Китайська корпорація та «Граніт-001» вдало оскаржили досвідну заточку Укравтодору
04.05.2020   //  

28 квітня тендерна колегія Антимонопольного комітету України зобов’язала Службу автомобільних доріг у Дніпропетровській області внести зміни до тендерної документації на ремонт автодороги державного значення, очікуваною вартістю 1,95 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Оскаржувала дискримінаційні вимоги у тендерній документації китайська корпорація «Сіногідро корпорейшн лімітед», у тендері на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення М-04 Знам’янка – Луганськ – Ізварине.

Фірма планувала взяти участь у тендері, але Дніпропетровська САД включила у документацію вимогу згідно якої учасник має подати документальне підтвердження виконання аналогічного договору, який був укладений в останні три роки по 100% обсягам робіт в договорах, які були виконані не менше ніж на 85%. На підтвердження відповідного досвіду компанія планувала подати великі контракти на будівництво автомагістралей у Грузії та Таджикистані, але вони були виконані раніше зазначеного у документації терміну. Крім того, у скарзі компанія зазначала, що замовником не аргументовано встановлення обмеження щодо відсотку виконання договору, через який  потенційного учасника позбавлено можливості підтвердити досвід аналогічним договором, який з різних об’єктивних причин виконано менше, ніж на 85% від ціни договору. А також вимоги скаржника були порушені через встановлення відповідних об’ємів робіт, які він мав виконати і документально підтвердити у тендерній пропозиції.

В результаті тендерна колегія АМКУ постановила, що у такій редакції вимоги від замовника є дискримінаційними, обмежують конкуренцію, і порушують норми закону «Про публічні закупівлі». Тож зобов’язала дніпропетровський автодор внести зміни до тендерної документації.

Аналогічну скаргу на ту ж саму «досвідну заточку» по цьому ж тендеру подавала і компанія «Граніт-001». Скаргу вітчизняної компанії теж задовольнили.

Нагадаємо, відповідний досвід який у цьому тендері прописав дніпропетровський САД,  в країні має не більше 3-х компаній, які займають перші місця у списку фаворитів серед підрядників Укравтодору. Тож Служби автомобільних доріг незважаючи на неодноразове визнання такої вимоги дискримінаційною, продовжує вимагати від учасників мати відповідний досвід, через що у великих торгах не можуть прийняти участь більше сотні українських компаній, а також міжнародні корпорації.

«Сіногідро Корпорейшн Лімітед»– українське представництво однойменної китайської корпорації з місцем знаходження у Пекіні, яка у 2012 році входила у рейтинг найбільших будівельних корпорацій Китаю. Компанія виконувала роботи у 55-ти країнах світу,  керівником українського представництва значиться Янг Фан.

Одеська фірма ТОВ «Граніт-001» належить сейшельській компанії «Нарек яхтінг лімітед» та одеситу Віталію Западні.