Держава не побачить 1,5 мільярди від палива Курченка, експропрійованого людьми Коломойського, Авакова і Пашинського
14.03.2015   //  

Нафтопродукти, що належали біглому олігархові Сергію Курченку і російської компанії «Роснефть», були експропрійовані і продані за участю представників «Народного фронту». Про це пише у статті для ZN.UA директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

Здобиччю «Народного фронту», а саме до цієї сили відносяться прем’єр Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, «відомий активіст» депутат Сергій Пашинський, які засвітилися в цьому процесі, стали 10 тис. тонн бензину на захопленому Херсонському нефтеперевалочному комплексі, близько 80 тис. тонн сировини і нафтопродуктів на Одеському НПЗ, що належить Курченку, а також 10 тис. тонн нафтопродуктів на Васильківській нафтобазі «Роснефти».

Активний продаж цих ресурсів на ринку розпочався через кілька днів після нещодавнього відсторонення керівництва Державної фіскальної служби, включаючи заступника по митниці Анатолія Макаренка, який уже назвав «нафтопродуктовий» епізод у ряді найконфліктніших ситуацій у своїй новітній кар’єрі.

«Мало того, ті самі «фронтовики» намагалися претендувати на технологічне дизельне паливо в російському нафтопродуктопроводі, але наприкінці грудня група «тітушок» з Коростеня (батьківщина Пашинського, до речі) помилково взяла штурмом не ту насосну станцію, ледь не зупинивши прокачування нафти нафтопроводом «Дружба». Тоді всіх нападників узяли. Цікаво, яка їхня доля, пане Аваков? Можна припустити, відбулися усним попередженням», – пише автор.

Прикривав вивезення палива з нафтобази «Роснефти» і здійснював «вхід» на Одеський НПЗ спецбатальйон МВС «Київ-1». Продаж конфіскованого палива Курченка було доручено фірмі «Укртранснафтопродукт» з орбіти Міненерговугільпрому.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин на нараді з нафтотрейдерами в кінці лютого розповів, що йому вдалося розшукати директора «Укртранснафтопродукту», якогось Володимира Гаврилова. За словами міністра, з приводу грошей за проданий ресурс Гаврилов повідомив, що після сплати податків майже нічого не залишилося. Правда, начебто ще не весь обсяг вдалося продати.

«Як з’ясувалося, Гаврилов працював водієм в Андрія Бойчука, директора нафтогазового департаменту Міненерго, який прийшов у міністерство «за квотою Майдану». Тоді саме й почали говорити про причетність до цього призначення Сергія Пашинського, який, зрозуміло, усе заперечував.

Схоже, все йде до того, що «скарбів Курченка» бюджету не бачити. Тим часом ринкова вартість експропрійованих ресурсів становить 1,5 млрд грн, з яких щонайменше третина припадає на податки», – зазначає Куюн.

Від «Наших Грошей»

Директор «Укртранснафтопродукту» Володимир Гаврилов раніше працював на Геннадія Корбана, заступника дніпропетровського губернатора Ігоря Коломойського.

У схемі по продажу арештованого бензину Курченка окрім «Укртранснафтопродукту» також бере участь фірма «Укройлпродукт» з групи компаній «Фактор» Сергія Тищенка, колишнього чоловіка Олени Тищенко. Вона після Майдану була призначена запрошена на роботу у уряд на посаду голови Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства. Її запрошував на той момент в.о. голови Адміністрації президента України Сергій Пашинський.