«Онур» і «Ростдорстрой» знову не торгуючись розпиляли 330 мільйонів – тепер на експлуатаційному утриманні доріг
24.03.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області 16 березня за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» на експлуатаційне утримання державних доріг загального значення на 336,87 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На тендер подалося троє учасників: компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл», ТОВ «Ростдорстрой», а також ДП «Запорізький облавтодор». Пропозицію державної компанії замовник відхилив, бо щодо підприємства порушена справа про банкрутство.

Після відхилення єдиного кокнурента «Онур Конструкціон Інтернешнл» і «Ростдорстрой» на аукціоні взагалі не знижували своїх первинних цінових пропозицій. В результаті такої конкуренції ціна угоди лише на 1,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 342 млн грн.

Це – типова поведінка на торгах «Онура» і «Ростдорстрою», що знаходяться на 2 і 3 місцях серед підрядників «Укравтодору» у 2018-2019 рр. У цей період компанії зустрічалися на аукціонах 58 разів і у 67% випадків взагалі не конкурували між собою. А з 19-ти тендерів, де ці компанії знижували цінові пропозиції, в 12 випадках падали по ціні не більше ніж на 2%.

Більші знижки від «Онур Конструкціон Інтернешнл» та «Ростдорстрою» на їхніх спільних тендерах за ці два роки траплялись лише тричі.

Рік тому «Онур» впав на 9,5% у тендері на капітальний ремонт аеродромних покриттів «Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» очікуваною вартістю 402 млн грн (результат конкуренції з ТОВ «Автомагістраль-Південь»). Ще один раз підприємство «впало» у ціні аж на 17,1% до 974 млн грн аби виграти у «Альткому» підряд на ремонт дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський. «Ростдорстрой» дозволив собі знизити ціну аж на 16,3% на тендері з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Р-03 Північно-Східний обхід м.Києва є вартістю 129,71 млн грн. Але тут за підряд  боролося аж 7 підприємств і в результаті «Ростдорстрой» все рівно програв аукціон.

Окрім «підігрування» одна одній на тендерах, «Онур» та «Ростдорстрой» мають фінансові стосунки. За даними «Наших грошей», у листопаді 2019 року «Ростдорстрой» заплатив «Онуру» 12,85 млн грн за будівельні роботи на трасі Н-31 Дніпро-Царичанка, тендер на реконструкцію якої «Ростдорстрой» виграв у липні. За таку роботу «Онур» не залишився у боргу і віддав «Ростдорсрою» 10% від суми у якості «генпідрядної» винагороди.

ТОВ «Ростдорстрой» разом із ПП «Київшляхбуд» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.» (Туреччина), яка нещодавно підписала угоду на будівництво автомобільного моста через річку Дніпро в Запоріжжі за 11,92 млрд грн.

Більше по темі:

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»