«Укрзалізниця» заправилась «формульним» дизелем в «ОККО» на 1,4 мільярда
23.04.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 9 квітня за результатами тендерів уклала дві угоди з ПП «ОККО Контракт» про поставку дизельного палива на загальну суму 1,41 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За підсумками аукціону замовили 50 тис т російського, білоруського, литовського, польського чи угорського дизпалива по 28 200 грн./т. Це майже дорівнює цінам підписаних у той же день договорів «Укрзалізниці» з іншими постачальниками ТОВ «Анвітрейд» і ТОВ Фірма «Фідея». За даними видання «EnKorr», на момент аукціонів це на 4% перевищувало середній рівень спотових цін палива («НГ»: тобто цін, за якими продається реальний товар у даний час і в даному місці на умовах негайної поставки).

У тендерній документації та договорі ціна дизелю прив’язана за формулою до курсу валют в день рознарядки і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою.

У зв’язку з цим у день підписання договорів вартість усього палива за одним із договорів знизили додатковою угодою знизили до 27 814 грн./т. Однак уже через три дні, тобто 12 квітня ціну більшої частини поставки, а саме 23 025 т знову підняли до 28 231 грн./т.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі 5% від їхньої вартості.

Первинна сума угод на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівель у 1,41 млрд грн.

Нагадаємо, у березні «Економічна правда» повідомляла, що «Укрзалізниця» понад півтора місяця не могла закупити дизельне пальне через відсутність інтересу у компаній-постачальників (детальніше див. «Трейдери відмовляються від тендерів «Укрзалізниці» через занижену ціну дизпалива і «ручник» у графіку поставок»).

Компанія «ОККО Контракт» належить Віталію Антонову (концерн «Галнафтогаз»).

На обох тендерах конкурентами були фірма «Фідея» із так званої групи Грановського-Адамовського, ТОВ «Газтрим» Олександра Давидкіна, яке фігурує у карній справі проти прикордонників про незаконний імпорт дизелю з Росії, і ТОВ «Анвітрейд» Петра Белза, який отримує дизель по трубопроводу з Росії та Білорусі, а на одному тендері – ще й ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» Державної нафтової компанії Азербайджану.