Суд арештував рахунки фірм, причетних до незаконного продажу «приватівцям» газойлю з Одеського НПЗ
13.05.2016   //  

Суд арештував рахунки компаній «Градолюкс», «Кремнафтоторг», «Стандарт-Ком» і «ТФ «Крон», грошові кошти на яких є джерелом фінансування незаконної закупівлі вакуумного газойлю, що належить «Одеському нафтопереробному заводу». Про це свідчать ухвали Приморського райсуду м. Одеса від 27 квітня.

1 лютого цього року слідче управління ГУ Нацполіції в Одеській області відкрило кримінальне провадження на підставі інформації, одержаної Управлінням СБУ в Одеській області стосовно незаконного відвантаження нафтопродуктів за підробленими документами з території «Одеського НПЗ».

Встановлено, що двоє осіб впровадили механізм протиправного відвантаження з території «Одеського НПЗ» вакуумного газойлю (загальний обсяг біля 20 тис. тон) для подальшої реалізації його на адресу Кременчуцького НПЗ (Полтавська область) за орієнтовною ціною 7800 грн за тону (загальна вартість запланованої від реалізації сировини складає понад 150 млн грн).

До обов’язків першого з них віднесена організація безпосереднього вивезення газойлю власним або орендованим автотранспортом.

У свою чергу другий є посередником між своїм напарником, який організовує вивезення газойлю, та братом, який працює в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Як відомо, саме цьому міністерству на теперішній час ввірене майно «Одеського НПЗ».

Як вбачається із листа УСБУ в Одеській області від 29 березня, у них також є ще один спільник, який має зв’язки з керівництвом «Одеського НПЗ».

Встановлено, що вказаним особам підконтрольні ТОВ «Градолюкс», ТОВ «Кремнафтоторг», ПП «Стандарт-Ком» і ТОВ «ТФ «Крон». Суд наклав арешт на кошти цих фірм і заборонив будь-яким особам розпоряджатися ними. Адже, за даними слідства, ці кошти призначені для фінансування незаконної закупівлі вакуумного газойлю, який належить «Одеському НПЗ».

Крім того, суд надав слідчим тимчасовий доступ з можливістю їх вилучення до оригіналів документів, укладених в 2016 році між ТОВ «НВО «Бінар» та ПАТ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) на поставку оливного сирцю, додаткових угод до них, інших документів, які підтверджують поставку вакуумного газойлу під виглядом оливного сирцю.

Засновниками ТОВ «НВО «Бінар» є Дмитро Вайсер і його батько Марк Вайсер, який є директором фірми. Статут фірми становить 44 тис грн.

Засновником і директором київського ТОВ «Градолюкс» є Микола Кирийчук. Статутний капітал фірми – 72,5 тис грн.

Засновником і директором кременчуцького ТОВ «Кремнафтоторг» є Сергій Карпець. Статутний капітал фірми – 1134 грн.

Засновником і директором одеського ПП «Стандарт-Ком» є Дмитро Тарасюк. Статутний капітал фірми – 3 тис грн.

Засновником і директором одеського ТОВ «ТФ «Крон» є Олександр Потапов. Статутний капітал фірми – 5 тис грн.

В «Укртатнафті» 43,05% акцій володіє «Нафтогаз України». Мажоритарний пакет акцій компанії належить структурам, асоційованим з групою «Приват». При цьому Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов є членами Наглядової ради «Укртатнафти».

У лютому цього року суд передав майно «Одеського НПЗ» на зберігання і оперативне управління держпідприємству «Укртранснафтопродукт». З кінця 2015 року директором ДП є Олександр Горбунов. До роботи в «Укртранснафтопродукті» він був директором з питань будівництва заправ очної мережі компанії «Фактор» Сергія Тищенка, наближеного до нардепа від «Фронту змін» Сергія Пашинського.

Протягом червня 2014 – жовтня 2015 рр «Укртранснафтопродукт» очолював Володимир Гаврилов, який раніше працював на Геннадія Корбана, екс-заступника колишнього дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського. Дружина Володимира Гаврилова Лілія з грудня 2015 року очолює Державну фінансову інспекцію України.

У лютому цього року суд передав майно «Одеського НПЗ» на зберігання і оперативне управління держпідприємству «Укртранснафтопродукт». З кінця 2015 року директором ДП є Олександр Горбунов. До роботи в «Укртранснафтопродукті» він був директором з питань будівництва заправочної мережі компанії «Фактор» Сергія Тищенка, наближеного до нардепа від «Народного фронту» Сергія Пашинського.

Протягом червня 2014 – жовтня 2015 рр «Укртранснафтопродукт» очолював Володимир Гаврилов. Учасники ринку говорили, що до його призначення причетний Пашинський, який це заперечував. До цього Гаврилов працював водієм в Андрія Бойчука, директора нафтогазового департаменту Міненерго. А ще раніше значився керівником підприємств у групі Геннадія Корбана, екс-заступника колишнього дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського. Дружина Володимира Гаврилова Лілія з грудня 2015 року очолює Державну фінансову інспекцію України.

Як повідомлялося, торік «Укртранснафтопродукт» продав конфісковані нафтопродукти, що належали біглому олігархові Сергію Курченку і російській компанії «Роснефть». Їх ринкова вартість становила 1,5 млрд грн, з яких щонайменше третина припадає на податки. Однак держава не побачила цих коштів, бо сировина була продана за заниженими цінами.