АМКУ в тендері на 392 мільйони визнав дискримінаційними заточки, якими «Укравтодор» викидає конкурентів картелю
18.03.2020   //  

Тендерна Колегія АМКУ 12 березня прийняла рішення щодо невідповідності законодавству вимог до учасників тендерів на ремонт доріг, які «Укравтодор» лобіює в Методичних рекомендаціях.

Рішення прийняті по скаргам фірм на дискримінаційні вимоги Служби автомобільних доріг у Житомирській області в рамках тендеру на реконструкцію дороги загального користування державного значення Н-03 Житомир – Чернівці на ділянці км 52+250 – км 58+000 очікуваною вартістю 392,95 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро«.

В лобійованих «Укравтодором» Методичних рекомендаціях планується, що до участі в тендерах на реконструкцію/капремонт/будівництво доріг державного значення будуть допускатись тільки ті фірми, які мають досвід виконання таких видів робіт як фрезерування, асфальтування і нанесення розмітки певними видами матеріалів тощо саме по підрядам на реконструкцію/капремонт/будівництво доріг саме державного значення. При цьому потрібно довести обсяг виконання 100% таких видів робіт лише у останні 5 років. І лише по тим контрактам, що виконані на 85%. Зазначеним вимогам в Україні відповідають дуже мало компаній, і платформа «Ліга антитрасту» вже довела, що впровадження настільки жорстких вимог призведе до формування картелю на ринку ремонту доріг (див. «Картель під дахом «Укравтодору» і «Стали відомі фірми, з яких «Укравтодор» формує картель підрядників на 100-мільярдні дорожні ремонти«).

ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» вдало оскаржило низку вимог «Укравтодору», через які ця фірма, що входить у Топ-10 найбільших підрядників останніх років, не змогла б взяти участь у житомирському тендері. У тому числі фірма довела, що має необхідний досвід по всім видам ремонтних робіт, однак не може подати необхідну сукупність підтверджучих контрактів. Оскільки частину робіт «Альтком» виконував по підрядам, які сам «Укравтодор» у попередні роки кваліфікував як «поточний середній ремонт», а не «капітальний». Також фірма довела, що по деяким контрактам виконання робіт у неї становить близько 80% і роботи ще ведуться. Тоді як вимога «Укравтодора» у розмірі 85% не обгрунтована жодною нормою законодавства. Також «Альтком» міг би надати для підтвердження досвіду угоду, укладену з «Укравтодором» ще у 2012 році. Однак її замовник теж відсік вимогою про останні п’ять років.

Тендерна Колегія АМКУ погодилась з цими доводами скаржника і визнала ці вимоги дискримінаційними. Житомирську САД зобов’язали внести зміни у тендерну документацію.

ТОВ «Будівельно-Монтажна Фірма «Еталон-Буд» і ще один крупний білоруський підрядник ОАО «ДСТ № 4 г.Брест» оскаржили іншу дискримінаційну вимогу «Укравтодору» – щодо можливості брати участь у тендері фірмам, які збираються використовувати мобільні асфальтобетонні заводи (АБЗ).

Житомирська САД прописала норму, по якій учасник ще на момент подачі тендерної пропозиції повинен вказати фактичне місце розташування свого чи орендованого АБЗ. І щоб воно було на відстані до 150 кілометрів від майбутнього місця ремонту.

На практиці це означає, що фірма повинна ще до тендеру перевезти і змонтувати завод. Однак потім вона може програти торги і перевезення АБЗ будуть для неї чистим збитком. Разом з тим, після перемоги на тендері привезти АБЗ можна швидко. І у фірми вже є документально підтверджена домовленість з Житомирським облавтодором про встановлення її АБЗ на площадці облавтодору.

Колегія АМКУ визначила, що ця норма обмежує участь у торгах лише тими учасниками, які вже мають АБЗ в зоні ремонту.

Окрім «ДСТ № 4 г.Брест» оскаржував вимогу про наявність певного обсягу виконання робіт по розмітці доріг полімерним пластиком. Оскільки раніше «Укравтодор» замовляв білоруській фірмі розмітку холодним пластиком. Відтак «ДСТ» збирався для нанесення розмітки найняти на субпідряд спеціалізовану компанію з необхідним досвідом. Однак замовник фактично заборонив цю опцію, оскільки встановив вимогу наявності досвіду по роботі з полімерним пластиком саме до учасника тендеру.

Після подачі скарги «Укравтодор» сам скасував цю вимогу.

Окрім тендеру на ремонт вищевказаної ділянки Н-03 Житомир – Чернівці Житомирська САД також оголосила торги очікуваною вартістю 223,31 млн грн на ремонт сусідньої ділянки км 58+000 – км 62+200. Тут в тендерній документації наявні такі самі дискримінаційні заточки, і по ним також подані скарги фірмами «Альтком» і «Еталон-буд».

Розгляд в АМКУ заплановано 23 березня у слоті 14-00.

Повністю тексти рішень Колегії тут:

Рішення тендерної Колегії АМКУ про визнання дискримінаційними вимог «Укравтодору» по мобільному АБЗ

Рішення тендерної Колегії АМКУ щодо дискримінаційних заточок по аналогічному досвіду: 100% по роботам, 85% по виконанню угоди

Юрій Ніколов, «Наші гроші»