Оточення Добкіна по спору з Міноборони змусило суддів сісти на правовий шпагат
01.03.2019   //  

Різні колегії Східного апеляційного господарського суду прийняли два протилежні рішення у спорах між Міністерством оборони та ТОВ «ЄФГ Трейдинг» з ідентичними фабулами. Про це свідчать постанови суду від 12 грудня та 20 лютого.

Восени 2018 року Господарський суд Харківської області розглянув два позови Міністерства оборони до ТОВ «ЄФГ Трейдинг» про стягнення загалом 5,68 млн грн пені за порушення строків поставки авіапалива для армії за договорами загальною вартістю 181,50 млн грн.

Йшлось про отримані армією із затримкою 5 134 тонни авіапалива та недотримані 686 тонн палива вартістю 13,72 млн грн за двома договорами від 15 травня 2017 року.

Дослідивши матеріали справи щодо стягнення з постачальника відповідної пені, суд першої інстанції вирішив, що вину за затримку поставки авіапалива має нести постачальник, оскільки, укладаючи контракт, мав розуміти наслідки невиконання його умов.

На зламі 2018-2019 років справи за первинними позовами Міноборони потрапили до Східного апеляційного господарського суду.

Позов про стягнення з «ЄФГ Трейдинг» пені у розмірі 1,23 млн грн розглядала колегія суддів у складі головуючої судді Оксани Терещенко, суддів Володимира Сіверіна та Вячеслава Россолова. І суд вирішив задовольнити апеляційну скаргу «ЄФГ Трейдинг».

Інший позов, про стягнення з «ЄФГ Трейдинг» пені у розмірі 4,45 млн грн розглядала колегія суддів у складі головуючої судді Олени Радіонової, суддів Наталії Гребенюк та Людмили Черноти. І суд вирішив відмовити «ЄФГ Трейдинг» у задоволенні апеляційної скарги.

Нагадаємо фабулу ідентичних у своїй основі справ.

Міноборони запустило спірні процедури закупівлі ще 27 лютого 2017 року. Кінцевий строк поставки палива, згідно з проектами договорів, стікав 31 травня 2017 року. Аукціони відбулись у березні, але визначення переможця затягнулось – спершу ТОВ «Військсервіс-Волонтер» оскаржувало дискримінаційні умови тендерної документації, пізніше ТОВ «Газтрейд» доводило неправомірність проведених торгів у судовому порядку. Врешті, Міноборони підписало контракти із «ЄФГ Трейдинг» лише 15 травня. При незмінному кінцевому терміні поставки – 31 травня.

Так, колегія суддів у складі Терещенко, Сіверіна та Россолова вирішила, що подаючи заявку на участь у торгах в середині березня 2017 року, «ЄФГ Трейдинг» розраховувало, що на виконання договірних зобов’язань матиме у розпорядженні не менше 60 днів. Насправді ж, у зв’язку з незалежними від дій компанії обставинами, цей термін скоротився до 15 днів. Суд резюмував, що постачальник допустив «вимушене прострочення виконання зобов’язань від 13 до 26 днів» у зв’язку з недотриманням самим замовником строків проведення торгів та укладання договору.

Натомість, колегія суддів у складі Радіонової, Гребенюк та Черноти вирішила, що «ЄФГ Трейдинг» добровільно, на власний розсуд та ризик взяло на себе зобов’язання щодо поставки палива у визначений договором строк. Суд відмітив, що постачальник уклав контракт з іноземним контрагентом на постачання пального лише 12 травня 2017 року, тобто за три дні до укладення угоди з Міноборони. Тож, станом на проведення аукціону підприємство не було повністю забезпечене ресурсами для виконання поставки в оголошені з самого початку строки.

Нагадаємо, одноосібним власником та керівником ТОВ «ЄФГ Трейдинг» є Максим Коган.

За даними «OilNews», компанія є роздрібним підрозділом чугуївського ПП «НП-Трейдінг». Ця фірма зареєстрована на Андрія Куліша, однак раніше засновниками «НП-Трейдінг» були донеччанин Дмитро Осокін і ТОВ «Компанія з управління активами «Ореола» харків’янина Олексія Коваленка. Ця КУА управляла активами венчурного фонду «Титул», чиї акції вказував у декларації  нардеп Дмитро Добкін («Опозиційний блок»).

Як повідомляли «Наші гроші», контактний номер телефону «ЄФГ Трейдинг» (+380577140568) також використовує у якості зв’язкового чугуївське ТОВ «Компанія Трейд Ойл» харків’янина Олега Гуревича, радника Михайла Добкіна з питань паливно-енергетичного комплексу за часів його губернаторства. Цей же номер належить ТОВ «АМК Сервіс» Ганни Тарасової та Олени Воронової, у якого комунальні підприємства Харківської міськради орендували вживаний громадський електротранспорт.