Земельна комісія розгляне проект розірвання оренди схилу над Олександрівською лікарнею, яку хоче забудувати Бондар
30.06.2021   //  

Постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин розгляне проект рішення про розірвання договору оренди ділянки на вул. Мечникова, 7-Б з ТОВ «Будінформ». За попередніми даними, засідання відбудеться 1 липня.

У проекті вказано, що договір розривається в односторонньому порядку.

Як зазначається у пояснювальній записці, протягом всього строку дії договору «Будінформ» неодноразово порушував законодавство у сфері землекористування, містобудування та екології, а саме:

  • використовував ділянку способами, що суперечать екологічним вимогам;
  • систематично не сплачував орендну плату;
  • порушив строки забудови ділянки.

Крім того, вказується на необхідності врахувати додаткові соціально негативні фактори, а саме:

  • негативний вплив на оточуючі будівлі;
  • перевантаженість соціальної інфраструктури.

Вказана ділянка розташована на зсувонебезпечному схилі Кловського яру, до якої безпосередньо примикають Олександрівська лікарня, а також житлові будинки по вул. Мечникова і пров. І. Маряненка. Крім того, понад схилом над ділянкою на терасах розташовані будинки по вул. К. Гордієнко та Богомольця. Забудова на ділянці на вул. Мечникова, 7-Б загрожує вказаним будинкам. Зокрема, прилеглий будинок №7 у пров. І. Маряненка через негативний зовнішній вплив вже перебуває в аварійному стані. Також варто зазначити, що надмірна щільність забудови вже призвела до перевантаження соціальної інфраструктури у даному районі.

За даними ДФС, «Будінформ» неодноразово прострочував внесення орендної плати, зокрема, у 2016-2017 рр – оплата не здійснювалася взагалі, у 2018-му – фірма не сплачувала протягом п’яти місяців підряд.

У 2019 році ГУ Держгеокадастру у Київській області зафіксувало несанкціоноване зняття верхнього шару ґрунту без отримання спецдозволу.

Нагадаємо, у 2004 році «Будінформ» отримав в оренду на 15 років ділянку площею 0,22 га на вул. Мечникова, 7-Б для будівництва житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою. Відповідно до договору, фірма повинна була завершити забудову не пізніше серпня 2007 року, чого здійснено не було.

У 2019 році Київрада відмовилася поновлювати договір оренди з «Будінформом». Однак, фірма скасувала це рішення через суд, який водночас визнав договір поновленим ще на 15 років – до 2034 року.

«Будінформ» у серпні 2018 року отримував дозвіл на будівництво житлового будинку на вул. Мечникова, 7-Б. У жовтні 2019 року суд визнав його протиправним та скасував. Апеляційний суд у грудні того ж року залишив це рішення без змін.

У 2020 році ДАБІ України п’ять разів відмовляла забудовнику у видачі дозволу на будівництво на вул. Мечникова, 7-Б: 25 лютого, 7 квітня, 23 липня, 12 серпня і 1 вересня. Крім того, фірма отримала ще щонайменше три відмови у 2021 році: 6 січня, 29 січня і 16 лютого.

За фактом зловживання повноваженнями посадовими особами ТОВ «Будінформ» під час будівництва багатоповерхового будинку по вул. Мечникова, 7-Б порушено кримінальне провадження, яке розслідує Головне слідче управління Нацполіції. Торік строк розслідування продовжили до грудня, і після того жодних даних в держреєстрі по цій справі немає.

Власниками ТОВ «Будінформ» є Лариса Деревянко та Віктор Бондар, народний депутат, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє». Керівником фірми є Олександр Падалка, який у 2015 році безуспішно балотувався до Київради від партії «Відродження».

Детальніше про забудову на вул. Мечникова, 7-б у Києві читайте у матеріалі «Схема Бондара».