«Південмаш» замовив у запорізької фірми сталь для ракети «Антарес» на 74 мільйони
12.04.2021   //  

ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» 30 березня уклало угоду з ПП «Лірен» про постачання металу на 74,38 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2025 року на умовах EXW в Запоріжжі поставлять орієнтовно 304 т сталі. Марка та ціна за тонну в звіті про укладення договору не оприлюднені. Товар поставлятимуть протягом півроку після оплати. Сталь потрібна для програми «Taurus II» та інших.

Нагадаємо, «Taurus II» – це стара назва ракети-носія «Antares» , головним розробником якої є американська компанія «Northrop Grumman Innovation System» (колишня «Orbital Sciences Corporation»). Ракета призначена для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію. Завод «Південмаш» виготовляє основну конструкцію першої ступені ракети.

Запорізькою «Лірен» володіє та керує Максим Саричев. Його дружина Ерна Сорокіна-Саричева раніше була начальницею Відділу перевірок фінансових операцій Управління аудиту ГУ ДФС у Запорізькій області. Максим Саричев також володіє запорізьким ТОВ «Стимул і М, Лтд» із Володимиром Усачовим, який колись був підписантом «Лірен». У 2016 році «Південмаш» уклав із «Лірен» дві угоди щодо сталі на суму 44,60 млн грн.

Завод «Південмаш» на чолі із Сергієм Войтом входить до сфери управління Державного космічного агентства України (ДКАУ), котре віднедавна очолює Володимир Тафтай. Це колишній віцепрезидент із корпоративного управління ДП «Антонов», ексначальник Управління координації космічної діяльності Департаменту стратегічного розвитку сектору оборони та безпеки Мінекономрозвитку, а також виходець із «Південмашу».