«Зеонбуд» прагне, щоб українці купували телетюнери удвічі дорожчі, ніж пропонують на ринку
20.10.2014   //  

На українському ринку з’явилися телетюнери для цифрового телебачення, які є удвічі дешевшими, ніж пропонує компанія «Зеонбуд» – провайдер-монополіст на трансляцію в багатоканальній цифровій телемережі. Про це пише Ігор Філіпповський у газеті «Капітал».

16 липня цього року Рада з питань телебачення і радіомовлення постановила, що усі телеканали у мережі «Зеонбуд» повинні вести мовлення у відкритому доступі. Однак, «Зеонбуд» порушував цей припис у серпні, вересні і жовтні. 11 і 12 жовтня у цифровій мережі були закодовані усі загальнонаціональні канали, після чого Нацрада призначила позапланову перевірку компанії.

У «Зеонбуді» наполягають, що не змінювали формат доступу, а закодування телеканалів пов’язують із новими телетюнерами від інших компаній-виробників.

«Існує велика вірогідність того, що деякі виробники цифрових приймачів розробляють свої пристрої не з повним спектром функцій, передбачених у стандарті DVB-T2, що призводить до нестабільної роботи кінцевого обладнання», – заявили у компанії.

На думку Нацради, таким чином «Зеонбуд» намагається зберегти монополію на продаж телевізійних приставок виробництва компаній «Стронг» і «Ромсат» вартістю 550-700 грн.

Видання відзначає, що після рішення Нацради про розкодування телевізійного сигналу у «цифрі», на українському ринку з’явилися пристрої такого ж типу, але дешевші майже у два рази.

Якщо позапланова перевірка зафіксує порушення, Нарада подасть судовий позов з вимогою позбавити «Зеонбуд» ліцензії, повідомив член Нацради Григорій Шверк.

Від «Наших грошей»:

Україна переходить на цифрове мовлення з 2015 року і тоді аналогове телебачення перестане існувати.

У 2011 році «Зеонбуд» за рішенням Нацради з питань ТВ та радіомовлення став монополістом на трансляцію по багатоканальній цифровій телемережі МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4). Компанія отримала ліцензію строком до кінця 2020 року.

Протягом 2011-2014 років державні та комунальні телеканали уклали із «Зеонбудом» угоди на послуги вартістю 130,85 млн грн. Зауважимо, що у 2013 році ДФІ виявила завищення компанією тарифів для державного телеканалу.

Засновником ТОВ «Зеонбуд» є кіпрська компанія «Планбрідж Лімітед».

У травні 2012 року Державний комітет телебачення і радіомовлення України закупив у ТОВ «Стронг Юкрейн»685 тисяч телетюнерів китайського виробництва для цифрового мовлення на суму 333,46 млн грн. вартість одного телетюнера тоді склала 486,8 грн.