«Інтеррибфлотівці» отримали $6 мільйонів на забезпечення експедицій в Антарктиду
01.02.2022   //  

ДУ «Національний антарктичний науковий центр»  25 січня уклала угоду з компанією «Pech OU» (Естонія) щодо забезпечення Українських антарктичних експедицій на $6,26 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Договір передбачає закупівлю та доставку продуктів, матеріально-технічних засобів і паливно-мастильних матеріалів для станції «Академік Вернадський» на о. Галіндез, а також доставку 26 і 27 Українських антарктичних експедицій через Чилі за $1,00 млн.

Ще $5,26 млн припадає на управління науково-дослідницьким судном «Ноосфера».

Екіпаж включає 28 осіб. Аванс складає 90%. Послуги нададуть до липня 2022 року.

Криголам «Ноосфера» (стара назва «Джеймс Кларк Росс») вирушив з Одеси 28 січня.

Закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин. Центр купив криголам у Великої Британії за $5,30 млн, а потім без торгів замовив компанії «Pech OU» його доставку в Одесу за $1,33 млн і обслуговування за $1,06 млн. Як і тоді, замовник пояснив нинішню неконкурентну закупівлю тим, що керування цим судном потребує документів про проходження спеціального навчання і наявність спеціальних кваліфікацій. Таке навчання вимагає багато часу. В Україні наразі відсутні фахівці, які б пройшли відповідне спеціальне навчання та були готові замінити екіпаж одразу. Отже, надати послуги можуть лише фахівці, які раніше вже працювали на судні «James Clark Ross». Зараз частина таких фахівців працює на новому британському науково-дослідному криголамі «Sir David Attenborough», а інших найняла «Pech OU». З огляду на це замовник вирішив, що наразі тільки «Pech OU» може надати ці послуги.

Нагадаємо, у 2017-2021 роках підряди Центру щодо забезпечення експедицій без торгів отримувало ТОВ «Інтерпромфлот» з траулером «Море Содружества», який належить корпорації «Інтеррибфлот» (ТМ «Аквамарин»). З ним уклали угод на 282,99 млн грн.

У 2017 році Центр пробував провести торги. На них прийшли «Інтерпромфлот» і «Pech OÜ», але їх відхилили. Тоді членом правління естонської фірми була Наталія Зінкевич 1986 р. нар., засновником – Анастасія Бернгардт, а акціонером – Володимир Цветцих.

СБУ в 2017 році вилучило печатки «Pech OÜ» та траулера «Море Содружества» під час обшуку в офісі ТОВ «Таймфіш». Кримінальне провадження, в рамках якого відбувся цей обшук, стосувалося «Інтеррибфлоту». У 2018 році «Таймфіш» через суд вернула вилучене в неї майно, а в 2019 році відсудила в держави 2,83 млн грн. збитків внаслідок дій СБУ.

Київська фірма «Таймфіш» належить Андрію Чуклінову з Донецька, який до 2017 року очолював Управління аквакультури, використання та відтворення водних біоресурсів та міжнародного співробітництва Державного агентства рибного господарства України.

Директором «Таймфіш» є Людмила Зайцева. Вона керує ТОВ «ІРФ-Флот», яке записано на ТОВ «Дистрибуція-Центр». Засновниками останнього є ТОВ «Інтерфлот», ТОВ «Море Співдружності» та ТОВ «ЗНВКІФ «Траст Девелопмент», в інтересах якого діє ТОВ «КУА «Дніпровський інвестор», а кінцевими бенефіціарами – Петро Свірідов і Григорій Луцай.