Укравтодор за 22 мільйони найняв поляків наглядати за будівництвом бетонної траси Н-31
08.07.2020   //  

3 липня Державне агентство автомобільних доріг України обрало переможця на послуги з технічного нагляду за виконанням робіт на об’єкті «Реконструкція автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка”. Ним стала польська компанія  «SP. Z O.O. B-Act» з пропозицією 6,50 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Єдиним конкурентом польської компанії «SP. Z O.O. B-Act» на торгах був консорціум «Юі інжиніринг», в результаті торгів економія для держави склала близько 15%.

Крім цього тендеру, польська компанія виграла ще 6,94 мільйона гривень на торгах  на послуги з технічного нагляду іншої ділянки тієї ж дороги Н-31. А два тижні тому, Служба автомобільних доріг обрала переможцем компанію на послуги з технічного нагляду за будівництвом на об’єкті «Будівництво обходу м. Решетилівка при реконструкції автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка» з пропозицією 9,25 мільйонів гривень.

За повідомленням прес-служби Укравтодору «після декількох рівнів технічного контролю буде впевненість у тому, що після введення об’єкту в експлуатацію, дорожній одяг та інфраструктура будуть виконувати свої функції у повному обсязі».  Також в Укравтодорі повідомили, що пишаються 15% знижкою при аукціоні на цих торгах. Очільник відомства Олександр Кубраков повідомив, що залучення міжнародних компаній сприяє розвитку здорової конкуренції.

«Мене часто запитують, чому ми зацікавлені у тому, щоб на подібні тендери приходили міжнародні гравці. Відповідь доволі проста — це управління ризиками. Адже компанії, які працюють на багатьох національних ринках, цінують власну репутацію. Вони мають різноплановий досвід і компетенції, які потрібні зараз Україні. А головне, що виникнення корупційних ситуацій зводиться до мінімуму. Це буде заохочувати українські компанії долучатися до здорової конкуренції на якісно новому рівні», — прокоментував обрання переможця  тендеру  Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Нагадаємо, Олександр Кубраков лобіював методичні рекомендації Укравтодору, де прописана вимога до учасників тендеру підтвердити досвід виконання аналогічних робіт по 100% основних видів робіт, в контрактах виконаних в останні 3 роки не менше ніж на 85%. Через те, що Служби автомобільних доріг вписують вимогу щодо досвіду у такій редакції, більшість вітчизняних  компаній не можуть прийняти участі у тендерах на дорожні підряди. На тендери не потрапляють і великі міжнародні компанії.  Це призвело до того, що з початку 2020 року, компанії з однієї асоціації дорожників  НАДУ забрали 78% всіх підрядів, які розігрували в системі Укравтодору. При чому в результаті відсутності конкуренції, економія на торгах Укравтодору цього року впала вдвічі.

Попри те, що «методичні рекомендації»  досі не затвердили на уряді, журналісти опублікували переписку радника голови  «Укравтодору» Євгена Петрощука, в якій він вже розсилав цей проєкт рекомендацій очільникам та заступникам служб автомобільних доріг у регіонах та надавав вказівки по їх розміщенню в умовах тендеру.

Нагадаємо, польська компанія вже раніше вигравала тендери у вересні 2018-го на консультаційні послуги у галузях інженерії та будівництва на 899 тис євро. Зарплати інженерів-проектантів на місяць складали по 5-10 тисяч євро на місяць.

Засновниками «B-Act Sp. z o.o.» є Владислав та Олександра Бялаховські.