«Інтеррибфлотівці» з частиною старої команди взяли ще $1 млн на утримання криголама
24.12.2021   //  

Державна установа Національний антарктичний науковий центр Національної академії наук України 17 грудня уклала угоду з фірмою «Pech OU» (Естонія) про обслуговування судна-криголама вартістю $1,06 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Комплексну послугу для науково-дослідного океанографічного судна «Ноосфера» (стара назва «Джеймс Кларк Росс») оплатять авансом. Вона включає у себе міжрейсове технічне обслуговування, підготовку судна до виходу в експедиційний рейс у Південний океан та дооснащення океанографічним та іншим обладнанням для забезпечення Української антарктичної станції «Академік Вернадський» і Українських антарктичних експедицій.

Міжрейсове технічне обслуговування, управління екіпажем і страхування екіпажу до 15 січня 2022 року коштують $866 тис, а дооснащення до 10 березня 2022 року – $194 тис.

Екіпаж включає 19 осіб. Серед обладнання найдорожчим виявився океанографічний зонд RBRduo³ CDOM.chl-a у комплектів з кейсом та кабелями вартістю $18 606 із доставкою.

Закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на відсутність конкуренції з технічних причин. Центр купив криголам у британської урядової установи UK Research and Innovation за $5,30 млн, а потім без торгів замовив фірмі «Pech OU» його доставку в Одесу за $1,33 млн. Як і тоді, замовник пояснив нинішню неконкурентну закупівлю тим, що керування цим судном потребує документів про проходження спеціального навчання і наявність спеціальних кваліфікацій. Таке навчання вимагає багато часу. В Україні наразі відсутні фахівці, які б пройшли відповідне спеціальне навчання та були готові замінити екіпаж одразу. Отже, надати послуги можуть лише фахівці, які раніше вже працювали на судні «James Clark Ross». Зараз частина таких фахівців працює на новому британському науково-дослідному криголамі «Sir David Attenborough», а інших найняла «Pech OU». З огляду на це замовник вирішив, що наразі тільки «Pech OU» може надати ці послуги.

Нагадаємо, із 2017 року підряди Центру стосовно матеріально-технічного забезпечення Українських антарктичних експедицій без торгів отримувало ТОВ «Інтерпромфлот» з риболовецько-крилевим траулером «Море Содружества», який належить корпорації «Інтеррибфлот» (ТМ «Аквамарин»). Відтоді укладено вісім угод на 282,99 млн грн.

У 2017 році Центр пробував провести торги. На них прийшли «Інтерпромфлот» і «Pech OÜ», але їх відхилили. Тоді членом правління естонської фірми була Наталія Зінкевич 1986 р. нар., засновником – Анастасія Бернгардт, а акціонером – Володимир Цветцих.

СБУ в 2017 році вилучило печатки «Pech OÜ» та траулера «Море Содружества» під час обшуку в офісі ТОВ «Таймфіш». Кримінальне провадження, в рамках якого відбувся цей обшук, стосувалося «Інтеррибфлоту». У 2018 році «Таймфіш» через суд вернула вилучене в неї майно, а в 2019 році відсудила в держави 2,83 млн грн. збитків внаслідок дій СБУ.

Київська фірма «Таймфіш» належить Андрію Чуклінову з Донецька, який до 2017 року очолював Управління аквакультури, використання та відтворення водних біоресурсів та міжнародного співробітництва Державного агентства рибного господарства України.

Директором «Таймфіш» є Людмила Зайцева. Вона керує ТОВ «ІРФ-Флот», яке записано на ТОВ «Дистрибуція-Центр». Засновниками останнього є ТОВ «Інтерфлот», ТОВ «Море Співдружності» та ТОВ «ЗНВКІФ «Траст Девелопмент», в інтересах якого діє ТОВ «КУА «Дніпровський інвестор», а кінцевими бенефіціарами – Петро Свірідов і Григорій Луцай.