«Укрзалізниця» заправилась у екс-«медведчуківців» дизелем за формулою на 702 мільйони
11.04.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 9 квітня за результатами тендеру замовила ТОВ «Анвітрейд» дизельного палива на 702,07 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 25 тис т дизпалива російського, білоруського або угорського виробництва по 28 083 грн. за тонну. За даними видання «EnKorr», на момент аукціону це на 4% перевищувало середній рівень спотових цін палива («НГ»: тобто цін, за якими продається реальний товар у даний час і в даному місці на умовах негайної поставки).

Зараз на сайті «EnKorr» вказана середня гуртова ціна 26 880 грн./т, що на 4% дешевше.

У тендерній документації та договорі ціна дизелю прив’язана за формулою до курсу валют в день рознарядки і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою.

Передбачено забезпечення виконання договору в розмірі 5% від його вартості.

Ціна угоди на 0,6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 706,30 млн грн.

Нагадаємо, у березні «Економічна правда» повідомляла, що «Укрзалізниця» понад півтора місяця не могла закупити дизельне пальне через відсутність інтересу у компаній-постачальників (детальніше див. «Трейдери відмовляються від тендерів «Укрзалізниці» через занижену ціну дизпалива і «ручник» у графіку поставок»).

ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» не допустили до нинішнього аукціону через банківську гарантію зі строком виплати 5 банківських днів замість 5 робочих днів.

Допущеними конкурентами були ПП «ОККО Контракт» Віталія Антонова (концерн «Галнафтогаз») і дніпровське ТОВ Фірма «Фідея» Євгена Головачова із Кам’янського, яке входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Август Пром», «Оптімус Конекшн» (стара назва «Газтрейд»), «Мета Оіл», «Торум», «Фідея»), яка виграє багатомільйонні паливні підряди Міноборони, залізниці та інших замовників.

«Анвітрейдом» Петра Белза керує Руслан Попович, а підписантом є Світлана Ященко. Раніше засновником була фірма «Wexler Global Trading Sp. z o. o.» (Польща) Белза.

Також Белз разом з Андрієм Дем’яником є засновниками ТОВ «Оптімусойл», яке раніше належало швейцарській компанії «Глуско Енерджі» ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, котрий є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна, представника України в Мінській тристоронній контактній групі.

Дизельне паливо «Анвітрейду» постачається по трубопроводу з Росії та Білорусі. У березні АМКУ дозволив білоруській компанії «Нафтобітумний завод» стати власником  української фірми ТОВ «Прикарпатзахідтранс», якій належить цей трубопровід. Попереднім власником «Прикарпатзахідтрансу» була швейцарська фірма «ITC Industry Trading Company SA» німця Анатолія Шефера, пов’язаного з угрупуванням Віктора Медведчука. Продажі палива з труби вже в самій Україні контролює компанія «Proton Energy» вищезгаданого Ніссана Моісєєва.

Нагадаємо, вищеназвана швейцарська «Glusco energy SA» володіє ТОВ «Глуско Україна», котре на початку року стало ексклюзивним постачальником скрапленого газу з заводів російської «Роснафти» та найбільшим імпортером цього палива в Україну.

Як пише «EnKorr», компанія «Оптімусойл» близька до холдингу «Wexler», ексклюзивного оператора із відвантаження «трубопровідного» дизелю автомобільними партіями. Вона зареєстрована по пров. Музейному, 4 – в одному будинку з «Анвітрейдом», а раніше – ще й із ТОВ «Креатив Трейдинг» Олексія Максименка, нині переоформленим у Маріуполі під новою назвою «Німб Лімітед» на киянина Валерія Чаплюка. ЗМІ пов’язували «Креатив Трейдинг» із Віктором Медведчуком, як і британську компанію «Wexler Global LP».