Укравтодор роздав лідерам картелю 2,3 мільярда, бо 5 фірм відкликали свої скарги на заточки
26.03.2020   //  

Служба автодоріг у Луганській області визначилась з переможцями на поточний середній ремонт дороги від Сєвєродонецька до Станиці Луганської загальною протяжністю понад 123 кілометри, на загальну суму 2,34 млрд. гривень, про це повідомляється у системі «Прозоро».

Переможцями стали фаворити Укравтодору – ТОВ «Ростдорстрой»,  «Онур конструкціон інтернешнл» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». Ці три фірми в останні роки забирали третину всіх підрядів на ремонт, будівництво та експлуатаційне утримання доріг в Україні.

Дорога від Сєвєродонецька до Станиці Луганської складається з 4 ділянок:
Т-13-06 (Сєвєродонецьк – Новоайдар, на ділянці км 7+400 – км 44+960) – ТОВ «Автомагістрал-Південь» – 640,34 млн грн.
Н-21 (Старобільськ – Луганськ – Хрустальний – Макіївка – Донецьк, на ділянці км 39+960 – км 71+960) – ТОВ «Ростдорстрой» – 816,99 млн грн.
Р-22 (контрольно-пропускний пункт «Красна Талівка» – Луганськ на ділянці км 26+630 – км 43+430) – ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» – 405,67 млн грн.
Т-13-09 (Щастя – Широкий на ділянці км 0+000 – км 37+350) ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл» – 473,99 млн грн.

У кожному з тендерів на ремонт різних ділянок дороги до аукціону доходили тільки ці три фірми. При чому на торгах вони або не знижували вартість взагалі, або скидували ціну на незначні 2-3%. Крім цієї трійки, у торгах приймали участь ще від 2 до 5 компаній, але їх документи були відхилені, ще до початку аукціону. Єдиний раз з цих тендерів, крім трійці фаворитів, до аукціону була допущена  фірма ТОВ «Славдорстрой», але вона не робила спроб поборотись за підряд, не знизивши вартість своєї пропозиції на жодну копійку.

Відсутність справжньої конкуренції на торгах стала наслідком включення в тендерну документацію дискримінаційних вимог до досвіду учасників, які в Україні можуть мати вищезгадані три компанії. А саме від учасників вимагалось мати 100% досвіду фрезерування, асфальтування і нанесення розмітки певними видами матеріалів саме по підрядах на реконструкцію/ капремонт/ будівництво доріг саме державного значення по договорам, виконаним на 85% (тобто якщо “Укравтодотор” в якийся момент перестав платити підряднику і договір з вини замовника було виконано на половину – його вже не можна використовувати як доказ наявності досвіду на іншому тендері “Укравтодору”).

Чотири фірми – ТОВ «Консалтинг-Буд», ТОВ «Славдорстрой», ТОВ «ДП «Алькор», ТОВ «ДС пром груп» – подавали до АМКУ скарги, однак з невідомих причин відкликали їх (ТОВ «Данко» також подавало скаргу, однак зробила це з запізненням і скаргу не розглянули).

Хоча з огляду на практику АМКУ фірми мали виграти оскарження. Наприклад, ідентичні заточки в тендерній документації Житомирської САД були визнані дискримінаційними по скарзі великої компанії «Альтком».

Ще до фактичного підписання договорів з компаніями, голова «Укравтодору» Олександр Кубраков розповів пресі про те, що державна компанія вже обрала переможців і планує розпочати роботи на об’єктах вже за тиждень.

Через те, що Укравтодор фактично не забезпечив умови для  конкуренції, а фірми у змові приймають участь у тендерах не знижуючи при цьому вартість своєї пропозиції – економія на всіх цих мільярдних торгах склала усього лише  1,8 – 3,7%. Порахувати реальні втрати для держбюджету  від тендерів на загальну суму у мільярди гривень, можна буде тільки коли замовник опублікує кошториси будівництва доріг, де має бути вказана ціна за матеріали для будівництва, і вартість послуг, які «Укравтодор» сплатив кожній з цих фірм.

За підрахунками платформи «Ліга антитрасту», всі три переможці займають перші три місця у рейтингу фаворитів «Укравтодору»: «Автомагістраль-Південь»  – 16,27 млрд грн, група «Онур» – 13,27 млрд грн, група «Ростдорстрой»  – 10,85 млрд грн. У останні два роки ці фірми забрали  майже третину всіх грошей «Укравтодору» на ремонт і утримання доріг.

Крім свого лідерства у державних підрядах на будівництво доріг, компанії відомі тим, що ходять разом на державні тендери, імітуючи конкуренцію, поділивши між собою області країни.

Пара «Онур» та «Автомагістраль-Південь» разом приймали участь у 494 закупівлях, у  252 процедурах компанії взагалі не конкурували одна з одною, і тільки  119 разів – компанії знижували ціну, в більшості випадків на незначні відсотки.

Пара «Ростдорстрой» та «Автомагістраль-південь» разом на аукціонах зустрілись  79 разів, і у 73% випадках взагалі не конкурували між собою.

Пара «Онур» і «Ростдорстрой» приймали участь у 129 спільних тендерах, при чому серед них у 60 випадках договори укладались на суму, яка приносить не більше 2% економії від очікуваної вартості.

Окрім «підігрування» одна одній на тендерах, всі три фірми мають фінансові стосунки між собою.

За даними «Наших грошей», фірма «Ростдорстрой» перерахувала «Автомагістраль-Південь» у листопаді-грудні 2019-го року 28,48 млн. гривень трьома транзакціями  за капітальний ремонт дороги у Миколаївській області Н-14 Олександрівка – Кропивницький- Миколаїв. Договір на ремонт цієї ділянки дороги фірма уклала за рік до цих транзакцій зі Службою  автомобільних доріг Миколаївської області на 165 мільйонів гривень.

Натомість «Автомагістраль-Південь» перерахувала фірмі «Ростдорстрой» за вересень-жовтень минулого року – 39,26 млн. гривень за ремонт вулиці Заболотної у Києві. Хоча на ремонт цієї вулиці за укладеним договором з «Київавтодором» наймали «Автомагістраль-Південь».

Фінансові стосунки має і пара, яка теж зазвичай не торгується на аукціоні –   «Ростдорстрой» та «Онур». У листопаді 2019 року «Ростдорстрой» заплатив «Онуру» 12,85 млн грн за будівельні роботи на трасі Н-31 Дніпро-Царичанка, тендер на реконструкцію якої «Ростдорстрой» виграв у липні. Тобто компанія виступила як прокладка для «Онуру», а на її рахунках осіли 10% від виграної на тендері суми.

«Автомагістраль-Південь» теж здійснює взаєморозрахунки з «Онуром». До прикладу, фірма перерахувала «Онуру»  наприкінці 2019-го року 3,99 млн. гривень за ремонт траси  Дніпро- Царичанка – Кобеляки – Решетилівка у Дніпропетровській області.  Підряд на ремонт цієї дороги фірма виграла у САД Дніпропетровської області за півроку до перерахунку коштів.

ТОВ «Ростдорстрой» разом із ПП «Київшляхбуд» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина).

«Автомагістраль-Південь» належить одеситам  Олегу Наливанному і Валерію Короткову.

Валерія Іванова, «Наші гроші»