Оточення Добкіна недопоставило армії палива на 14 мільйонів
18.10.2018   //  

Господарський суд Харківської області за результатами розгляду позову Міністерства оборони вирішив стягнути з ТОВ «ЄФГ Трейдинг» 5,68 млн грн пені за порушення строків поставки авіапалива для армії за договорами загальною вартістю 181,50 млн грн. Про це свідчать рішення Господарського суду Харківської області від 17 вересня та 2 жовтня.

Йдеться про угоди, укладені 15 травня минулого року. Згідно з ними, у термін до 31 травня того ж року «ЄФГ Трейдинг» мало поставити військовим частинам Міноборони загалом 9 100 тонн авіаційного палива Джет А-1 за цінами 19 833 та 20 тис. грн/т.

Кінцеву дату поставки – 31 травня, замовник зафіксував при оголошенні торгів і у подальшому не змінював. При цьому, початково планувалось, що договір буде укладений раніше, ніж 15 травня. Лоти були оголошені ще 27 лютого того ж року, але процедура затягнулась у часі через оскарження в АМКУ вимог тендерної документації компанією ТОВ «Військсервіс-Волонтер», а потім – оскарження результатів закупівлі у суді компанією ТОВ «Газтрейдінг».

Врешті, згідно з судовими матеріалами, за підписаними у травні договорами «ЄФГ Трейдинг» поставило Міноборони 5 134 тонни авіапалива із запізненням. Крім того, фірма взагалі не поставила 686 тонн вартістю 13,72 млн грн.

«ЄФГ Трейдинг» наполягало, що зірвало терміни поставки не з власної вини, а тому, що договір був підписаний надто пізно – лише за два тижні до кінцевого терміну поставки.

Суд вирішив, що позов силовиків є обґрунтованим. Таким висновкам суду посприяв той факт, що «ЄФГ Трейдинг» уклало з іноземним контрагентом контракт на поставку пального лише 12 травня, тобто за 3 дні до укладення договорів з Міноборони. А це суперечить твердженню «ЄФГ Трейдинг» про те, що станом на дату проведення аукціону (23 березня) фірма була повністю забезпечена ресурсами, але – не на дату укладення договору, в результаті чого протермінувала поставку.

Нагадаємо, одноосібним власником та керівником ТОВ «ЄФГ Трейдинг» є Максим Коган.

За даними «OilNews», компанія є роздрібним підрозділом чугуївського ПП «НП-Трейдінг». Сьогодні ця фірма зареєстрована на Андрія Куліша, однак раніше засновниками «НП-Трейдінг» були донеччанин Дмитро Осокін і ТОВ «Компанія з управління активами «Ореола» харків’янина Олексія Коваленка. Ця КУА управляла активами венчурного фонду «Титул», чиї акції вказував у декларації  нардеп Дмитро Добкін («Опозиційний блок»).

Як повідомляли «Наші гроші», контактний номер телефону «ЄФГ Трейдинг» (+380577140568) також використовує у якості зв’язкового чугуївське ТОВ «Компанія Трейд Ойл» харків’янина Олега Гуревича, радника Михайла Добкіна з питань паливно-енергетичного комплексу за часів його губернаторства. Цей же номер належить ТОВ «АМК Сервіс» Ганна Тарасової та Олени Воронової, у якого комунальні підприємства Харківської міськради орендували вживаний громадський електротранспорт.