Україна купила в уряду Британії криголам для експедицій в Антарктиду за $5,3 мільйона
13.08.2021   //  

Державна установа Національний антарктичний науковий центр Національної академії наук України 6 серпня уклала угоду з UK Research and Innovation (Велика Британія) про закупівлю судна-криголама за $5,30 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До вересня Центр отримає від британської урядової установи оплачене авансом науково-дослідне судно-криголам «Джеймс Кларк Росс» (IMO №8904496) 1991 року випуску. Це колишній флагман Британської антарктичної служби, який доставив першу Українську антарктичну експедицію на станцію «Академік Вернадський» («Фарадей) у 1996 році.

Саме судно коштує $5,00 млн. Ще $273 тис коштують залишкові бункери і невикористані оливи і мастила, $25 тис – два човна з м’яким дном і запчастини, $6 тис – частка покупця в гонорарах держателя коштів, компанії «Stephenson Harwood LLP» (Велика Британія).

Закупівлю провели без торгів, за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. Замовник проаналізував ринок і виявив, що суден, які підходять під його вимоги, існує не більше двох десятків. Більшість із них належать державам і активно експлуатуються. Продавати їх ніхто не планує. Крім того, подібні судна не випускаються серійно, і виготовляються виключно за індивідуальним замовленням під вимоги кожного конкретного замовника. Єдиним винятком стало судно-криголам «James Clark Ross», яке можливо купити лише в його власника – урядової установи Уряду Великої Британії UK Research and Innovation. Крім того, британська сторона, мовляв, погодила продаж судна за ціною, значно нижчою від ринкової ціни, на яку українська сторона очікувала спершу.

Центр пояснив необхідність у закупівлі тим, що виконання Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2023 роки гальмується відсутністю власного судна. Також аналіз досвіду перезмін Українських антарктичних експедицій, в тому числі в умовах пандемії COVID-19, показав, що відсутність власного судна і залежність від фрахту іноземних суден створює значні загрози логістиці станції «Академік Вернадський», аж до ризику зриву перезміни. Це ставить під загрозу життя і здоров’я полярників, а також може унеможливити нормальну життєдіяльність станції.

Нагадаємо, із 2017 року підряди Центру стосовно матеріально-технічного забезпечення Українських антарктичних експедицій без торгів отримувало ТОВ «Інтерпромфлот» з риболовецько-крилевим траулером «Море Содружества», який належить корпорації «Інтеррибфлот» (ТМ «Аквамарин»). Відтоді укладено вісім угод на 282,99 млн грн.

Вимога Центру Мінімальне значення Фактичні характеристики
Придатність до експлуатації з моменту придбання 20 років 20-25 років
Автономність плавання 30 діб 57 діб
Здатність долати кригу завтовшки до1 м впродовж тривалого часу завтовшки до1 м впродовж необмеженого часу на швидкості 3-4 вузли
Здатність долати крижані перешкоди завтовшки до 3 м завтовшки до 3-4 м
Пасажиромісткість (крім екіпажу судна) до 40 осіб до 50 осіб
Довжина судна не більше 100 м 99 м
Наявність обладнання для занурення пробовідбірників донних ґрунтів, батометрів, планктонних сіток та інших приладів на глибини не менше 2 тис м на глибини до 6 тис м
Наявність спеціально обладнаних приміщень для лабораторних аналізів одержаних зразків, зокрема окремих лабораторних приміщень для аналізу зразків води, зразків донних відкладів та біологічних зразків, із розділенням лабораторних приміщень на «сухі» та «вологі», та із забезпеченням неперервного водопостачання та кондиціонування повітря у цих приміщеннях + +
8 лабораторних приміщень
Можливість виконання із судна сонарної зйомки та інших видів гідроакустичних досліджень + +
в комплекті із судном постачаються сучасні сонари
Можливість виконання із судна гравіметричної зйомки + +
конструкцією судна передбачене спеціальне приміщення для розміщення гравіметрів
Можливість розвантаження в складних гідрологічних умовах станції «Академік Вернадський», підтверджена досвідом заходів судна на станцію та її логістичного обслуговування + +
Наявність обладнання для наукового тралення різнорозмірними тралами + +
Наявність можливості забору забортної води для аналізів неперервно по ходу судна + +
Наявність рятувальних засобів для умов полярних вод + +