«Інтеррибфлотівці» за переговоркою отримали 54 мільйони на експедиції в Антарктиду
26.02.2021   //  

Державна установа Національний антарктичний науковий центр Національної академії наук України 19 лютого уклала угоду з ТОВ «Інтерпромфлот» про комплексну послугу з матеріально-технічного забезпечення Українських антарктичних експедицій на 53,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Договір передбачає закупівлю різних матеріально-технічних засобів для станції Академік Вернадський на о. Галіндез, доставку XXV та XXVI антарктичних експедицій через Чилі.

Ще замовили забезпечення безперервних морських досліджень за допомогою наукового обладнання, встановленого на траулері «Море Содружества». Йдеться про океанографічні й біоресурсні дослідження для прогнозування зон підвищеної біологічної продуктивності та промислової значимості, аналізу екологічного стану та формування природоохоронних заходів для збереження біоресурсів в районі наукових та економічних інтересів України.

Закупівлю вкотре провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. В обґрунтуванні сказано, що надати ці послуги може лише «Інтерпромфлот». Адже його судно «Море Содружества» єдине здійснює промисловий вилов антарктичного криля в підрайоні 48 у зоні економічних інтересів України під прапором України за заявкою України. Судно має на борту програмно-апаратний комплекс «FerryBox», у який фірма повинна була інтегрувати стаціонарну автоматизовану систему датчиків стану морської екосистеми. Крім того, траулер має акустичний сонар Furuno для прямого вимірювання щільності популяції антарктичного криля і тралове обладнання для відбору зразків криля.

Спершу севастопольський, потім миколаївський, а нині столичний «Інтерпромфлот» записано на директора Сергія Харенка, який має реєстрацію в окупованому Донецьку.

За даними системи «YouControl», до 2019 року власником був киянин Олексій Трегубов, який раніше володів АРК «Придунайська нива» разом із Володимиром Лєсним, Андрієм Земляним, Юрієм і Анатолієм Чередниченками. Свого часу співзасновником кооперативу також був Григорій Луцай – співвласник корпорації «Інтеррибфлот» (ТМ «Аквамарин»), якій належить український риболовецько-крилевий траулер «Море Співдружності».

Раніше «Інтерпромфлотом» керував Сергій Смагін. Колись від фірми на переговорах із НАНЦ був присутній радник голови ради директорів ТОВ «Інтеррибфлот» Андрій Чуклін, колишній начальник Управління організації рибальства, аквакультури та наукового забезпечення галузі Держрибагентства. Засновниками були миколаївське ТОВ «Союз-Капітал» і кіпрська «Сендвол Холдінгс Лімітед» – центральна фірма «Інтеррибфлоту».

У Росії після анексії Криму були зареєстровані севастопольські фірми «Интеррыбфлот» та «Интеррыбфлот-Крым», якими керує колишній керівник корпорації Володимир Нігар.