«Микитасі» розпиляли 2,6 мільярда на корпус Інституту Амосова
29.05.2018   //  

Національний інститут серцево-судинної хірургії ім.М.М.Амосова 16 травня за результатами тендеру повідомив про намір укласти угоду з ТОВ «Північно-український будівельний альянс» про будівництво корпусу за 2,57 млрд грн. Договір було укладено 1 червня, а 16 липня було домвлено про передоплату для закупівлі будматеріалів. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року мають збудувати лікувально-реабілітаційний корпус по вул. Амосова, 6 і поставити інженерне та медичне устаткування зі щонайменше річною гарантією. Кошторисна вартість медобладнання становить 1,39 млрд грн., у тому числі один комплект за 1,29 млрд грн. (ПДВ 7%), одна штука за 92,57 млн грн. (ПДВ 20%) та транспортні та заготівельно-складські витрати в розмірі 12,57 млн грн.

Конкретні ціни на обладнання до публікації остаточної угоди з переможцем поки що невідомі. Відомо, що фірма-переможець внесла в свій кошторис 51 млн грн. на «ризики і інфляцію від вартості устаткування».

Ціна угоди на 10% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,84 млрд грн.

Замовник дуже детально і суворо прописав вимоги до досвіду учасників. Документація тендеру передбачала його підтвердження принаймні трьома аналогічними договорами генпідряду щодо нового будівництва об’єктів виробничого та невиробничого призначення V категорії складності класу наслідків СС3 за 2015-2017 роки загальною вартістю не менше 1 млрд грн. Причому не менше половини робіт за цими угодами учасник мав виконати самостійно, без залучення субпідрядників.

«Північно-український будівельний альянс» подав дані про участь у будівництві житлових будинків на вулицях Архитектора Вербицького, Златоустівській, 27 та Бориспільській, 40, замовником яких виступали фірми з групи «Укрбуд».

Єдиним конкурентом на тендері було ТОВ «Спецбуд-плюс», яке у якості підтвердження досвіду також подало угоди з компаніями «Укрбуду» на зведення житла по Харківському шосе, 210, вул. Багговутівській, 1а і вул. Крайній, 1.

Між учасниками торгів прослідковуються зв’язки і на рівні засновників та менеджерів.

ТОВ «Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу – позаштатному помічнику нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася. А в 2016 році фірму, за даними системи «YouControl», було записано на белізьку «Ніретта Бізнес Лтд».

«Північно-український будівельний альянс» орендує крани у ТОВ «БК «Укрбудмонтаж», техніку – в ТОВ «БМА Інжинірінг», ТОВ «Віра 8» і КАТП-273904, а склади – у ТОВ «МБІІнвест».

Засновником ТОВ «Спецбуд-Плюс» є белізький офшор «Міуріт Бізнес Лімітед», а кінцевим бенефіціаром – директор Олександр Єфімчук. До лютого керівником був повірений «Miurit Business Limited» Михайло Бородавко.

Зараз Бородавко очолює ПрАТ «Укренергомонтаж» Артема Лескова.

Також Бородавко через белізьку «Ніорт Інвест Лтд» володіє ТОВ «Будівельні мережі», яке раніше належало Юрію Пелиху – секретарю правління ПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» зі складу вищезгаданої держкорпорації «Укрбуд». Торік заступником Пелиха там був інший помічник Микитася – Сергій Якусевич. Це брат вищезгаданого власника «Північно-українського будівельного альянсу» Андрія Якусевича та підписант ТОВ «Укрбуд Девелопмент», яке Микитась вказав у своїй декларації.

Нагадаємо, днями КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва» допустило нинішніх учасників до торгів на реконструкцію Шулявського шляхопроводу за 608,57 млн грн. При цьому «Спецбуд-Плюс» приніс відгук із грубими помилками в шапці бланку замовника (написав слово «Уркаїна») і підписом директора замовника, який не відповідав його ж підпису під аналогічним договором. Також він чомусь завантажив завірену ним же копію лютневого звіту про ЄСВ іншої юридичної особи – вищезгаданого «Укренергомонтажу». Це могло свідчити про підробку документів, завантажених «Спецбуд-Плюсом» у «Прозорро».