакет документів забезпечення», помилки в них все одно за законопроектом виправлятись не можуть. Зазначене, на мою думку, є нерозумним, та об’єктивних причин для такого виключення я не знайшла.

П’ята підстава для відхилення є довгоочікуваною новелою, яка пройшла успішно кількарічне випробування «оборонними закупівлями», однак імплементована в законопроект в суттєво обрізаному вигляді:

«не виправив виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей».

На відміну від «оборонних закупівель», де законодавець дозволив виправляти помилки у всій інформації та документах, за винятком одного виключення – ненадання забезпечення тендерної пропозиції; законопроект передбачає суттєво обрізаний перелік інформації та документів, де можна виправляти недоліки, а саме:

  • кваліфікаційна частина;
  • підтвердження повноважень на підпис тендерної пропозиції та договору.

Не увійшло в перелік інформації та документів, помилки в яких можна виправити:

  • вся технічна частина, як інформація, так і документи, що надаються на підтвердження (саме в цій частині зазвичай ми зустрічаємо довідки, де замість «відповідає» учасник пише «повинен відповідати», за що втрачає право приймати участь в тендері, та десятки інших подібних помилок);
  • інформація та документи щодо відповідності статті 17 (саме тут криються десятки різноманітних довідок, в яких зачасти учасники роблять прикрі помилки типу підступного «не» чи різниці в пару днів в даті отримання довідки);
  • забезпечення тендерної пропозиції (з найчастіших глупих помилок тут маємо посилання не на ту редакцію документації);
  • всі помилки в інших документах.

Саме останній пункт є клондайком для замовника. В інші документи можна, як ми з вами вже говорили в попередній частині, «засунути» все, що замовник вважає та що передбачено чинним законодавством. Наприклад, передбачено чинним законодавством фінансова звітність, значить замовник може її вимагати в інших документах, та надання її за три квартали, а не за рік, буде помилкою, яку законопроект забороняє виправляти. Або, наприклад, ніщо не заважає замовнику до інших документів віднести окремі, які за логікою повинні були б бути в кваліфікаційній частині. Тобто перенесення замовником будь-якої інформації та документів, що він вимагає від учасників, в розділ тендерної документації «Інші», одразу надає їм статус таких, в яких помилки виправляти не можна.

Друга лазівка в обхід «24 годин»

Також ризикованою та незрозумілою в частині недоліків є наступна норма законопроекту:

«Замовник не може розміщувати щодо одного й того ж учасника процедури закупівлі більш ніж один раз повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документах, що подані учасником у тендерній пропозиції».

Це означає, що якщо замовник свідомо чи несвідомо з першого разу виявив не всі невідповідності, за інші учасника він має право відхилити, хоча строк на усунення недоліків не надавав.

Це є другою «лазівкою», яку автори законопроекту свідомо чи несвідомо надали замовникам, щоб обійти «24 години». Адже в «оборонних» закупівлях «24 години» добряче потріпали замовникам нерви, та не один фахівець в закупівельній сфері шукав, як ці «24 години» обійти, щоб відхилити небажаного учасника. Зараз, використавши вже набутий досвід, зазначені «помилки» були виправлені та «лазівки» дбайливо створені.

Агія Загребельська

Див. також: